• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

EM62 lub M62M

metall

Użytkownik
Reakcje
283 0 0
witam wszystkich na tym forum,jestem pierwszy raz w dziale 1:1 i mam taki problem może ktoś posiada zdjęcia dachu lokomotyw wymienionych w tytule to modernizacja m62 dla RAIL POLSKA chcę zrobć model tej lokomotywy ale z racji zmienionego silnika jest też nowy wygląd dachu .

kilof

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Powiem Ci tak. Jeżeli zrobisz pudło, choćby kawałek żeby zobaczyc jak Ci to idzie, to skikne sie na Monowice żeby Ci ten dach sfocić, ale sam dach nie został aż tak zmieniony, główna zmiana to żaluzje i kilka drobnych pierdółek. Zapewne w necie znajdziesz kilka afotek z których można podejrzeć, więc powodzenia życzę ;)

OP
OP
metall

metall

Użytkownik
Reakcje
283 0 0
boki są na wielu fotkach w necie,a na dachu są trzy wentylatory,tłumik i nie mam pojęcia co dalej. w dziale modelarstwo,temat "o taborze" są zdjęcia m62 2987 RAIL POLSKA (czekam jeszcze na oznaczenia )którą zrobiłem.

Darth Maul

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
394 1 0
Chciał bym zobczyć jak przebiegaj prace nad M62M Rail Polska, najbardziej interesuje mnie dach.Jeszcze nikt nie dokonał takiej przerobki , bynajmniej ja nie widzialem.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Darth Maul napisał(a):
Chciał bym zobczyć jak przebiegaj prace nad M62M Rail Polska, najbardziej interesuje mnie dach.Jeszcze nikt nie dokonał takiej przerobki , bynajmniej ja nie widzialem.
Tak się dziwnie składa, że ponad 2,5 (albo nawet 3 lata, bo ten czas biegnie jak oszalały)roku temu wykonałem taki model i była to właśnie maszyna M62 z numerem 2987, według mnie wykonałem pierwszą wogóle konwersję tego modelu na bazie BR120 Piko i model został sprzedany na Allegro.
Niestety nawet dziś szukałem zdjęć swojej pierwszej konwersji po katalogach, bo zamierzam wykonać drugą, ale wyłacznie dla siebie i tym razem na bazie modelu Roco, jednak bezskutecznie.
Model tak jak pierwszy będzie nosił te same numery, czyli 2987 - akurat mnie urzekł :D
Wykonując konwersję na bazie Piko wykonałem we własnym zakresie kratkę na czoło, wycieraczki szyb przednich oraz oświetlenie czerwone, (takie jakie w Roco jest standardem, a w Piko było tylko wymalowanym detalem na budzie) opieracjać się o diody led oraz światłowód fi 1.0 mm.
Model wyszedł pięknie, niestety aparat miał przekłamania na barwie czerwonej (nigdy więcej Samsunga) i zdjęcia nie oddały w pełni piękna modelu, a szkoda, bo sporo detali z kolorem idealnie odwzorowywało tamtą lokomotywę w skali.

Darth Maul

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
394 1 0
Ale ten model to znaczy ten numer co podales2987 to jest zwykły gagarin z Rail Polska.A mnie ciekawi M62M Czyli po znaczącej modernizacji.Znacznej zmianie uległ wygląd.Brak żaluzi na scianach bocznych i przedewszystkim dach na ktorym znalazly sie 3 wentylatory.Moc tej lokomotywy z tego co wiem jest o 50% wieksza od zwyklego M62.Wiem z metall interesował sie wykonaniem tego modelu.Dlatego chcial bym zeby zdradzil i pokazal swoj model M62M

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Darth Maul napisał(a):
Ale ten model to znaczy ten numer co podales2987 to jest zwykły gagarin z Rail Polska.A mnie ciekawi M62M Czyli po znaczącej modernizacji....
No to faktycznie niepotrzebnie się produkowałem z pisaniem :D
A w kwestii modernizacji też jestem ciekaw, więc pewnie pogrzebię w tej sprawie bo mnie czeka konwersja (ale robię wyłacznie dla siebie), to mógłbym sobie wybrać wersję M60 lub M62M.

Przeglądając kilka fotek M62M w sieci nasuwa mi się jedna opcja, otóż układ wentylatorów wygląda ja te zastosowane w Ludmiłkach, no chyba, że się mylę ... ale nie wydaje mi się :roll:

Darth Maul

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
394 1 0
Też mi się coś wydaje ze mogą byc podobne te wentylatory do tych co są w Ludmilach.
Jak masz jakies ciekawe fotki tej lokomotywy(poza stroną Rail Polska) to daj linki albo zamieść na forum.Szczególnie dach.Druga rzecz namawiam Jan Kola zeby wykonał taki model i moze na początku przyszłego roku sie pojawi.Sam jestem w posiadaniu jego gagarinow w malowaniu Rail Polska i na prawde jestem zadowolony.

OP
OP
metall
Reakcje
283 0 0
w EM62 są przeniesione wentylatory zF40,bynajmiej ja do swojego modelu takich użylem,chociaż zdjęć dachu w sieci nie znalazłem.Moderatora proszę o wybaczenie że umieszczam zdjęcie modelu w tym miejscu ;)

Załączniki

Darth Maul

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
394 1 0
Pod wrażeniem jestem :roll: Jak bym mogł o dodatkowe fotki prosić bardziej szegółowe.A moze ktoś z szanownych miłośników kolei posiada zdjęcia dachu EM62??Prosze sie podzielić tymi fotografiami :D

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
metall napisał(a):
w EM62 są przeniesione wentylatory zF40,bynajmiej ja do swojego modelu takich użylem,chociaż zdjęć dachu w sieci nie znalazłem.Moderatora proszę o wybaczenie że umieszczam zdjęcie modelu w tym miejscu ;)
Wszystko jest do przebaczenia ;) bo modeli jest naprawdę cacuśny :D , widać, że przyłożyłeś się do maszynki naprawdę porządnie i wiele detali zostało wykonanych, a o malowaniu już nie wspomnę, bo z tym było sporo zabawy.
Loczek git :cool:

Ja planuję popełnić starszą wersję malowania, ale nie z lenistwa, tylko akurat mi podchodzą foty z impry, gdzie M62 ciągła ryflaczki i tak już zostało, a póki co nie planuję innych przewoźników oprócz PKP u siebie - Rail to tak dla podziwiania ;)

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.714 12 2
Odgrzebuję temat, bo nie chcę tworzyć nowego i jednocześnie chciałbym poprosić o pomoc w sprawie numerów RAL lakierów na lokomotywie M62M Rail Polska. Chciałbym też zapytać czy ktoś z Was posiada logo Rail Polska to, które M62M ma na czołach?