• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ED72-19 WPIS DO REJESTRU ZABYTKÓW

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.142 81 12
Chcą uszczęśliwić Polregio i wpisać im ED72-19 do rejestru zabytków? :)
Po tym jak skasowali jedyny egzemplaż innej serii mimo próśb, blagań i apeli, to innej opcji nie ma...
Sam podpisałem i zachęcam do tego także innych, zanim będzie za późno i nie będzie czego ratować przed złomowaniem...

Pozdr,...

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.110 131 86
Apele tu nie wystarczą. Potrzebny jest pieniądz. Ja się wcale nie dziwię, że skasowali. Polregio to firma komercyjna a nie muzeum lub fundacja. Mogła jakaś grupa (fundacja) wykupić i utrzymywać. Podobnie jest z ED72. Wykupić i utrzymywać.

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.142 81 12
A czym się różni ten wyjątkowy egzemplarz ED72-19 od pozostałych ED72 eksploatowanych przez Polregio?
...jest ostatnim nie skalanym wg apelu...
Apele tu nie wystarczą. Potrzebny jest pieniądz. Ja się wcale nie dziwię, że skasowali. Polregio to firma komercyjna a nie muzeum lub fundacja. Mogła jakaś grupa (fundacja) wykupić i utrzymywać. Podobnie jest z ED72. Wykupić i utrzymywać.
Po części masz racje... Sęk w tym, że aby nastąpił wykup, potencjalny towar musiieć cechy porządane przez nabywce.

W poprzednim przypadku, nawet nie było dyskusji typu, "OK, chcecie to.wykupcie"...
Przynajmniej żadna wzmianka nie przebila mi się w brei prasowej...

Pozdr,...

ps. w sumie, to RegioPolo podlega pod resort, więc ...

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.110 131 86
@Harry Potter piszesz; "Po tym jak skasowali jedyny egzemplarz innej serii mimo próśb, błagań i apeli" czyli ktoś wiedział... Znaczy mógł wystąpić z propozycja kupna a nie tylko szlachetnie "błagać". Już to kiedyś pisałem - nie sztuka zatrzymać, jednorazowo odnowić - sztuka UTRZYMYWAĆ w dobrej kondycji przez wiele lat. A na to trzeba mieć regularny (stały) pieniądz.

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.142 81 12
@Harry Potter piszesz; "Po tym jak skasowali jedyny egzemplarz innej serii mimo próśb, błagań i apeli" czyli ktoś wiedział... Znaczy mógł wystąpić z propozycja kupna a nie tylko szlachetnie "błagać". Już to kiedyś pisałem - nie sztuka zatrzymać, jednorazowo odnowić - sztuka UTRZYMYWAĆ w dobrej kondycji przez wiele lat. A na to trzeba mieć regularny (stały) pieniądz.
Daromaro, problem był wtedy, że ani me, ani be, ani " idz pobiegaj"* nie było...
A co do reszty, to OK - zgoda...

Pozdr,...

*) efemizm

oelka49-26

Aktywny użytkownik
Reakcje
89 0 0
Z równym powodzeniem PRy mogą przekazać wycofany z ruchu zespół w ręce jakiegoś stowarzyszenia, czy fundacji.
Wpisany do rejestru obiekt można remontować korzystając z grantów na remonty zabytków.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 83