• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

EN57 do kupienia na Allegro

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
344 2 3
Przewozy Regionalne planują przetestować nowy sposób sprzedaży swoich niepotrzebnych maszyn. Za kilka dni w serwisie aukcyjnym Allegro pojawi się oferta sprzedaży używanej jednostki EN57. Bez opcji kup teraz, z minimalną ceną 1 milion złotych.

Samorządowy przewoźnik rozpoczął niedawno proces wyprzedaży niepotrzebnego majątku, w tym taboru. Chcąc przetestować alternatywne kanały sprzedaży Przewozy Regionalne chcą wystawić w Allegro EN57-1444. Wprawdzie pojazd wymaga gruntownej naprawy, ale po niej może nadawać się do ponownego użytku.

- Stale rozwijamy nowoczesne formy sprzedaży. Dotychczas dedykowane były one głównie pasażerom, ale już wkrótce z zakupów w sieci będą mogli skorzystać także nasi partnerzy biznesowi – zapowiada Michał Stilger z biura prasowego Przewozów Regionalnych w rozmowie z portalem Rynek Kolejowy.

Sprzedawana jednostka została wyprodukowana w 1981 roku i kursowała w Małopolsce i na Podkarpaciu. Jej dotychczasowy przebieg wynosi 3 217 863 km i nie była do tej pory poddawana większym modernizacjom. Ostatnia bieżąca naprawa została przeprowadzona cztery lata temu.

Jak wynika z zapowiedzi Silgera, próba sprzedaży przez Allegro ma charakter pilotażowy. - Jeśli taka forma dokonywania transakcji sprosta naszym oczekiwaniom, rozważymy organizację kolejnych aukcji w sieci - powiedział rzecznik dla portalu Rynek Kolejowy.

http://finanse.wp.pl/kat,1033703,title,Na-Allegro-kupisz-nawet-pociag,wid,16916911,wiadomosc.html

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.823 45 3
Ja zupełnie "by the way" --

ale ręce mi opadają, jak przedmiot policzalny (tu: pantografy, kabiny, silniki) opisuje się rzeczownikiem "ilość". To w tym kraju nie mówi się już poprawnie po polsku? Maturę zdaje się na zasadzie odczytania wydruku bryków z internetu?

Cytat z opisu oferowanego EN57:

<<
Ilość pantografów: 2
Ilość kabin: 2
Ilość silników: 4
>>

Czy wy ludzie nauczycie się wreszcie
, że ilość dotyczy tego, czego nie można policzyć, np. ilość wody w szklance, ilość wody w basenie, ilość wody w oceanach na Ziemi. Możecie "policzyć ilość"? Jeśli tak, to jesteście geniuszami pokroju Chucka Norrisa, który według znanego dowcipu policzył do nieskończoności - dwa razy.
Natomiast liczba dotyczy tego, co można policzyć: liczba litrów wody w szklance, liczba litrów wody w basenie, liczba litrów wody w oceanach. Możecie policzyć liczbę litrów wody w szklance, policzyć liczbę litrów wody w basenie, policzyć liczbę litrów wody w oceanach. Liczba ludzi na świecie, liczba modelarzy kolejowych w Polsce, liczba osób czytających ten post.

Jeden wyjątek: jeśli czegoś nie da się policzyć, bo nie wiadomo jak to zrobić albo liczba ta jest nieznana i olbrzymia, to wówczas mówi się "ilość wody w oceanach na Ziemi" albo "ilość gwiazd we Wszechświecie" - ale tylko w takich przypadkach!

Jeśli pantografy, kabiny, silniki w EN57 można policzyć, to jest to ich liczność, czyli liczba pantografów, kabin, silników.

Przepraszam, jeśli to oczywistość, ale ten kardynalny błąd jest powszechny.

OK
[gudnajt] i oby z tego mojego klepania tutaj był jakiś zysk :)

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.645 20 1
W tej aukcji nawet oznaczenie typu sprzedawanego taboru jest z błędem, więc nie oczekujmy od sprzedającego rozumienia różnicy między ilością a licznością, liczbą czy sztukami ...

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Ja zupełnie "by the way" --

ale ręce mi opadają, jak przedmiot policzalny (tu: pantografy, kabiny, silniki) opisuje się rzeczownikiem "ilość". To w tym kraju nie mówi się już poprawnie po polsku? Maturę zdaje się na zasadzie odczytania wydruku bryków z internetu?

Cytat z opisu oferowanego EN57:

<<
Ilość pantografów: 2
Ilość kabin: 2
Ilość silników: 4
>>

Czy wy ludzie nauczycie się wreszcie
, że ilość dotyczy tego, czego nie można policzyć, np. ilość wody w szklance, ilość wody w basenie, ilość wody w oceanach na Ziemi. Możecie "policzyć ilość"? Jeśli tak, to jesteście geniuszami pokroju Chucka Norrisa, który według znanego dowcipu policzył do nieskończoności - dwa razy.
Natomiast liczba dotyczy tego, co można policzyć: liczba litrów wody w szklance, liczba litrów wody w basenie, liczba litrów wody w oceanach. Możecie policzyć liczbę litrów wody w szklance, policzyć liczbę litrów wody w basenie, policzyć liczbę litrów wody w oceanach. Liczba ludzi na świecie, liczba modelarzy kolejowych w Polsce, liczba osób czytających ten post.

Jeden wyjątek: jeśli czegoś nie da się policzyć, bo nie wiadomo jak to zrobić albo liczba ta jest nieznana i olbrzymia, to wówczas mówi się "ilość wody w oceanach na Ziemi" albo "ilość gwiazd we Wszechświecie" - ale tylko w takich przypadkach!

Jeśli pantografy, kabiny, silniki w EN57 można policzyć, to jest to ich liczność, czyli liczba pantografów, kabin, silników.

Przepraszam, jeśli to oczywistość, ale ten kardynalny błąd jest powszechny.

OK
[gudnajt] i oby z tego mojego klepania tutaj był jakiś zysk :)
Napisz im to w aukcji. Moze sie nauczą.

escobar

Znany użytkownik
Reakcje
231 7 0
a tak już na serio, to kto to może kupić???
koleje samorządowe (mazowieckie, śląskie itp) kupują w ramach przetargu?
Arriva? może jakaś firma co remontuje, i odsprzeda potem?

ja obstawiam, że nikt nie kupi potem się sprzeda na złom za 1/3 wartości:(