• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Druk 3D Drukarka 3D dla początkujących X-Maker Joy

fanerpl

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć!
Dzięki uprzejmości Geekbuying.pl miałem okazję przetestować drukarkę 3D XMaker Joy – kompaktowy, zamknięty sprzęt kierowany przede wszystkim do początkujących, rodzin oraz środowisk edukacyjnych. Poniżej dzielę się moimi pełnymi wrażeniami po kilku dniach użytkowania. Może komuś pomoże to w podjęciu decyzji o zakupie.
1746699105522.png

Kod rabatowy na zakup XMaker Joy: AOSEED70
Link
: https://bit.ly/3Z5sH2P
Specyfikacja techniczna:
  • Obszar roboczy: 120 × 120 × 120 mm
  • Typ obudowy: w pełni zamknięta, z przezroczystym frontem i filtracją powietrza
  • Ekstruzja: pojedynczy ekstruder typu Bowden
  • Średnica dyszy: 0,4 mm (wymienna)
  • Średnica filamentu: 1,75 mm
  • Kompatybilne materiały: PLA, PETG, TPU
  • Łączność: Wi-Fi, USB, karta microSD
  • Sterowanie: aplikacja mobilna, dotykowy ekran LCD
  • Slicer: autorski XMaker + możliwość użycia Cura / PrusaSlicer (z G-code)
Kilka zdjęć i przykładowych wydruków:

1746699226602.png
1746699239047.png
1746699243691.png

1746699250823.png
1746699258187.png
1746699264198.png

Zalety, które realnie odczułem podczas testów:
  • ✅ Sterowanie z telefonu – funkcja, którą pokochałem
Za pomocą dedykowanej aplikacji mobilnej można zdalnie przesyłać pliki, monitorować postęp, zatrzymywać druk i korzystać z gotowych modeli.
  • ✅ Pełna zgodność z plikami z MakerWorld, Printables, Thingiverse
Drukarka przyjmuje dowolne pliki STL. Testowałem modele z Printables, Thingiverse i MakerWorld – bez problemów.
  • ✅ Bezpieczna i cicha – idealna do domu z dziećmi
Zamknięta obudowa chroni użytkowników, a drukarka pracuje bardzo cicho – świetna do domu.
  • ✅ Kalibracja półautomatyczna i banalna obsługa
Proces pierwszego uruchomienia to max 15 minut. Kalibracja przez interfejs krok po kroku.
  • ✅ Dobra jakość druku jak na klasę edukacyjną
PLA i PETG wychodziły bardzo czysto. Dobre odwzorowanie detali jak na ten przedział cenowy.
Wady i ograniczenia – żeby nie było za różowo:
  • ❌ Małe pole robocze
120 × 120 × 120 mm to ograniczenie dla większych modeli.
  • ❌ Zamknięty ekosystem XMaker
Domyślny slicer XMaker jest bardzo podstawowy. Można korzystać z Cura, ale wymaga to znajomości G-code.
  • ❌ Brak rozbudowanej społeczności / firmware open-source
Nie znalazłem aktywnej społeczności użytkowników tej drukarki. Firmware zamknięty – brak wsparcia dla Klippera czy Marlin.
Dla kogo jest ta drukarka?
  • Idealna dla:
  • dzieci, młodzieży i nauczycieli (bezpieczeństwo, prostota, edukacja)
  • rodziców szukających ciekawej zabawki rozwojowej
  • totalnych początkujących, którzy chcą drukować bez konfiguracji
  • kogoś, kto chce drukarkę,
  • która „po prostu działa” po wyjęciu z pudełka
Podsumowanie:
XMaker Joy to bardzo dobrze przemyślana drukarka klasy edukacyjnej. Nie dla każdego, ale dla swojej grupy docelowej – świetna. Prosta, bezpieczna, cicha, z obsługą z telefonu i gotowa do druku „od ręki”. Jeśli zależy Ci na wygodzie i braku komplikacji – to sprzęt w sam raz. Jeśli jesteś maniakiem tuningu – szukaj czegoś innego.

Dzięki jeszcze raz Geekbuying.pl za możliwość przetestowania sprzętu!
Macie pytania? Coś Was ciekawi? Albo może ktoś z Was też korzysta z Joy i może coś dorzucić? Mam też doświadczenie z bardziej zaawansowanymi drukarkami, m.in. typu Voron, więc jeśli ktoś potrzebuje pomocy, chętnie podpowiem lub doradzę.
1746699142814.png

Pozdrawiam,
fanerpl

Film wykonany przez XMaker Joy podczas wydruku:
https://drive.google.com/file/d/1d6lUa45BvG2O7Zsrm4BHVsV3zWo20eBh/view?usp=sharing

Załączniki

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.919 129 86
Toż to moj żywiczny Saturn ma większe pole robocze. Druk FDM średnio nadaje się w modelarstwie. Zdj z wydruku.
Może się przydać przy dużych elementach. Można zrobić "wsad" w architekturze. Może się przydać jak się zgubi nóżka od jakiegoś urządzenia, zakrywka do słoika z ABSu. W warsztacie modelarski zawsze może znaleźć zastosowanie (drukarka FFF/FDM). Teraz można dostać taką za 700 zł (z drugiej ręki - używkę). A nówki są też o polu pracy 400mm x 400mm x 400mm. I taką to już doniczkę sobie pod kaktus można wydrukować.... Albo lokomotywę w 1 do 24.