• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Domowa Makieta h0 275x200cm

Reakcje
2.929 583 107
Witaj OP. Zgadywałem przez 2 dni, że chodzi o niepomalowane wnętrze jak siedzenia czy pulpit w PIKO, ale "realizm detali i błędy w oznaczeniach stacji itd." mnie dobiły :D
Na 60 czy 70 edycji wagonów Y od Piko była jedna sytuacja że faktycznie Piko zawaliło z oznaczeniami. I chodziło bardziej o to że cofnęli datę rewizji i z tego powodu inne oznaczenia przestały się zgadzać. Natomiast Robo co edycja to błędy. I to nie złośliwość tylko fakty. Widać to po tym co zorientowani koledzy piszą na forum.
Ktoś widać młodego kolege od najmłodszych lat w modelarstwie próbuje indoktrynować do jedynego słusznego myślenia.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.559 50 1
Jutro wstawię projekt SCARM i po zrobieniu małego przemeblowania wyszło mi że mogę mieć nawet 3×3m, zastanawiam się także czy nie lepiej zrobić makietę modułową i z jednej stacji mogę zrezygnować
I już kierunek wydaje się być lepszy...(y)
Ktoś widać młodego kolege od najmłodszych lat w modelarstwie próbuje indoktrynować do jedynego słusznego myślenia.
Co Kolega ma na myśli?

OP
OP
P
Reakcje
3 0 0
Udało mi się zrobić projekt układu torowego stacji głównej roboczo nazwanej Radziejowicami, dla jasności pod spodem załączam legendę Żółty-budynek dworcowy
Pomarańczowy-Perony
Czerwony-Rampa towarowa
Czarną strzałką zaznaczona została odnoga do linii niezelektryfikowanej biegnącej do środka makiety. Reszta makiety to okrąg zelektryfikowany, dwutorowy i ta niezelektryfikowana jednotorowa która będzie kończyła się mikro stacyjką

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.657 67 5
Wiadomo, że każdy normalny dorosły pracuje, a hobby to tylko odskocznia. Rozumiem.
Tylko, że to nie jest plan stacji, ale jej środkowej części. Trudno po tych paru kreskach zorientować się w planie sytuacyjnym całej stacji...

Jeśli mamy w czymś pomóc, potrzeba więcej danych. Jesteśmy cierpliwi, więc poczekamy, aż w wolnej chwili namalujesz całość. :)

OP
OP
P
Reakcje
3 0 0
Wiadomo, że każdy normalny dorosły pracuje, a hobby to tylko odskocznia. Rozumiem.
Tylko, że to nie jest plan stacji, ale jej środkowej części. Trudno po tych paru kreskach zorientować się w planie sytuacyjnym całej stacji...

Jeśli mamy w czymś pomóc, potrzeba więcej danych. Jesteśmy cierpliwi, więc poczekamy, aż w wolnej chwili namalujesz całość. :)
Dobrze, dziękuje za zrozumienie jutro postaram się wrzucić cały plan makiety.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.559 50 1
Udało mi się zrobić projekt układu torowego stacji głównej
Tak. To jest OK. Nic się nie zderzy i nie wybuchnie.;) Wybacz sarkazm.:)
No właśnie.(y)

Jak już zrobisz całość, to ten plan z folderu systemowego SCARMA w "dokumenty" można skompresować RAR'em, Unzip'em, albo innym programem do kompresji i wstawić tu jako załącznik.
Później, my możemy go pobrać, rozpakować i klikająć dwukrotnie lewym klawiszem myszy otworzyć w swoim SCARM'ie.
Po naniesieniu poprawek możemy zwrotnie go wstawić jako załącznik.
Oczywiście zrzut ekranu tego planu jest w pierwszej kolejności wskazany, tak jak zrobiłeś wcześniej.
Dla przykładu wygląda to tak:

Załączniki

OP
OP
P

polskakolej

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
Dzień Dobry, w załączeniu przesyłam kompletny (mam taką nadzieję) plan układu torowego.
Legenda:
Teren zabudowany
Cementownia
Las
Woda
Proszę o krytykę (konstruktywną, bez hejtu) planu układu. Dziękuje

Załączniki

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.559 50 1
No teraz nic nie musisz robić. Przecież już zrobiłem.
Tu chodzi o to, żeby było widać obraz, a nie pobierać i otwierać PDF z obrazem na swoim kompie.

I nie pisz proszę posta pod swoim postem.
Do tego służy EDYTUJ na dole po lewej.
Zrzut ekranu 2025-11-03 215808.jpg
W ciągu godziny od napisania wiadomości można ją edytować. Dopiero po tym czasie trzeba pisać nową wiadomość.

A tak w ogóle Twój plan wygląda tak:
Zrzut ekranu 2025-11-03 223816.jpg

I teraz powiedz mi jak przejechać z okręgu torów czarnych na okrąg torów czerwonych?
No i:
Zaczynam budowę makiety kolejowej w skali H0 (1:87) o wymiarach 275 × 200 cm.
...więc nie wejdzie.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

polskakolej

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
No teraz nic nie musisz robić. Przecież już zrobiłem.
Tu chodzi o to, żeby było widać obraz, a nie pobierać i otwierać PDF z obrazem na swoim kompie.

I nie pisz proszę posta pod swoim postem.
Do tego służy EDYTUJ na dole po lewej.
Zobacz załącznik 1150289
W ciągu godziny od napisania wiadomości można ją edytować. Dopiero po tym czasie trzeba pisać nową wiadomość.

A tak w ogóle Twój plan wygląda tak:
Zobacz załącznik 1150330

I teraz powiedz mi jak przejechać z okręgu torów czarnych na okrąg torów czerwonych?
No i:

...więc nie wejdzie.
Mam dostępną przestrzeń 3,15m×3m i jeszcze takie pytanie jak można wykonać mijankę pomiędzy dwoma torami?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.657 67 5
Zacznij od lektury forum i naucz się podstawowych wyrażeń i nazw. To pozwoli na wzajemne zrozumienie.

Dlaczego o tym piszę? "Mijanka pomiędzy dwoma torami" - co to znaczy? (ja się domyślam, ale wymagało to trochę wysiłku i przewinięcia strony do miejsca, gdzie widać plan Twojej przyszłej makiety.

Sam plan jest tylko jakimś zarysem pomysłu, więc jest tu mnóstwo pracy i główkowania - dla Ciebie.
Zapraszam do działu początkujących - to nie spychologia, tylko realna pomoc na tym etapie, dla Ciebie.