• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dzidziowice - szlak 2T

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
H0m
MSMK
Reakcje
930 5 0
Siema.

Zacząłem robić makietę, szlak 2T, prosty. Prywatna, publiczna toaleta - jak u Kiepskich. To wiele wyjaśnia.
Założenie jest takie, że ma to być taka moja, ale klubowa makieta, samodzielna, a jednak kompatybilna z reszta patałajstwa (głównie łukami nad którymi obecnie pracujemy, ale też pewnie SBLką).
Temat powstaje po to, żeby każdy mógł kontrolować postępy prac i zgłaszać uwagi. Jestem również otwarty na Wasze sugestie co i po co ma tu być. Wiele się tu pewnie nie będzie działo, bo to tylko prosty szlak, ale...

Na chwilę obecną mam skrzynki. Nogi w produkcji. Połowę torów i trochę (nie)zbędnego patałajstwa, w tym tłuczeń (to samo co na łukach).
001.jpeg 002.jpeg
Ciekaw jestem, czy nogi będą dobre ;) Materiał jest fajny, z odzysku - olcha z płota ;)
003.jpeg 004.jpeg
Im szybciej będzie przejezdne, tym szybciej będzie mogło jechać na imprezę.

Sytzmer

Aktywny użytkownik
H0m
MSMK
Reakcje
725 5 0
Bez przesady, proste to świetny materiał na różne sceny i dodatki!
Mnie się na razie na modułach marzy kamienica i pomnik T34-85, ale na łuk klubowej raczej już się z tym nie wyrobię, nie wspominając o tym, że może się nie zmieścić.
Fajnym motywem też jest np łąka ze świetlikami, ale to może robić wrażenie tylko nocą.

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
H0m
MSMK
Reakcje
930 5 0
Jednak jak ma się makietę do dłubania pod nosem (w domu), to całkiem szybko można coś zdziałać. Przed Stęszewem udało mi się uwalczyć ze styropianem (bo mam) i jego zabezpieczeniem (ręcznik papierowy z wikolem). Brzegi podkleiłem też papierową taśmą pakową - całkiem fajnie wyrównuje i scala teren. Nie będzie tu większych wodotrysków, ale kilka smaczków się znajdzie.
Tu np będzie kałuża (mini jeziorko):
007.jpeg
Gdzieś tam dzika 'kopalnia' piasku.
008.jpeg 005.jpeg
006.jpeg
Klimaty ogólnie leśne, leśno - łąkowe.

I przymiarka nóg - tu jest mały zgrzyt, bo są przemyślane pod moją stację, a te skrzynki są trochę inaczej.
Klocki wystają poza skrzynkę, a na wysokości trochę brakuje (ca 5 cm), ale tu nie ma jeszcze okuć..
009.jpeg 010.jpeg

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
H0m
MSMK
Reakcje
930 5 0
To akurat najmniejszy problem, kilka gniazd to zrobię piłą ręczną (mam taką na stelażu). Ale najpierw okucia, które już do mnie idą.

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
H0m
MSMK
Reakcje
930 5 0
Z przykrością muszę poinformować, że na chwilę obecną mocowania nóg mnie pokonały. W związku z tym nogi nie będą wkręcane, a dociskane śrubą od boku. No cóż, coś poszło nie tak.
Nie mniej, będą się trzymać.
Mocowania ucięte, wklejone i przykręcone.
011.jpeg
Więcej wkrętów nie planuję, więc pora na szpachlę..
012.jpeg
Najgorsze przede mną - szlifowanie, co samo w sobie nie jest jakieś skomplikowane, ale ten syf....
A później zapiaskuję teren. Mam nadzieję, że tory zaraz będą, bo.. przed Hobby trzeba skończyć.
I pomyśleć, że nad tym niczym spędziłem ponad tydzień..

