• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja Eanos MTH na PKP

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
694 4 0
Żeby z powodu przejęzyczenia (metronomia zamiast metrologii) … no ale było trochę spokoju i chyba się ten spokój znowu skończył, nie chce mi się rozpisywać bo z tableta tekst wklepuję a to męczące jest, zresztą nie ma w sumie sensu prowadzić dyskusji w tym temacie.

OP
OP
thewald

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
440 0 0
Maszynka do szlifu:
34.jpg

i po szlifie:
05.jpg

widok wózka z nowymi zestawami:
13.jpg

No i teraz przedobrzyłem ... ręce mi opadają jak porównam odwzorowanie zestawu kołowego do wózka a zwłaszcza do tych sprężyn... może jednak budowa od zera to będzie najlepsze wyjście w przyszłości... tymczasem odpuszczam i zaczynam wybieranie z posiadanej dokumentacji zdjęciowej pierwowzorów do odwzorowania ...

Ostatnio edytowane:

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.585 19 9
...ręce mi opadają jak porównam odwzorowanie zestawu kołowego do wózka a zwłaszcza do tych sprężyn...
Przyznam, że zawsze mnie to dziwiło. :confused:
Niby skala "0", czyli wszystko dałoby się odwzorować z drobnymi szczegółami, a poziom wykonania wielu modeli fabrycznych jest taki, jakby wzięto model N i przeskalowano go 4x.

P.S.
Patrząc na zakres prac, jaki musiałeś już do tej pory włożyć w waloryzację tych modeli, odnoszę wrażenie, że szybciej i łatwiej byłoby ci wykonać te modele od zera... :niepewny:

OP
OP
thewald

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
440 0 0
Patrząc na zakres prac, jaki musiałeś już do tej pory włożyć w waloryzację tych modeli, odnoszę wrażenie, że szybciej i łatwiej byłoby ci wykonać te modele od zera... :niepewny:
Dokładnie TAK!!!
I dlatego następne modele, których nie da się prosto "przekonwertować" (przemalować) - będę budował od zera. Będzie szybciej, taniej i lepiej...

OP
OP
thewald

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
440 0 0
Niby skala "0", czyli wszystko dałoby się odwzorować z drobnymi szczegółami, a poziom wykonania wielu modeli fabrycznych jest taki, jakby wzięto model N i przeskalowano go 4x.
Wygląda na to, że formy akurat do tego wagonu (jak i prawdopodobnie do kilku innych z tej firmy) pochodzą z czasów prehistorycznych.

Co prawda obecnie produkowane modele posiadają zdecydowanie lepszą jakość odwzorowania szczegółów, to jednak ogólnie odnoszę wrażenie jakby producentom nie zależało na "przyzwoitym" standardzie zerówki. Jakby celowo zaprzepaszczali tkwiący w niej potencjał, np. wykonując pudła wagonów z jednostronnym odwzorowaniem deskowania itp. "niesmaczki"!

Ps. Przykładowo w latach 90-tych pojawiły się wagony w 1:87 z "ruchomymi" (oddzielnymi) maźnicami...

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.583 112 11
Dokładnie TAK!!!
I dlatego następne modele, których nie da się prosto "przekonwertować" (przemalować) - będę budował od zera. Będzie szybciej, taniej i lepiej...
Przekonałem się o tym sam przerabiając w większym zakresie to co fabryczne. Problem polegał na tym, że człowiek jak zobaczy co zrobił, to od razu zauważa inne niedociągnięcia i tak kółko się toczy.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.312 17 2
Przy całej wspaniałości twojej pracy te wózki są nie do przyjęcia. Trzeba zaprojektować i wydrukować.

OP
OP
thewald

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
440 0 0
te wózki ... Trzeba zaprojektować i wydrukować.
Tak ale docelowo chciałbym je odlewać z metalu tak by były one z działającym odsprężynowaniem i ruchomymi klockami hamulcowymi. Jednak by to urzeczywistnić najpierw muszę zdobyć odpowiednią do tego celu dokumentację, a w 415W są stosowane wózki typu 3TNh...

OP
OP
thewald

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
440 0 0
Wszystkie zestawy kołowe (24 sztuki) są już złożone i spokojnie czekają w pudełku na dalszy bieg wydarzeń.
28.jpg

A tak wyglądało wprasowywanie kół na osie. Wszystko na tokarce plus dodatkowo z wykorzystaniem prostego przyrządu, który zbudowałem by zapewnić identyczny rozstaw kół.
12.jpg

13.jpg

I na koniec kosmetyka tulejek izolacyjnych.
16.jpg
21.jpg

OP
OP
thewald

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
440 0 0
Z czego wykonałeś tulejki izolacyjne ?
tulejki i koła są od MTH, osie natomiast wykonywałem od zera a raczej z pręta stalowego fi=4, natomiast przy kolejnych projektach będę musiał zastosować jakieś powszechnie dostępne tulejki i na razie nie wiem z czego one dokładnie będą poza tym, że najprawdopodobniej z jakiejś rurki...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wagony towarowe 8
Wagony towarowe 52