• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Ekrany dźwiękochłonne

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
311 56 2
W trakcie budowy mojej makiety jeden z wagonów mi spadł, kraksa była spowodowana moją nieuwagą oraz tym, że tor przebiega na skraju modułu. To mnie skłoniło do zabezpieczenia przed ponownymi katastrofami. Nie chciałem używać oklepanej plexi a efekt na zdjęciach.
IMG-a91c324ad2a0e088ff31d18fe901ecc1-V.jpg
IMG-6a03deca6d52894f8aa2a06f7ca90776-V.jpg

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.117 38 4
Moze zle sformulowalem swoja wypowiedz bo pomysl mi sie bardzo podoba i wypowiedz absolutnie nie miala zabrzmiec jako krytyka. Po prostu takie ekrany sa "atakowane" przez grafficiarzy, wiec nigdy nie sa czyste :cool:

OP
OP
M

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
311 56 2
zapomniałem napisać jak je wykonałem gdyby ktoś chciał sobie wykonać coś podobnego.
Listewka 1x10 mm jako betonowa podstawa i farba w sprayu imitująca beton.
Listewka 1x8 mm jako kolorowe panele, wzór zaprojektowałem w excelu ;-) a kolory według uznania, ja użyłem 4. Można też wstawić plexi w niektórych miejscach
profile plastruct 90022, jako słupy. Jeden profil wystarczy na 4 szt.
Kropelka w żelu
Listewki i profile kupione w sklepie w Rumi

Reakcje
1.196 4 1
Bardzo ładne wykonanie tych ekranów, chyba pierwszy raz tutaj na forum widzę taki pomysł :) Nie jestem pewien, ale któryś z forumowiczów w dziale Giełda ma na sprzedaż fragmenty różnych mat "trawiasto-liściastych" nawet nie wiem czy czasem tam coś "bluszczopodobnego" nie było a by pasowało :)

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.078 24 8
Bardzo fajny pomysł, dobra kolorystyka i wykonanie.
Trzeba pamiętać, ze zawsze zaraz po wykonaniu przez ekipę ekrany są ładne i czyste. Z czasem i tu pojawi się brud, zużycie i graficiarze ;)
Czy te listewki są wsuwane czy klejone?

LISU

Użytkownik
Reakcje
162 8 4
zapomniałem napisać jak je wykonałem gdyby ktoś chciał sobie wykonać coś podobnego.
Listewka 1x10 mm jako betonowa podstawa i farba w sprayu imitująca beton.
Listewka 1x8 mm jako kolorowe panele, wzór zaprojektowałem w excelu ;-) a kolory według uznania, ja użyłem 4. Można też wstawić plexi w niektórych miejscach
profile plastruct 90022, jako słupy. Jeden profil wystarczy na 4 szt.
Kropelka w żelu
Listewki i profile kupione w sklepie w Rumi
Proszę o podpowiedź jaka to farba w sprayu imitująca beton?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.938 531 30
Raczej 0,5 mm. 1 mm to w realu kamienie wielkości prawie 9 cm. Norma na tłuczeń na podsypkę mówi o wielkości maksimum do 63 mm. Taki gruby tłuczeń stosuje się na torach, gdzie jazda jest z dużą prędkością, na torach bocznych i na liniach drugorzędnych z mniejszymi prędkościami, tłuczeń jest drobniejszy. A skoro już o tym mówimy, to podkłady powinny być obsypane tłuczniem od czoła, nie wystarczy, że podkłady leżą na tłuczniu. A już na pewno nie powinna wystawać spod tłucznia jakaś szara warstwa kartonu czy czegoś innego. Rozumiem, że praca nad tym jeszcze nie jest ukończona.