• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ERR 13 na multimausie

drab

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Po podłączeniu multimaus'a z wzmacniaczem roco 10761 na wyświetlaczu multimaus'a pojawia się komunikat ERR 13.
Według tłumaczenia z instrukcji
"Nie znaleziono urządzenia głównego X-PressNet.
Tutaj jest problem z urządzeniem podłączonym do wyjścia urządzenia głównego (Master). Odłączyć urządzenie i ponownie podłączyć. Jeżeli uszkodzenia nie można usunąć, sprawdzić adres X-Bus"

Gdzie jest problem, czy uszkodzeniu uległa centralka multimaus czy wzmacniacz 10761, jak to sprawdzić?

OP
OP
D

drab

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Problem zdiagnozowany.
Wybrałem się do najbliższego sklepu modelarskiego i poprosiłem o testy.
Podłączyliśmy mojego multimaus'a do sprzętu sklepowego - działa.
Podłączyliśmy multimaus'a wraz z kablem do wzmacniacza sklepowego - działa.

W takim razie uszkodzeniu uległo albo wzmacniacz (roco 10761 nie ma diód, przynajmniej mój ) albo zasilacz (aczkolwiek napięcie było podawane i na multimaus'a i na tory).

Podłączyliśmy mój wzmacniacz do zasilacza sklepowego - pojawił się błąd 13.
Zatem wszystko jasne, uszkodzony wzmacniacz. Będę wymieniał na nowy roco 10764
W sumie to mogło być gorzej, uszkodzony multimaus to jednak większy wydatek.

elektrowoz

Nowy użytkownik
Reakcje
3 1 0
Odświeżę temat. Posiadam centralkę Z21 start. Po podłączeniu Multimausa do jednego z gniazd X-Bus mysz załącza się dłuższą chwilę a następnie wyskakuje Err13. Dioda na centralce wskazuje stan prawidłowego działania. Po wymianie kabla problem nie znikł. Po przedzwonieniu pinów miernikiem okazało się, że nawet stary był bez zarzutu. Co ciekawe, po wetknięciu myszki w gniazdo R-Bus z tyłu centralki załącza się bez problemów, ale nie ma sterowania. Mysz nie pochodzi z zestawu z Z21, poprzednia uległa uszkodzeniu. Wersja oprogramowania 1-05, wersja X-Bus 3-0.

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
132 1 0
Cześć.
Może to problem z przypadkowo (lub nie ;P) zmienionym adresem X-BUS?
Jeśli odkupiłeś myszkę, a była ona używana w konfiguracji z innymi sterownikami, może nie była skonfigurowana jako "master" - główne urządzenie sterujące?

W instrukcji multiMAUS na stronie 22 w punkcie 3.3:

3.3. „X-BUS“
„X-Bus“ stanowi interfejs umożliwiający wzajemną komunikację elementów cyfrowych, jak multiMAUS. W dwóch opcjach „ADRES“ i „AUTOMATYKA“ profesjonalny użytkownik może edytować pewne informacje i ustawienia (więcej na ten temat podano w Słowniku w Części 3).
Chcemy jednak wyraźnie zwrócić uwagę na to, że w tej opcji menu normalnie nie można dokonać żadnych ustawień. Jest to tylko konieczne w przypadku, gdy urządzenie multiMAUS używane jest łącznie z urządzeniami cyfrowymi innych producentów.
3.3.1. Po wywołaniu podmenu „ADRES“ wyświetli się aktualny adres X-Bus. Ten zapis można w prosty sposób zastąpić innym.
Zakres wartości: 0 – 31, ustawienie fabryczne: 27 (tylko multiMAUS jako urządzenie główne)
– Potwierdzić przyciskiem „światło / OK“. Następuje powrót do poziomu wyjściowego „ADRESU“.

3.3.2. „AUTOMATYKA“ wykonuje dokładnie to, co powinna robić: poszukuje automatycznie w urządzeniu cyfrowym wolny adres X-Bus dla multiMAUS.
Ustawienie fabryczne: WŁ.
– Potwierdzić wybór dokonany „przyciskiem ze strzałką“ przy pomocy przycisku „światło / OK“. Następuje powrót do poziomu wyjściowego „AUTOMATYKI“.

Na stronie 29 jest wspomniane, że może być problem z dwoma urządzeniami pod tym samym adresem X-BUS.

Poczytaj spokojnie instrukcję i sprawdź zawarte w niej podpowiedzi.

Pozdrawiam. Szymon.

elektrowoz

Nowy użytkownik
Reakcje
3 1 0
Wszystko jest idealnie. Rozkręciłem też centralkę żeby sprawdzić czy tam na stykach jakiś dziwnych rzeczy niema. Wszystko wygląda dobrze. Niestety w mojej okolicy nie mam jak sprawdzić myszy z inną centralką, albo innej myszy z moim Z21.

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Ja też ostatnio z tym walczyłem. Okazało się, że nie łączyły "listki" w gniazdku centralki z kablem. Lekko je rozgiąłem w dół i centralka odzyskała połączenie z kablem.

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
U mnie też styki wyglądały dobrze. I nie działało ani na jednym ani na drugim. Ale jeśli uważasz, że gniazda są ok to raczej pozostaje kabel lub myszka.

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
Wszystko wskazuje na uszkodzenie interfejsu 485. Możesz wysłać myszkę do sprawdzenia i ewentualnej naprawy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 15
DCC 3
DCC 8