• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Drugie podejście

Reakcje
0 0 0
Witam ponownie. Nadszedł czas aby zrealizować marzenia. 10 Lat temu budowa makiety modułowej zakończyła się fiaskiem(brak finansów). Na dzień dzisiejszy jestem w stanie podołać budowie makiety. Teraz jednak po długim czasie na przemyślenia i planowanie, zabieram się za TORCIK. Mam dosyć spore miejsce na to.

Makieta nie będzie to 1,5m x 1m tylko 4,4m x 2,9m. Szczerze powiem to wole dużą makietę z dużą ilością torów, bez wykończonej zieleni infrastruktury, niż mała z kilkoma torami. Ma być realistycznie, lokomotywa ma ciągnąć skład wagonów, a nie dwa wagoniki. Układ torów jest dość specyficzny, będzie to spora plątanina. Ale chciałbym aby pociąg który wyjechał ze stacji, po 5 sekundach nie wjeżdżał z drugiej strony.

Trasa makiety będzie dwutorowa. Stacja oprócz torów głównych będzie miała 5 torów bocznych, każdy o długości 1,5m. Peron dla pociągów osobowych, (tu jeszcze w fazie planowania) ale bardziej tylko jeden peron. Jakoś nie przepadam za pociągami osobowymi i stawiam na towarowe. Po prawej stronie stacji będą bocznice. Żółte tory zajezdnia dla lokomotyw, ewentualnie dźwig kolejowy. Tory czerwone plac ładunkowy. Po obu stronach makiety znajdować się będą pętle zamaskowane w górach, dzięki którym składy będą wjeżdżały na różne poziomy makiety (różnica wysokości to 400mm.) Na szczycie pomiędzy górami będzie znajdować się wiadukt kolejowy( największy jaki jest dostępny Faller 120535)
faller120535_1.jpg

Na dzień dzisiejszy jeszcze nie mam gotowego planu zabudowy makiety. Chciałbym najpierw ustalić optymalny układ torów, później dopiero będę ustawiał domki, drogi, drzewa itp.

Tory Piko A-gleis

Epoka IV-VI

Klimat ?? Polska jest piękna, ale bardziej będzie to budowane co będzie pasować.

Sterowanie DDC

Plany na ten rok zbudować podstawę makiety.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
960 1 0
Wygląda że byłoby bardzo ciężko pracować w środku takiej dużej makiety bez jakiś dziur dostępu. Mam nadzieję że te "śruby" będą otwarte od tyłu i od spodu, bo inaczej reperacja pociągów w nich byłoby koszmarem, a czyszczenie szyn też. Jeszcze powiem z własnej opinii, ja wolę widzieć moje pociągi jak jeżdżą, a tutaj by zniknęły w śrubie po minute na raz i tylko można by było ich słuchać ;)

OP
OP
P

panzaj

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
?????? A czy ja napisałem że schrzaniłem makietę. Jak ktoś nie ma czasu i kasy to nie znaczy że coś popsół.
Jak dla mnie to makieta jest zbyt regularna - a to nie o to chodzi. Ponadto jeżeli zdążyłeś już raz schrzanić jedną makietę, to postaraj się, żeby ta nie była następna - zacznij od czegoś mniejszego

Reakcje
0 0 0
To może trzeba ruszyć temat modułu i go dokończyć skoro jest w bardzo dobrym stanie. Bo tak jak patrzę na tą makietę to widzę niezrealizowane marzenia, albo kilka lat pracy, na którą tym bardziej nie starczy pieniędzy.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.745 15 0
Moja wyobraźnia nie ogarnia powyższego schematu, jest najbardziej skomplikowany jaki widziałem :)
Według mnie, powyższy układ torów ma ponad 5 metrów szerokości na ponad 4 długości.
Jesteś pewny że dobrze sobie policzyłeś te 4,4 x 2,9 m?
Powodzenia, jestem ciekawy jak Ci pójdzie. Liczę, że zrealizujesz swoje marzenia i nie porzucisz tego wątku.

EDIT:
Rzeczywiście wychodzi około 4,3-4,4 x 2,9.
No ciekawy jestem jak Ci wyjdzie podstawa.

mrozek20

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 1 1
Sceptycyzm kolegów wynika z tego że wielkie plany mają to do siebie że nie wychodzą z fazy planów.
Jak będziesz już miał sklejkę i dechy, wszyscy będą bardziej chętni do pomocy.
Na razie przy takim projekcie, to gadanie o fantastyce.
Nie mniej życzę powodzenia, bo takiego tortu to w życiu nie widziałem.

Reakcje
0 0 0
I jak ? Makieta już poszła do Muzeum Niezrealizowanych Marzeń ?

Jeszcze dodam, że koszt samych torów (tym bardziej, że widzę tam Piko A-gleis) to jakieś... trudno oszacować, ale strzelał bym, że jakieś 4-6 tys. zł (w tym 2 tys. na same rozjazdy)

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Z przodu masz bardzo dużo niewykorzystanego miejsca. Pomyśl o dostępie do poszczególnych miejsc. Muszą być jakieś techniczne dziury, włazy byś mógł w razie czego do nich dostać i spokojnie naprawić. Pozatym trzymam kciuki.

kubik2233

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Według mnie lepiej byłoby gdyby się zagospodarowało tą przestrzeń z przodu, bo skoro mówisz że wolisz same tory aniżeli zabudowę, to nie lepiej przenieść kilka z tych torów w centrum na przód?

OP
OP
P

panzaj

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Matqs ty to jakiś w gorącej wodzie kąpany?? Zarejestrowany jesteś od 2miesięcy i z twoich wpisów wynika że jesteś najmądrzejszy na forum. To że ktoś nie odpisuje przez kilka dni, to nie znaczy że odpuścił. Praca, rodzina, ogarnąć inne rzeczy i dopiero jak się ma wolny czas to można forum poczytać. Ale chyba musisz jeszcze do tego dorosnąć.

