• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dworzec kolejowy

T

tekatka191

Gość
Witam wszystkich użytkowników!

Mam zamiar zbudować makietę kolejową. Chcę żeby odwzorowywała jakieś miasteczko w Niemczech. Proszę, poradźcie mi jaki dworzec kolejowy najlepiej wybrać i kupić. Najbardziej podobają mi się poniższe modele dworców:

FALLER 110114 -Dworzec Trossingen
FALLER 110116 - Dworzec Schwarzburg
FALLER 110117 - Dworzec Gera-Liebschwitz

Vollmer 3512 - Dworzec Wildbach
Vollmer 3504 - Dworzec Kleckersdorf
Vollmer 3505 - Dworzec Waldbronn
Vollmer 3520 - Dworzec Benediktbeuern
Vollmer 3503 - Dworzec Kitzlingen

Zastanawiam się tez nad modelami dworców szwajcarskich i austriackich. Proszę bardzo znanych w temacie o doradzenie mi w sprawie zakupu odpowiedniego dworca.

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc i wskazówki.

Grafiki są ułożone według powyższej kolejności z lewej do prawej strony

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.598 50 5
Witaj
Jaki dworzec kupić, to przede wszystkim Twoja decyzja, bo jest to raczej uwarunkowane subiektywnym podejściem, niż obiektywnym. Chyba, że odwzorowujesz konkretną stację (a to nie ma tu miejsca).

Każdy z tych dworców ma coś w sobie. Ale nie każdy może pasować do Twojej koncepcji stacji, o której z postu nie wiemy, prawie nic. :)

Myślę, że zacznij od zastanowienia się nad samą makietą, a kwestia dworca sama rozwiąże się "w praniu" ;)

OP
OP
T

tekatka191

Gość
Witaj
Jaki dworzec kupić, to przede wszystkim Twoja decyzja, bo jest to raczej uwarunkowane subiektywnym podejściem, niż obiektywnym. Chyba, że odwzorowujesz konkretną stację (a to nie ma tu miejsca).

Każdy z tych dworców ma coś w sobie. Ale nie każdy może pasować do Twojej koncepcji stacji, o której z postu nie wiemy, prawie nic. :)

Myślę, że zacznij od zastanowienia się nad samą makietą, a kwestia dworca sama rozwiąże się "w praniu" ;)
Najbardziej zastanawiałem się nad dworcami z muru pruskiego w takim stylu jak dwa pierwsze dworce. Zamierzam na makiecie postawić budynki typu alpejskiego ale nie mam pomysłu na dworzec, w ogóle to b. trudno kupić dworzec pasujący takich do takich budynków. Myślałem coś nad alpejskim krajobrazem.

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.598 50 5
Najbardziej zastanawiałem się nad dworcami z muru pruskiego w takim stylu jak dwa pierwsze dworce. Zamierzam na makiecie postawić budynki typu alpejskiego ale nie mam pomysłu na dworzec, w ogóle to b. trudno kupić dworzec pasujący takich do takich budynków. Myślałem coś nad alpejskim krajobrazem.
No to musisz się zdecydować, albo Alpy, albo mur pruski :)
A dworce alpejskie są. Wystarczy przetrzepać oferty producentów, takich, jak Faller, Kibri, Vollmer :)
Są są :)

OP
OP
T

tekatka191

Gość
No to musisz się zdecydować, albo Alpy, albo mur pruski :)
A dworce alpejskie są. Wystarczy przetrzepać oferty producentów, takich, jak Faller, Kibri, Vollmer :)
Są są :)
Mi się w ofercie jakiegokolwiek sklepu niestety nie udało znaleźć jakiego alpejskiego dworca z ciekawym stylem architektonicznym.:(

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.598 50 5
Mi się w ofercie jakiegokolwiek sklepu niestety nie udało znaleźć jakiego alpejskiego dworca z ciekawym stylem architektonicznym.:(
Aaaa widzisz, czyli chodzi jednak o kwestię subiektywną :) Kto szuka, ten znajdzie.

Panie Andrzeju, możliwe, że ma Pan rację, ale osobiście nie spotkałem. Ale nie neguję :)

OP
OP
T

tekatka191

Gość
Dokładnie chodzi o to żeby przypominał w stylu te budynki alpejskie a najlepiej jakiś dworzec ze Szwajcarii lub południowych terenów Niemiec. Te dworce wyglądają mi na najlepiej dopracowane. Moze są jakieś dworce alpejskie ale nie znalazłem ich w ofercie polskich sklepów. Tylko nie wiem czy lepsze są budynki Fallera czy Vollmera