• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja EP09 Piko prośba o pomoc w uruchomieniu

Wiktor625

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam wszystkich

Jestem początkującym modelarzem i mam spory przynajmniej jak dla mnie problem. Kupiłem centralkę Piko Smart Control oraz lokomotywę Piko EP09 w wersji cyfrowej z fabrycznie zamontowanym dekoderem dźwięku i jazdy. Po podłączeniu całego zestawu wszystko było super, kontroler odrazu wykrył lokomotywę oraz działały wszystkie funkcję, dźwięki jazda itp. Później przeglądałem sobie wszystkie opcje w kontrolerze itp żeby zobaczyć co tam jeszcze można robić i w pewnym momencie pociąg zwyczajnie przestał reagować. Czy mogłem nieświadomie coś zepsuć? Np. wykasować dekoder lokomotywy czy coś takiego? Później usunąłem lokomotywy z kontrolera i wyłączyłem centralkę z myślą że wykryje loka ponownie ale się nie udało. Będę wdzięczny za pomoc bo kompletnie już nie mam pomysłu co się mogło stać.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.251 16 0
Witam wszystkich

Jestem początkującym modelarzem i mam spory przynajmniej jak dla mnie problem. Kupiłem centralkę Piko Smart Control oraz lokomotywę Piko EP09 w wersji cyfrowej z fabrycznie zamontowanym dekoderem dźwięku i jazdy. Po podłączeniu całego zestawu wszystko było super, kontroler odrazu wykrył lokomotywę oraz działały wszystkie funkcję, dźwięki jazda itp. Później przeglądałem sobie wszystkie opcje w kontrolerze itp żeby zobaczyć co tam jeszcze można robić i w pewnym momencie pociąg zwyczajnie przestał reagować. Czy mogłem nieświadomie coś zepsuć? Np. wykasować dekoder lokomotywy czy coś takiego? Później usunąłem lokomotywy z kontrolera i wyłączyłem centralkę z myślą że wykryje loka ponownie ale się nie udało. Będę wdzięczny za pomoc bo kompletnie już nie mam pomysłu co się mogło stać.
Hej.
Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne dekodera poprzez ustawienie adresu CV8 na wartość 8.
Możesz również sprawdzić czy model mechanicznie i elektronicznie działa, poprzez przyłożenie do kół klasycznej baterii "R9" (6LR61).
W przypadku braku sterowania analogowego to najszybszy sposób.

OP
OP
W

Wiktor625

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Hej.
Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne dekodera poprzez ustawienie adresu CV8 na wartość 8.
Możesz również sprawdzić czy model mechanicznie i elektronicznie działa, poprzez przyłożenie do kół klasycznej baterii "R9" (6LR61).
W przypadku braku sterowania analogowego to najszybszy sposób.
Dzięki kolego za pomoc, a czy mógłbyś bardziej szczegółowo napisać co gdzie kliknąć Mam wejść na kontrolerze w programowanie i tam w CV dać 8 i wartość 8 i później te ikonki po lewej stronie czyli strzałka w górę czy dół? Wybacz ale naprawdę robię to pierwszy raz. W tej chwili na kontrolerze nie pokazuje mi żadnego pociągu, wcześniej był jeden pod adresem 0003 i drugi to był właśnie eu09 pod adresem 1001

OP
OP
W

Wiktor625

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
To jest raczej problem ze sterowaniem. Wejdź w ustawienia i zrób reset do ustawień fabrycznych. Zobacz załącznik 1142541
Robiłem już kilka razy, niestety nic nie pomaga. Zastanawiam się czy to jest jakiś problem z napięciem na torach? Jak wchodzę w monitor trasy to pokazuje napięcie 15,92V / 35 stopni a już wartość Prądu jest 0 mA. Postawiłem wagon z oświetleniem i nie świeci i teraz pytanie czy powinien świecić jeśli nie ma lokomotywy dodanej do kontrolera? Już naprawdę nie wiem gdzie leży problem. Wczoraj przez godzinę wszytko śmigało elegancko a potem lipa...

Załączniki

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
499 64 2
Najpierw sprawdź kabelki od centralki do torów.
Czy używasz klipsa podłączeniowego?
takiego?
1758448027986.png

Jeśli tak to sprawdź jego numer katalogowy. Z numerem 55270 nie można używać do DCC

OP
OP
W

Wiktor625

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Najpierw sprawdź kabelki od centralki do torów.
Czy używasz klipsa podłączeniowego?
takiego?
Zobacz załącznik 1142544

Jeśli tak to sprawdź jego numer katalogowy. Z numerem 55270 nie można używać do DCC
Tak używam takiego klipsa no i ma numer 55270 Czy coś mogłem zepsuć używając takiego klipsa? Wczoraj wszystko działało dobrze a po jakiejś godzinie padło

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
499 64 2
Tak używam takiego klipsa no i ma numer 55270 Czy coś mogłem zepsuć używając takiego klipsa? Wczoraj wszystko działało dobrze a po jakiejś godzinie padło
Do DCC taki klips nie ma w środku kondensatora, używając klipsa z kondensatorem można nawet uszkodzić dekoder w lokomotywie.
Otwórz obudowę tego klipsa i wylutuj kondensator, jak nie masz lutownicy lub nie potrafisz lutować to go odetnij i sprawdź.

OP
OP
W

Wiktor625

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Do DCC taki klips nie ma w środku kondensatora, używając klipsa z kondensatorem można nawet uszkodzić dekoder w lokomotywie.
Otwórz obudowę tego klipsa i wylutuj kondensator, jak nie masz lutownicy lub nie potrafisz lutować to go odetnij i sprawdź.
Kondensator wylutowany ale dalej nie widzi Eu09...czy to oznacza że padł dekoder jazdy i dźwięku? Widzę zmianę po wylutowaniu kondensatora bo w opcjach kontrolera pojawiło się napięcie 12mA a wcześniej było 0...Co teraz proponujecie? Da się jeszcze jakoś tego loka odratować?

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
499 64 2
Kondensator wylutowany ale dalej nie widzi Eu09...czy to oznacza że padł dekoder jazdy i dźwięku? Widzę zmianę po wylutowaniu kondensatora bo w opcjach kontrolera pojawiło się napięcie 12mA a wcześniej było 0...Co teraz proponujecie? Da się jeszcze jakoś tego loka odratować?
A wagon z oświetleniem zaczął świecić na torach?
Masz inną lokomotywę z dekoderem?
Sprawdzaj, badaj. Ciężko pomóc na odległość jak nie wiem co posiadasz.
Trzeba wykluczać po kolei problem

OP
OP
W

Wiktor625

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Musiałem teraz wyjść z domu. Jak wrócę wieczorem to będę kombinował może uda się to jeszcze jakoś uratować...ale znając moje szczęście to padł dekoder

OP
OP
W

Wiktor625

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Mam jeszcze jedno pytanie, reset dekodera robię wchodząc w przycisk programowania i centralka też ma być podłączona do gniazda oprogramowania? I później w com wpisać 8 i druga kolumna niżej też 8 ? A później strzałka w górę czy w dół?

OP
OP
W

Wiktor625

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Problem rozwiązany. Okazało się że winna była centralka Piko. Po ściągnięciu najnowszego oprogramowania 1.2.0.0 zarówno do centralki jak i kontrolera EP09 odrazu została wykryta i wszystko działa.

Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam ️

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 837
Tabor 52
Tabor 29
Tabor 12
Tabor 256