• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ESU Basic nie reaguje na programowanie MM

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
184 27 0
Dobry wieczór,
Sprawa dotyczy dekodera ESU Basic w dość leciwym modelu BR119 Brawa. Dekoder działa w analogu, natomiast zupełnie nie reaguje na programowanie za pomocą Multimausa. Ktoś ma jakiś pomysł?

OP
OP
Michał_P

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
184 27 0
Cokolwiek żeby uruchomić lokomotywę czyli CV1 w tym w przypadku. Zresetowałem ustawienia fabryczne, jednak nie dało to żadnego rezultatu. W międzyczasie sprawdziłem, że lokomotywa jest sprawna. Jeździ na innym dekoderze.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.122 583 30
Cokolwiek żeby uruchomić lokomotywę czyli CV1 w tym w przypadku.
Mam małe doświadczenie w tych sprawach, ale kiedyś kupiłem używany model z dekoderem, a sprzedający nie wiedział, jaki był adres. W analogu jeździł, ale w cyfrze nie wiedziałem, jaki adres wybrać - próby z numerami od 1 do 10 nie dały rezultatu. Postawiłem lokomotywę na torze, mulitiMAUS'em ustawiłem CV1 = 3, wyszedłem z trybu programowania i po wybraniu adresu 3 model ruszył. Rozumiem, że Kolega Michał próbował tego bez skutku? Jeżeli tak, to też nie mam pomysłu...

D

Docteur

Gość
Możliwe, że dekoder miał wcześniej zaprogramowany długi adres (CV17 i 18), wtedy nie reaguje na zmiany CV1, reset przez CV8 też nie skutkuje. Moja propozycja: wpisz CV29=6, potem spróbuj zaprogramować adres przez CV1.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 2
DCC 15
DCC 4
DCC 21
DCC 6