• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dworzec i inne. Gdzie zrobić model?

MTTczew

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie wiem gdzie ten wątek pasuje.

Chciałbym się dowiedzieć czy jest ktoś w Polsce kto robi (dla szerszego grona modele dworców i inne budowle kolejowe).

Chodzi mi o zrobienie dworca w Tczewie ówczesnego i starego.

Jeśli chodzi o projekty dworców aby było można się na nich wzorować nie jest problemem.

Okrąglak jeden z 3 w Polsce.
Nie posiadam zdjęć (podobny do tego w Pile)

Parowozownia, Wieża wodna czy też most kolejowy:

Trzeba pamiętać, że Tczew w swojej historii był ważnym punktem na mapie kolejowej i obecnie również jest. Jak to wygląda z modelami? Kto je tworzy? Kto wybiera co ma być a co nie?

Załączniki

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Może doprecyzujmy, bo nie wiem, czy dobrze rozumiem postawione pytanie.
Jeśli Sz. Koledze chodzi o zainicjowanie seryjnej produkcji modeli pokazanych obiektów, to nie ma szansy z dwóch powodów - po pierwsze, masową produkcją modeli budynków nie zajmuje w Polsce nikt (i tu można by zakończyć wątek, ale pozwolę sobie jeszcze trochę popisać). Po drugie, są to obiekty ogromne i charakterystyczne, których nie da się właściwie zastosować modelarsko inaczej, jak tylko na makiecie tczewskiego węzła - a ilu modelarzy - realistów miałoby dość odwagi, czasu i miejsca, by porwać się na taką makietę?
Seryjna, lub prawie-seryjna produkcja modeli budynków może mieć ekonomiczny sens jedynie w odniesieniu do obiektów powtarzalnych i niewielkich, dających się zastosować na makietach małych lub średnich stacji oraz przedmieść prowincjonalnych miasteczek.
Jeżeli natomiast zrozumiałem Kolegę opacznie i poszukuje On kogoś, kto będzie w stanie wykonać dla Niego na zamówienie pojedynczy model którejś z tczewskich budowli, to wiem, że jest na tym forum kilka osób mających do tego stosowną wiedzę i umiejętności. Sam kilka dni temu sporządzałem dokumentację kolejowych domów mieszkalnych w rejonie ul. Młyńskiej, Kruczej i Półwiejskiej, z zamiarem zmierzenia się kiedyś z tym tematem. Bardzo ciekawym wyzwaniem byłby budynek dawnego dworca pasażerskiego, i jak najbardziej do zrobienia (jest dokumentacja). Gdyby tylko ktoś chciał takie dzieło zamówić i sfinansować...

OP
OP
M

MTTczew

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dostałem odpowiedź zadowalającą mnie.

Całkiem możliwe, jeśli znalazłyby się pieniądze to i makietę tczewskiego węzła udałoby się zrobić. (w jakimś stopniu)

Pozdrawiam

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
988 82 5
W jakim stopniu?
Most(y) jaką miały by długość? Może w ramach uproszczeń dwa przęsła, a Wisła ze 20 cm. szerokości? To już nie jest nawet marzycielstwo, a czysta abstrakcja. :|

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
A może tak, na początek, jako rozgrzewkę przed rozpoczęciem Tczewa - zrobić międzywojenny Malbork? Mosty prawie identyczne, tylko krótsze (ledwie dwa przęsła, cóż to jest), z lewej strony Kałdowo i ceglana strażnica celna, z prawej przedzamcze z wieżami, bramą kolejową i dawnym peronem cesarskim, przez całość dwa tory normalne i wąski... Żyć, nie umierać, panie...

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
988 82 5
MTTczew napisał(a):
Logiczne jest to, że most (obecnie 1037m) choćby w skali H0 miałby ponad 11 metrów!! Jedno przęsło symbolicznie ;)
Ale które?, bo ponad 150 letnia historia zrobiła niezłą układankę różnych konstrukcji.

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Budując węzeł Tczewski należałoby również pomyśleć o ZNTK, które jest na obrzeżach miasta oraz stacji rozrządowej w okolicach Zajączkowa. Jest to zbyt duży projekt dla zwykłego śmiertelnika :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.046 578 30
Gała napisał(a):
Budując węzeł Tczewski należałoby również pomyśleć o ZNTK, które jest na obrzeżach miasta
Jakoś nie słyszałem o ZNTK w Tczewie (coś przegapiłem?). Może chodziło o lokomotywownię?

OP
OP
M

MTTczew

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Most z lat przedwojennych ;)

Ale póki co to jest pomysł, do realizacji jeszcze daleko. Trzeba się wypytać, dopytać, znaleźć miejsce, sponsorów itd.

Abstrahując

Za ile byście zrobili model mostu w skali HO? (cena przybliżona-najlepiej zawyżona)

Rutek

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Tak apropos mostu, dawno nie byłem na Świętokrzyskiej w Parowoziku, ale była tam replika mostu nad Kanałem Żerańskim na E65, rozumiem że cena tczewskiego byłaby porównywalna do ceny żerańskiego przemnożonej przez współczynnik proporcjonalności obu mostów :) Polecam skontaktowanie się z Parowozikiem i zapytanie o cenę mostu żerańskiego ;) Obawiam się że taki most to Starczy i na tolooelkę i jamnika i siódemkę i całą serię imperialną ;)