• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Elektrosadzenie nad centralką.

BaFe

Użytkownik
Reakcje
64 5 0
Centralkę od PIKO Smart Control Light zamontowałem na stelażu pod makietą. Na pewnym etapie siania trawy elektrosadzarką będę machał i nad nią. Stad moje pytanie. Czy pole elektryczne nie uszkodzi elektroniki centralki gdy elektrosadzarka znajdzie się nad nią. Oddzielać je będzie sklejka która jest podstawą makiety, dość gruba kantówka pod którą podczepiona jest centralka i kilkanaście centymetrów przestrzeni. Oczywiście na czas pracy centralka będzie odłączona od prądu. Elektrosadzarka jest znacznie mocniejsza jak "standardowa" przeróbka łapki na komary.

Misiek

Znany użytkownik
H0m
NAMR
Reakcje
6.878 148 0
To taki przykład:
Ja kiedyś sialem trawę z sadzarką podpiętą do tej samej listwy (przedłużacza) co komputer (PC).
Przeskoczyła iskra między sitkiem a "drugim biegunem".
Komputer się natychmiast wyłączył, tak po prostu: działa i już nie działa.
Na szczęście dął się włączyć

OP
OP
B

BaFe

Użytkownik
Reakcje
64 5 0
Akurat podczas sadzenia centralka nie będzie podpięta do zasilania jak pisałem ani też do torów, na wypadek gdybym zahaczył o szyny sitkiem sadzarki niechcący. Będzie sobie tylko tak wisieć.

Piotrek59

Aktywny użytkownik
Reakcje
115 5 0
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Ja zastosowałem u siebie zasadę ostrożności i wszelkie rzeczy elektryczne czy też elektroniczne podpinałem po sadzeniu trawy elektrosadzarką. A jeśli już była potrzeba dorobienia jakiegoś terenu obsadzonego trawą to robiłem to na boku, na macie i dopiero tą matę wklejałem w określonym miejscu.