• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Drezyna lekka DL-2

slimak

Użytkownik
Reakcje
16 0 0
Poszukuję wszelakich informacji dotyczących drezyny DL-2. Interesują mnie materiały, zdjęcia, zwłaszcza z czasów służby na PKP. O częściach nawet nie wspomnę ;)

UAZownik

Nowy użytkownik
Reakcje
14 0 0
No to odkurzamy temat po latach.

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem drezyny DL2-264, numer boczny 7009. Pojazd ma dość dobrze poznaną historię, przez lata była na stanie działki drogowej Konotop (skąd pochodzi jej numer boczny).

Jako że zamierzam przywrócić jej możliwie oryginalny wygląd poszukuję wszelkich możliwych materiałów o DL2 z czasów eksploatacji na PKP, zwłaszcza zdjęć w czasie służby. Niestety nie znalazłem praktycznie nic, poza zdjęciami egzemplarzy już wycofanych i po modyfikacjach. Niewiadomą jest także schemat malowania - spod farby widać, że koła pomalowane były na czerwono, na ramie jednak póki co nie znalazłem śladów poprzednich barw. Niewiadomą pozostaje też kwestia oznaczeń - czy powiny wyglądać tak jak teraz (blaszka tylko z numerem ,,dyrekcyjnym"), czy raczej jak na egzemplarzu z Częstochowy (oznaczenia pełne wg. wzoru dla drezyn ciężkich http://czgk.pl/details.php?image_id=16746&sessionid=76273a6c28c9b2e0300f070da3a5b7a0 ).

Póki co udało mi się ustalić, że osłony nóg były zrobione z płótna brezentowego, ściągniętego sznurem, jednak dowodów zdjęciowych także brak - DTR na ten temat milczy.

Za wszelkie informacje i zdjęcia z góry dziękuję, będą nieocenioną pomocą przy dalszych pracach nad drezynką.

Załączniki

UAZownik

Nowy użytkownik
Reakcje
14 0 0
Jak w takim razie wygląda poprawne umiejscowienie klamki sprzęgła?

Błotniki są nowe, lecz z tego co się orientuję były robione na wzór oryginalnych - posiadają z resztą wytłoczenia identyczne jak w przytoczonym wyżej egzemplarzu z Częstochowy. Skrzynki też są nowe, niestety bez oryginalnych zaokrągleń. Tablicy stricte z obciążeniem brak - jest za to replika tabliczki znamionowej (oryginalna w kiepskim stanie jest przeniesiona na tylną belkę).

Tylna lampa to już mniejszy problem, tylko pytanie za 100pkt - powinna tutaj być lampa w WSKi, czy zgodnie z DTR lampa ze Stara?

OP
OP
slimak

slimak

Użytkownik
Reakcje
16 0 0
Mocowanie klamki sprzęgła powinno być przyspawane do lewej poręczy siedzenia kierowcy.
Błotniki powinny być inaczej wyprofilowane.
Tylna lampa w oryginale pochodziła z samochodu Star, widać ją na ostatnim zdjęciu..

Załączniki

Ostatnio edytowane: