• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Drut nawojowy emaliowany

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
104 4 0
Czy zna ktoś może prostą, skuteczną i w miarę szybką metodę usuwania emalii z końcówki druta nawojowego tak o średnicy do 0,20 mm i może ją polecić.

sosnama

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Polecam pastę lutowniczą Cynel'a.
Jeszcze nie spotkałem się z takim drutem nawojowym, którego bym nie pobielił.
No, i oczywiście trochę dłuższe grzanie.
A cha - są dwa rodzaje tej pasty - taka jak na zdjęciu jest rzadka i zawiera jakiś kwaśny środek (przez przypadek kiedyś spróbowałem) - lutuje się lepiej.
Druga - w takim pudełku po paście do butów - nie byłem z niej zadowolony (mało kwaśna :p ) .

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
140 1 0
Wystarczy końcówkę drucika położyć na tabletce polopiryny i przyłożyć rozgrzany grot lutownicy.
Dość mocno śmierdzi i sie dymi ale efekt 100 %

OP
OP
Maro16

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
104 4 0
Dzięki wszystkim za pomoc - te metody już znałem (jeszcze jest z denaturatem). Myślałem, że może jest jeszcze jakaś inna sprawdzona metoda, której jeszcze nie znam.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Dzięki wszystkim za pomoc - te metody już znałem (jeszcze jest z denaturatem). Myślałem, że może jest jeszcze jakaś inna sprawdzona metoda, której jeszcze nie znam.
Czy Ty piszesz jakis podrecznik modelarski ? Wszystkie patenty podano, a Ty szukasz "dziury w calym".To co opisano niewystarcza Ci
do twoich prac?:(

Reakcje
0 0 0
Kup druk nawojowy który rozpuszcza emalię pod wpływem temperatury lutownicy (tak w okolicach 190 stopni C) i nie musisz korzystać z powyższych wynalazków, które jak najbardziej działają ;)

Paweł