TAK. Nie napaliłem się i nie twierdze że zbuduje makietę w 1-2lata. Jest to projekt na kilka/kilkanascie lat.
Do starego modułu nie ma co wracać. Zostało to już zutylizowane. Na dzień dzisiejszy nie mieszkam w Polsce więc nie widze się w makiecie modułowej. Dlatego tort. Koszt makiety, tak jest duży, polowe zwrotnic już mam. Ale rozłożenie tych całych kosztów na lata nie będzie mocno odczuwalne.
Cała makieta/podstawa i tak będzie robiona z modułów/ sekcji. Tak aby w razie potrzeby przeprowadzki można było bez problemy przenieść całość. Podjazdy jak najbardziej będą puste w środku tak aby mieć dostęp techniczny. Makieta będzie w Kształcie litery L, czyli to duże zielone pole znika(jeszcze nie ogarnełem do końca scarm-u, nie wiem jak się ucina). Lewa strona makiety będzie mieć 1,8m szerokości. A czy ja wiem że nie będzie widać składów jak jeżdzą po makiecie. Dzięki dłógiemu obwodowi torów, będzie możliwość wpószczenia kilku składów naraz.

kubik2233

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Makieta będzie w Kształcie litery L, czyli to duże zielone pole znika(jeszcze nie ogarnełem do końca scarm-u, nie wiem jak się ucina).
Możesz zrobić w kształcie litery L tak:
- W nowym pliku klikasz w ten żółty toster (nie mam pojęcia co to jest)
- W okienku które wyskoczyło płyta bazowa (współrzędne)

I potem generalnie wytyczasz punkty które będą rogami płyty, np u ciebie to będzie mniej więcej tak

(X,Y) (0,0) (300,0) (300,200) (200,200) (200,100) (0,100) (0,0)

Po prostu wpisz to sobie po kolei, po każdym nawiasie klikając plus, a ogarniesz, potem wystarczy że dostosujesz sobie do swoich wymiarów rzeczywistych.

Reakcje
0 0 0
weź sobie do serca "3 Żelazne Zasady Krisa":
1. P O W O L I.
2. MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ.
3. LEPIEJ PLANOWAĆ PRZEZ 2 LATA, NIŻ SP.........IĆ W 2 GODZINY.

To jest cytat (którego normalnie nie udało mi się wstawić) kolegi @Kris

Jest to chyba największa makieta jaką widziałem na forum a wiele z mniejszych nawet nie wychodziły po za obszar planowania. Jednak życzę powodzenia.

Ma być realistycznie (tutaj też miał być cytat) To polecam:
http://kolej.krb.com.pl/ie1/ie1
http://www.plk-sa.pl/files/public/u...przepisy/Instrukcje/Wydruk/Ie-4_FINALNAv2.pdf

oraz:
http://www.transportszynowy.pl/kolej.php
http://www.pod-semaforkiem.aplus.pl/sign_sssk.php
http://www.kontrakt-bhp.com.pl/paul/projektowanie/

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
P

panzaj

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie mam zielonego pojęcia gdzie mają być granice między tymi segmentami, bo uniemożliwiają to rozjazdy, gdyż nie można ich rozcinać. Cięcie torów łukowych również nie jest zalecane.
No i tu właśnie zaczyna się.....
1. P O W O L I.
2. MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ.

kubik2233

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
No i tu właśnie zaczyna się.....
1. P O W O L I.
2. MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ.
Panzaj, mu chodzi o to że przy tak skomplikowanej budowie makiety, praktycznie niemożliwym będzie podzielenie jej na moduły, gdyż po prostu nie tory masz poukładane w tak nieregularny sposób że nie da się ich podzielić na normalne kwadraty i prostokąty, bo jeśli będziesz chciał rozłączyć w jednym miejscu i zrobić tam segment, to raczej w innym miejscu ci nie spasuje i tor by odstawał. Musiałbyś to porobić na albo 2-3 segmenty, mnóstwo małych albo po prostu rozmontować co się da. Zaplanowałeś potwora to teraz będziesz musiał go poskromić :)

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.002 83 11
Matqs ty to jakiś w gorącej wodzie kąpany?? Zarejestrowany jesteś od 2miesięcy i z twoich wpisów wynika że jesteś najmądrzejszy na forum.
Nie należy zbytnio przejmować się wpisami kol.Matqs
To może trzeba ruszyć temat modułu i go dokończyć skoro jest w bardzo dobrym stanie. Bo tak jak patrzę na tą makietę to widzę niezrealizowane marzenia, albo kilka lat pracy, na którą tym bardziej nie starczy pieniędzy.
Sądząc z jednych wpisów powinien nazywać się Przemądrzalski.....
Nie mam zielonego pojęcia gdzie mają być granice między tymi segmentami, bo uniemożliwiają to rozjazdy, gdyż nie można ich rozcinać. Cięcie torów łukowych również nie jest zalecane.
... a z innych Bzdurzyński.Kol.Matqs wiecej pokory,czytania forum,nauki modelarstwa a mniej klepoania w klawisze
na tematy o których ma się takie pojęcie jak żaba o lataniu.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
415 8 0
Ja swojego ttorta budowałem 2 lata a nie ma nawet 1m2. Co z tego że będzie jechał długi skład ale bez krajobrazu. To lepiej na podłodze rozłożyć.To takie przemyślenia.
Chciałbym zobaczyć jak ta makieta powstaje ale znając podobne wątki skończy się na planie w komputerze. Obym się mylił.
Pozdrawiam

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 18
B
Planuję 5
B
Planuję 8