• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Elektryka w kilku członowej lokomotywie.

Reakcje
0 0 0
Cześć, pracuję nad projektem pewnej kilku członowej lokomotywy w H0, i nie posiadam praktycznie żadnej większej wiedzy nt. budowania elektroniki w lokomotywach, a co dopiero w kilku członowych. Jeśli podobny wątek już powstał, to z góry przepraszam jednak nie udało mi się znaleźć. Chciałbym, aby koledzy mnie mniej więcej nakierowali jak najlepiej zrobić taką elektronikę. Lokomotywa ma mieć trzy człony (jest to spalinowóz, istniejący) i chciałbym aby na trzy człony w miarę możliwości był jeden dekoder. W zamyśle chcę aby każdy człon miał swój własny napęd, człony skrajne oświetlenie, dźwięk oraz generatory dymu. Czy ktoś by mi mógł pomóc słowem jak coś takiego zmajstrować od podstaw? Czy coś takiego się da zrobić, i jak to wszystko ze sobą połączyć aby działało? Z góry dziękuję za wszystkie udzielone rady, a w nie długim czasie mam w planie udokumentować na forum nad jakim monstrum pracuję.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
326 0 2
1. Da się podłączyć kilka silników do jednego dekodera, ale będzie potrzebna konfiguracja w nim.
2. Dekoder może być w członie z generatorem dymu i głośnikiem.
2. Trzeba użyć złącza z kablami pomiędzy członami, aby rozprowadzić oświetlenie oraz przewody od silników i szyn(Najlepiej aby każdy człon miał odbiór prądu z szyn).

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.922 624 30
Da się podłączyć kilka silników do jednego dekodera, ale będzie potrzebna konfiguracja w nim.
Da się, ale trzeba sprawdzić, czy łączny pobór mocy przez trzy silniki nie przekroczy dopuszczalnego obciążenia dekodera. A na czym miałoby polegać konfiguracja dekodera?

OP
OP
Ingvar
Reakcje
0 0 0
1. Da się podłączyć kilka silników do jednego dekodera, ale będzie potrzebna konfiguracja w nim.
2. Dekoder może być w członie z generatorem dymu i głośnikiem.
2. Trzeba użyć złącza z kablami pomiędzy członami, aby rozprowadzić oświetlenie oraz przewody od silników i szyn(Najlepiej aby każdy człon miał odbiór prądu z szyn).
Co do połączenia między członami to wiem, że muszą być kable. Co do generatora dymu, to w moim zamyśle mają być w każdym członie tak samo jak glośniki. A co do poboru prądu to tak, zdaję sobie sprawę. A o czym dokładnie mówisz w kontekście konfiguracji dekodera?

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
326 0 2
A o czym dokładnie mówisz w kontekście konfiguracji dekodera?
3 silniki będą inaczej generować BackEMF do dekodera, więc prawdopodobne będzie potrzebna drobna korekta PID aby lokomotywa nie szarpała.
Co do generatora dymu, to w moim zamyśle mają być w każdym członie
Znów trzeba patrzeć na maksymalne obciążenie wyjść, albo dodać tranzystor na płycie lokomotywy i użyć wyjście logiczne w dekoderze.

OP
OP
Ingvar
Reakcje
0 0 0
3 silniki będą inaczej generować BackEMF do dekodera, więc prawdopodobne będzie potrzebna drobna korekta PID aby lokomotywa nie szarpała.

Znów trzeba patrzeć na maksymalne obciążenie wyjść, albo dodać tranzystor na płycie lokomotywy i użyć wyjście logiczne w dekoderze.
Dzięki za wskazówki. Czy dałbyś radę mi mniej więcej wskazać, lub nakierować gdzie taki dekoder mógłbym dostać aby wytrzymał te przeciążenia?