• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budownictwo Droga brukowa

mrozek20

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 1 1
Witam. Zacząłem robić drogę brukową i zastosowałem 3 dość odmienne podejścia.
Która lepiej pasuje Waszym zdaniem? Skala H0.
Ogólnie jest to pomalowana (jeszcze nie spatynowana) masa gipsowa z wikolem
1. cienka warstwa masy i wyrąbane wkrętem kamienie. Wygląda dobrze, kamienie są unikalne, ale i chyba mocno przeskalowane. nie udało mi się wyciąć ładnie mniejszych kamieni. wówczas szpara jest wielkości kamienia
WP_20180227_20_29_42_Pro.jpg
2. cienka warstwa masy pocięta nożykiem po ścięciu się szpachli. plusem jest to iż kostka sprawia wrażenie oddzielonej od siebie, ale i całość mocno nierówna. Skala wydaje się w miarę ok
WP_20180227_20_29_57_Pro.jpg
3. Gruba warstwa masy pocięta nożykiem. Masa się sklejała ze sobą przez co kamienie się zlewają ze sobą. Z drugiej strony droga jest dość równa. minusem jest to że dość łatwo można przejechać te same kamienie nożykiem kilka razy i widać linie nacięć w poprzek drogi
WP_20180227_20_31_00_Pro.jpg
Coś można lepiej zrobić?

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.058 114 11
Primo - trudno się ogląda zdjęcia nieobrócone.
Secundo - wygląda na trochę "wielgasnie". Postaw jak masz jakiś samochód w skali H0 i zobacz jak to się ma do wielkości pojazdu.
Terzo - widzę ze masz cos od Hugwy- on ma w ofercie drogę polna. Możesz zawsze spróbować gotowca

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.943 387 20
Postaw jak masz jakiś samochód w skali H0 i zobacz jak to się ma do wielkości pojazdu.
Tu nie potrzeba samochodu. Przy położonych torach widać, że kamienie wielgachne, bo są większe lub równe szerokości podkładu kolejowego, a podkład w rzeczywistości ma jakieś 24-26 cm szerokości.

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
647 30 7
Ułożyć teraz metr drogi... Może dałoby rade zrobić coś jak z płytkami w budowlanych. Jak takie małe to są podklejone jakąś folią, żeby można odrazu kawałek położyć.
Świetny produkt(y)

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Myślę że metr drogi to tylko kilka godzin układania...
Pomysł z siatką już się pojawiał, jakoś tego nie widzę.

Sklejacz

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 24 0
I to się ceni, takie produkta znaczy.

Autorze wątku - z mojego skromnego doświadczenia lepiej jest ryć w zastygniętym gipsie. Zamiast noża jakiś rysik, sprawdzi się nawet szpilka, dla wygody osadzona w oprawce nożyka Excela. Linijeczka i jedziesz z kamykami.

sTeTefan

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
do autora wątku
nawierzchnie z drobnego bruku układało się raczej w takie półkoliste wachlarzyki, taki jeden mały brukowiec w h0 to ok 1x1mm, żeby było realistycznie i możliwie do wykonania, nie powinien mieć więcej jak 2x2mm, można posłużyć sie cyrklem z dwoma ostrzami, żeby uzyskać kręgi z kamieni w równych odstępach i fugę odpowiedniej szerokości

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Jaka jest szerokość tej drogi po złożeniu puzli?
Praktycznie dowolna. Składana z całych modulików, bez cięcia to wielokrotność ~7.35 mm plus ewentualne obrzeże/rynsztok.

To bardziej się przyda na utwardzenie ładowni.
Ładowni na pewno, ale zdecydowanie również jezdni czy placów. W zasadzie bezpośrednią inspiracją były wrocławskie ulice które wycieram butami co tydzień skompilowane z warszawską starówką. Wrocławskie są mniej "podusiowate", ale płaskie można sobie narysować igłą na gipsie więc zrobiłem takie wypukłe. Łatwiej gipsik samemu spłaszczyć niż wybrzuszyć.

Czy przewidujesz ''moduł'' przejazdu i element pomiędzy szyny?
Taki jest plan, ale nie wiem czy od razu się uda. Szczegóły będą w moim wątku :)

Czy wyczekiwać bruku ''rzymskiego''? Czy raczej kombinować we własnym zakresie?
Tak po prawdzie to ja raczej bym nie czekał... kombinuję jak zrobić kostkę z ładną, łamaną krawędzią ale póki co nie wychodzi z tego nic co by urywało tyłek. Albo najlepsze, albo wcale ;)
Poza tym następny w kolejce jest bruk klinkierowy, taki w jodełkę. A z tym też trochę zabawy będzie.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Nienienienie... jedna płytka z dwoma tuzinami kostek ma szerokość ~14.7 mm. Płytki są układane po przekątnej, więc szerokość drogi jest wielokrotnością połowy płytki.
Zasada jest podobna jak w płytkach z cegłami. Wszystko się wyjaśni jak skończę.