• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

dwa gagary

Reakcje
1 0 0
mam st44 1028 z zimo drugi będzie analog ......plus dekoder

ma znaczenie typ/producent dekodera jazdy? ażeby ich spiąć i jeździły razem

i które cv za to odpowiada?

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
255 4 0

Jeśli obydwa modele ST44 są tego samego producenta, to wystarczy zaprogramować obydwa dekodery obu lokomotyw na ten sam adres i po problemie lub z jednego gagara wyciągnąć silnik i zostawić w duecie tylko na sztukę - wtedy jeden pracuje za dwa, a drugi jest tylko przepychany.

mam pomidorowa/jutro kapuśniak

dawać ziemniaki/buraki/cebula zmielić ICH czy całe zeby sie gotowali

i natychmiast MNIE tu mówić a najlepiej piniędze oddawać
Ty niegrzeczna chłopca, Ty nie używać translatora Erewań, żeby pomóc człowieka w potrzeba, Ty dostaniesz bana lub banana ;)

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.777 20 1
mam pomidorowa/jutro kapuśniak

dawać ziemniaki/buraki/cebula zmielić ICH czy całe zeby sie gotowali

i natychmiast MNIE tu mówić a najlepiej piniędze oddawać
:)
kupić drugi zimo, poustawiać CV od 1 do 4 tak samo, spiąć i będą jeździć :) Na porządnym programowaniu consistów - coby ten drugi ino jechał a nie kombinował to samo co pierwszy się nie znam - niech się eksperty wypowiedzą :)

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.238 52 6
:)
kupić drugi zimo, poustawiać CV od 1 do 4 tak samo, spiąć i będą jeździć :) Na porządnym programowaniu consistów - coby ten drugi ino jechał a nie kombinował to samo co pierwszy się nie znam - niech się eksperty wypowiedzą :)
zara zara nic nie rozumie/z wiadra lać????
a cebula spinać??? jak ona mnie lecieć w lewo, ale zabardzo ponieważ być może nie od razu z burakami co wyszli ???
dawac dawac szybko dawac

OP
OP
Mariuszz
Reakcje
1 0 0
jeden z aktywnych użytkowników ...... nażarł się czegoś nieswieżego...........i teraz mu się odbija

pozostaje mu tylko współczuć bo grozi to ostrą stracz......ą

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
255 4 0
zara zara nic nie rozumie/z wiadra lać????
a cebula spinać??? jak ona mnie lecieć w lewo, ale zabardzo ponieważ być może nie od razu z burakami co wyszli ???
dawac dawac szybko dawac
Za pierwszym razem, to mogłem się pośmiać, ale teraz to "...powiało sandałem z masłem ..." - każdy dowcip jest dobry pod warunkiem, że się nie przesadza.

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.777 20 1
No i bocznicą powiało.... Ktoś się wypowie jak prawidłowo ukrotnioną w Zimo zaprogramować, coby nie trza było brnąć przez ten wielce czytelny dla laika i krótki dokument??

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.637 255 31

nie ma takiej opcji ,te same modele ,te same dekodery ,te same smary ,te same ustawienia i tak po kilkunastu metrach jedna będzie szybsza od drugiej, a to znaczy ,ze spięte,
jedna drugą będzie ciągnąc na silę a druga będzie tę szybszą hamować ,dekodery zaczną świrować i grzać się do bólu ,a dalej silniki ,
po kilkunastu metrach ,może po kilkudziesięciu nadejdzie moment krytyczny , ze coś się przegrzeje i upali,
koszta będą znaczące .

Jedynym rozwiązaniem na szybko to wyjąc napęd i ślimaki z przekładni z jednego modelu i zrobić wydmuszkę ,lokomotywa bez napędu będzie jako wagon, .

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.113 16 0
nie ma takiej opcji ,te same modele ,te same dekodery ,te same smary ,te same ustawienia i tak po kilkunastu metrach jedna będzie szybsza od drugiej, a to znaczy ,ze spięte,
jedna drugą będzie ciągnąc na silę a druga będzie tę szybszą hamować ,dekodery zaczną świrować i grzać się do bólu ,a dalej silniki ,
po kilkunastu metrach ,może po kilkudziesięciu nadejdzie moment krytyczny , ze coś się przegrzeje i upali,
koszta będą znaczące .
Mam dwie BR-140 (Roco 63708 edycja I i II) połączone ze sobą sterowaniem wielokrotnym na dekoderach Lenz Standard (10231).
Jedna jedzie dosłownie minimalnie szybciej od drugiej. Jeździły razem spięte po 2-3 godziny, prawie bez przerwy ciągnąc za sobą po 10 wagonów i nic się nie działo.
Więc to raczej loteria.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.113 16 0
a może na drugim loku..... zdiąć nakładki gumowe z kół .....w razie nierównych jazd .....opór będzie mniejszy ?
Możesz je przypadkowo uszkodzić przy zdejmowaniu - ja bym nie ryzykował.
Po prostu puść oba Gagary w odległości kilka cm od siebie i zobacz jak bardzo zróżnicowana jest pomiędzy nimi prędkość (ustaw CV1 na taką samą wartość oraz na wszelki wypadek CV8=8 - ustawienia fabryczne).

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 127 22
Zdejmowanie gumek przyczepnościowych to nieco dziwny pomysł, gdyż koła mają podtoczenie na powierzchni tocznej w miejscu gdzie się gumki znajdują. Nie wiem więc, jak takie koło bez gumek by się zachowywało na makiecie przy jeździe.
Samo zdejmowanie zaś raczej nie jest aż tak ryzykowne by gumki uszkodzić, gdyż są przecież z gumy, więc się rozciągają. A wystarczy nieznacznie je podważyć.
Resetowanie dekodera w nowym modelu chyba nie ma większego sensu, skoro jest to model nowy i nikt w nim nic jeszcze nie zmieniał.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 24
Tabor 10
A
Tabor 8