• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dworce kolejowe na swiecie

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
Witam.

Moim zdaniem bardzo ładnie prezentuje się dworzec w Kolonii :) jeszcze na tle katedry? Miodzio :razz: Wstawiam fotki z tego roku. Nota bene hale peronowe tego dworca zostały zaprojektowane przez Polaka, który zaprojektował również hale peronowe we Wrocławiu :)

Załączniki

OP
OP
D

Dariusz

Gość
Bylem niecale 2 doby w El Paso. Oto tamtejszy dworzec kolejowy. Wyglada jak kosciol tak z zewnatrz jak i od srodka. Budynek jest duzy ale bardzo zdbany. 3 razy w tygodniu przyjezdza tam pociag dalekobiezny z i do Los Angeles. El Paso jest bardzo ruchliwym wezlem towarowym. Pareset metrow od dworca jest juz granica z Ciudad Juarez. Juarez to na dzien dzisiejszy najbardziej niebezpieczne miasto na swiecie. Wieczorem jechalem kilka mil droga przy samej granicy i w Juarez nawet nie widac samochodow na ulicach. El Paso jest natomiast bardzo spokojne i czyste. Kiedys Juarez bylo swietnym miejscem gdzie mozna sie bylo fajnie zabawic (tanie zarcie, alkohol i panienki). Teraz nikt tam nie jezdzi. Jak ktos ma duzo szczescia to go tylko okradna a jak nie to good bye......

Załączniki

irek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dorzucę fotografie dwóch dworców francuskich: pierwszy w Paryżu na lotnisku de Gaulle'a i drugi w Lille (Flandres). Wyobraźmy sobie, że dach bardzo podobny do dworca w Lille miał nasz dworzec w Bytomiu...

Załączniki

Baciar

Użytkownik
Reakcje
1 1 0
Irku - Lille to Departement du Nord, a nie Flandria. Dworzec mają fajny w istocie.

A propos Kolonii dygresyjnie - dowcip taki angielski. Pilot BA podchodzi do lądowania na tamtejszym lotnisku i prosi o fix. "Nie był pan nigdy w Kolonii?" - pyta wieża.
"Byłem, ale nie lądowałem..." ;-)

T.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.077 581 30
irek napisał(a):
Dorzucę fotografie dwóch dworców francuskich: pierwszy w Paryżu na lotnisku de Gaulle'a i drugi w Lille (Flandres).
Baciar napisał(a):
Irku - Lille to Departement du Nord, a nie Flandria.
Obaj macie rację. Flandria to także kraina geograficzna, której część leży w północnej Francji. Lille jest faktycznie stolicą departamentu Nord, ale dworzec nazywa się Lille Flandres (bez nawiasu). Drugi ważny dworzec w tym mieście, to Lille Europe, na linii TGV w kierunku Calais i Eurotunelu.

irek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Baciar napisał(a):
Irku - Lille to Departement du Nord, a nie Flandria. Dworzec mają fajny w istocie.
Lille jest stolicą regionu Nord-Pas-de-Calais (oczywiście departament du Nord). Jeżeli chodzi o dworzec, to napisałem "Flandres", ponieważ jego pełna nazwa to "Gare de Lille Flandres". Niedaleko od niego znajduje się drugi nowoczesny dworzec "Europe', gdzie zatrzymują się pociągi TGV. Nazwa w nawiasie odnosi się więc do nazwy dworca (ponieważ w Lille są dwa główne), a nie regionu, w którym się on obecnie znajduje.
Szczegóły lokalizacji w linku: http://www.bonjourlafrance.com/france-trains/stations/lille-train-stations.htm
Poniżej fotka dworca Europe w Lille.
Pozdrawiam - Irek

Załączniki

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.077 581 30
Wszystko się zgadza. Region Nord-Pas-de-Calais, którego stolica jest Lille, składa się z dwóch deparatmentów: Nord (stolica w Lille) i Pas-de-Calais ze stolicą w Arras. A określenie "Gare de Lille Flandres" oznacza "Dworzec Lille Flandres". W rozkładzie jazdy figuruje po prostu jako "Lille Flandres".
Budynek, widoczny na fotografii Lille Europe, to biurowiec (nie wiem, czy kolejowy), nazywany też największym butem narciarskim świata. Sam dworzec, to niski pawilon, widoczny na samym dole zdjęcia.

irek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
... no i wszystko wytłumaczone :) Jak już jesteśmy przy Nord-Pas-de-Calais, to wrzucę fotkę dworca w Arras - byłem bardzo zdziwiony, gdy go zobaczyłem.

Załączniki

Baciar

Użytkownik
Reakcje
1 1 0
Dziękuję za przypomnienie, Irek.
Pamiętam plac przed dworcem w Arras i knajpy naprzeciwko, ale sam budynek - z różnych złożonych przyczyn - jakoś mi umknął i nawet zdjęć nie zrobiłem.

Tomek

P.S.: Jakieś dwieście metrów od dworca jakiś szalony właściciel pizzerii wywiesił napis, że do dwóch pizz wino za darmo do spodu. Poszliśmy z kolegą. Nazajutrz napis zniknął.
P.P.S.: Pod Arras 21 maja 1940 Anglicy z Durham nieomal nie utłukli Rommla. Wtedy też doszło do poważnej rzezi jeńców z SS "Totenkopf". A potem był już cios za cios. Do samego końca...

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.077 581 30
Jednym z najciekawszych dworców, zbudowanych ostatnio w Europie, jest moim zdaniem Liège-Guillemins w Belgii. Nie byłem tam ostatnio, zamieszczone fotki pochodzą sprzed półtora roku, kiedy dworzec był jeszcze w trakcie budowy, choć już w użytku.

Innym bardzo ciekawym dworcem w tym kraju jest pięknie odnowiony, zabytkowy dworzec w Antwerpii (Antwerpen Centraal), ale niestety, nie mam jego zdjęć. Oba wymienione dworce zostały oficjalnie oddane do eksploatacji w tym roku, na 175-lecie kolei w Belgii.

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 127 22
To jest dworzec dla ludzi, czy duchów? Bo jak widać na zdjęciu IMG_8857.JPG, pomiędzy ścianą pod schodami a krawędzią peronów jest minimum miejsca. I jak widać na fotkach, nie jest to sam koniec peronu, ale środek! Nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy pociąg staje przy takim peronie i zaczyna się bieganina ludzi do odpowiednich wagonów. To jest bardzo wąskie gardło, wręcz niebezpieczne. Kto to projektował?

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.359 32 10
CoCu napisał(a):
Nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy pociąg staje przy takim peronie i zaczyna się bieganina ludzi do odpowiednich wagonów.
Wydaje mi się, że nikt w tamtej części Europy sobie nie wyobraża takiej sytuacji. I dlatego one nie występują :LOL: To nie Warszawa Centralna...

Żeby nie było nie na temat - Frankfurt/M.

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 127 22
OLF napisał(a):
nikt w tamtej części Europy sobie nie wyobraża takiej sytuacji. I dlatego one nie występują To nie Warszawa Centralna
Nie rozumiem. Czemu niby? To tam się wozi ludzi czy powietrze? A jak ludzi, to tylko na stacji Warszawa Centralna jest tłok? To chyba w takim razie dobrze świadczy o przewozach u nas. :D Ale pytam poważnie, bo nie podrużuję po świecie.
A przewozy sezonowe? Wycieczki, kolonie i takie tam? To robi natłok udzi w jednym miejscu. Ciekawie musi wyglądać wysiadający cały wagon ludzi w takim wąskim miejscu + ludzie przemieszczający się wzdłuż peronu.

Załączniki