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
H0m
MSMK
Reakcje
930 5 0
2 skrzynki zapyłowane, 3cia w trakcie i zbrakło ziemi. ech.. Połowa nóg zrobiona - no, działają - znaczy stoi, w dodatku poziomo i na odpowiedniej wysokości.
013.jpeg 014.jpeg
Czego chcieć więcej?
Torów. Których wciąż brak...
Położyłem jakieś na nasypie i jazda :)
015.jpeg
Trzeba było lampy sprawdzić ;)

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
H0m
MSMK
Reakcje
930 5 0
To do mocowania nóg w gniazdach rozumiem?
Bo nie widzę na wcześniejszych zdjęciach sposobu montażu.
Jak najbardziej.
Z przykrością muszę poinformować, że na chwilę obecną mocowania nóg mnie pokonały. W związku z tym nogi nie będą wkręcane, a dociskane śrubą od boku. No cóż, coś poszło nie tak.
Mocowanie nóg musiałem tak zrobić, bo ciężko było zrobić wkręcane - współosiowość. No, tu wyszedł błąd na etapie produkcji.
016.jpeg 017.jpeg

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
H0m
MSMK
Reakcje
930 5 0
Z dobrych wiadomości - zbliżamy się do końca czekania na fleksy. Mam nadzieję, że po weekendzie będę mógł działać dalej.
w tak zwanym między czasie udało się położyć tory na jednej skrzynce. Nie bez strat, flexy Peco są dosyć.. delikatne.
018.jpeg
Oczywiście wcześniej przylutowałem kable do szyn i wykonałem odpowiednie otwory w skrzynce.
019.jpeg
Później przyszła pora na:
- trzymadełka na kable:
020.jpeg
- puszkę:
021.jpeg
- trochę gluta (klej na ciepło):
022.jpeg
- i pospinanie wszystkiego:
023.jpeg

Pozostała magistrala. Właściwie dwie.

P.S. W związku z tym, że chcę, żeby to było maksymalnie uniwersalne, a zarazem stanowło jeden moduł postanowiłem zrobić kołkowanie podpatrzone u Sebastiana - na kołki meblowe. Nie są one na stałe, więc każdy segment można użyć niezależnie, a w momencie, kiedy będą razem łączone, będzie można je pozycjonować.

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
H0m
MSMK
Reakcje
930 5 0
3 słowa o elektryce:
1. skończona.
2. Działa.
3. każdy tor ma niezależną magistralę.

Dodatkowo zrobiłem przejściówki łączące obie magistrale tak, aby można je było połączyć z kolejnymi modułami z jedną magistralą.
29.jpeg
Docelowo zmienię wtyki żeńskie na męskie i dorobię druga przejściówkę.

Testy zrobione, tabor śmiga bez problemów.

Między modułami 3 i 4 jest delikatnie za duża przerwa między szynami (ok. 1,5mm), ale zostawiam jak jest. Nie pykło mi tu trochę z pozycjonowaniem.W dwóch miejscach wkręt trochę podniósł nieco tor - to nie problem i do poprawy na etapie tłucznia.
30.jpeg
Słowo o systemie pozycjonowania:
podpatrzone u Sebastiana na Bulowicach, kołki meblowe (zamiast pozycjonerów do blatów) - zdecydowałem się na to rozwiązanie, żeby zachować uniwersalność skrzynek. Owszem, wszystkie 4 będą tworzyć stylistyczną całość, ale technicznie będą mogły działać niezależnie.

27.jpeg 28.jpeg
Na zdjęciach powyżej widać połączanie elektryczne skrzynek oraz kołki pozycjonujące.

Podsumowanie: moduły przejezdne, stoją na własnych nogach. Udało się wypoziomować i utrzymać wysokość 110 cm.
Plan na następny tydzień - malowanie podkładów, szyn, tłuczeń, patynka. I po tym będzie można już jeździć ;) Będę tez rozplanowywał co, gdzie i jak.

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
H0m
MSMK
Reakcje
930 5 0
Oooo...
Od kwietnia zero aktualizacji ;)
Nie będę wracał do przeszłości, pokazuję stan na dziś.
Na początek kwestia techniczna: Boki skrzynek dostały szary kolor i taśmy rzepowe.
38.jpeg
A dalej zdjęcia pierwszej, już prawie gotowej skrzynki (miłego oglądania):
Widok z lotu ptaka:
40.jpeg

I detale:
45.jpeg 42.jpeg 43.jpeg 44.jpeg 46.jpeg 47.jpeg 48.jpeg 49.jpeg 52.jpeg 53.jpeg 55.jpeg 57.jpeg 60.jpeg 64.jpeg

Na chwilę obecną to koniec z tą skrzynką, ale jeszcze do niej wrócę (trzeba pozostałe doprowadzić przynajmniej do tego stanu). W przyszłości zapewne dojdą jeszcze krzaczory, może jakieś małe drzewka, sarenki, nie wiem..