• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Domki Terebesza

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Groziłem onegdaj, że przymierzę się do tematu typowej pruskiej (na początek) architektury przykolejowej, bo porządnie zrobionych budynków pasujących do polskiego krajobrazu jest tyle, co kot napłakał. To, co teraz prezentuję, powstało co prawda przy okazji zupełnie innego projektu, ale postanowiłem pokazać jako pretekst do gaduły o cegle klinkierowej w skali H0. Technologia sprowadza się do spienionego PCV w roli konstukcji i dobrego wydruku na, za przeproszeniem, papierze. W ścianie szkieletowej występuje też rzecz jasna fornir.
Uprzedzam pytania: Skrzynka pod dioramę dopiero się tworzy, spichrz nie ma dachu, nigdzie jeszcze nie zrobiłem rur spustowych, a milicyjny gazik nie ma koguta, bo chuligany urwały. Aktualnie pracuję nad kolejarskim domem mieszkalnym, tak że za parę dni wrzucę nowe fotki.

Załączniki

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
-" Domki Terebesza" po prostu znakomite!
( szczypie mnie w oczy tylko ten trawnik z maty, płoteczek (bez śladów eksploatacji) i niepionowe kominy na trzecim zdjęciu)

OP
OP
Terebesz

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
@ karol_mar: Cegła niestety jest płaska, to już taka wada tej technologii. Próbowałem tłoczyć fugi, ale wcale nie dodało im to urody. Blacha falista jest falista, a gzymsy i inne detale są przestrzenne, inaczej poziom tandety nie dałby mi spać.
@ Hoart: Wspomniane przez Cię niedoróbki to skutek braku porządnej podstawy, podłoże będzie wyglądało zupełnie inaczej.
Dzięki wszystkim za opinie, nowe zdjęcia i nowe budynki wkrótce.:)

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Bardzo ładne, brawo :) Można prosić o zbliżenia na elewacje? Ładnie się to prezentuje z ogólnej perspektywy, coś na zasadzie fototekstur :) No właśnie, każdy z tych domków masz zaprojektowany na pc, poszczególne elewacje itd? Wzór cegieł jak jest uzyskiwany? Czy wygląda to tak, że robisz zdjęcia poszczególnych elewacji i później z tego drukujesz?

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
Budownictwo jest super, jedyne co je dyskwalifikuje to ''płaskość'' cegieło_O, ale na torcie, lub makiecie, gdzie będą stały na planie dalszym będą rewelacyjnym wypełnieniem tła.(y)
Nie myślałeś o zaprojektowaniu czegoś w grawerowaniu laserowym w kartonie?

OP
OP
Terebesz

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Zbyszku, mam w sumie spore doświadczenie zawodowe z grawerką laserową.
Technologia "laser plus karton" nie przekonała mnie - z uwagi na niemożność porządnego wykończenia narożników i dość problematyczne malowanie. Przy modelowaniu architektury nowoczesnej jako materiał do cięcia sprawdza się natomiast pleksi różnych grubości, ale jeśli chcemy zrobić model budynku zabytkowego, jest już gorzej, bo laser rzeźbi dość płytko i całość sprawia zbyt "sterylne" wrażenie. Fakturę cegieł dobrze oddaje grawerunek CNC (mechaniczny) w tworzywie sztucznym, efekt przypomina mniej więcej płytkę Auhagena i takiej metody użyłbym do budynków monumentalnych, takich jak np. dworzec w Iławie czy Starogardzie, czy choćby nawet w Terespolu ;) , gdyż obiekty te mają elewację ze starannie dobranej cegły klinkierowej i lekko spatynowana grawerka w tworzywie byłby idealna.
W tym wątku postanowiłem znaleźć optymalną technologię do modeli domów robotniczych z niedużego miasteczka, gdzie elewacja licowana była selekcjonowaną na placu budowy zwykłą cegłą budowlaną i na razie nie wymyśliłem nic lepszego nad to, co na zdjęciach. Ale nie od razu Kraków zbudowano.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
Zbyszku, mam w sumie spore doświadczenie zawodowe z grawerką laserową.
Ale nie od razu Kraków zbudowano.
Moje doświadczenie z laserem jest mierne, bo kilka prostych płotków i płyt Jumbo to niewiele, ale zauważyłem, że karton oferowany przez wykonawcę jest takiej jakości, że doskonale pije cyjanoakryl. Pokusiłbym się o nasączenie lewej ściany budynku, a stronę prawą zaimpregnowałbym lakierem nitro, rozcieńczonym 1:1. Myślę, że to wystarczy jako podkład przed malowaniem. Co do łączenia ścian rozważam dwie opcje, albo ścinanie i szlifowanie ścian w specjalnym przyrządzie pod kątem 45*, albo zaprojektowanie sklejania na styk, z uwzględnieniem pasowania wzoru cegieł. Na razie to teoretyzowanie, coś już mam tam rozrysowane, ale to jeszcze chwilę potrwa nim stanie się realnym tworem.o_O
Jest pytanie, czy kolega nie był czasem na sesji zdjęciowej w Terespolu? hę?;)

OP
OP
Terebesz

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
W Terespolu bywałem zawsze przejazdem i obiecywałem sobie zostanie na dłużej, na razie bez efektu. Domyślam się, kto tam robił zdjęcia, ale nie byłem to ja.
Twoje pomysły z nasączaniem kartonu nie są złe, popróbuję, ale muszę pierwej zaopatrzyć się w dobrą maskę p-gaz, bo już płuca nie te, co dawniej...

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
Domyślam się, kto tam robił zdjęcia, ale nie byłem to ja.
Pytam tak z ciekawości, bo facet był bardzo podobny do Ciebie, robił zdjęcia detali m.in. mojej chałupy, gzymsy itp.
Z kleju CA polecam ten z gwiazdką, jest najbardziej chyba płynny. Stanowczo odradzam kupowanie w chińskich sklepach kleju po 50gr, owszem jest tani, ale jest go ''jak kot napłakał''

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Budownictwo jest super, jedyne co je dyskwalifikuje to ''płaskość'' cegieło_O, ale na torcie, lub makiecie, gdzie będą stały na planie dalszym będą rewelacyjnym wypełnieniem tła.(y)
Nie myślałeś o zaprojektowaniu czegoś w grawerowaniu laserowym w kartonie?
Czesc Zbyszku ! Chyba pamietasz ,juz tu taki jeden kiedys sie pokazal ,"co robil w kartonie laserem ",(kol.Rys),bil piane,obiecywal tu na forum cuda i nietylko na forum,i co ! zostalo tylko obiecywanie. Moja propozycja, n i e d o t y k a c ! ! ! "grawerki laserem bo zrobi krzywde".Pozdrowieni a Mattia. PS co do kleju cyjanoakrylowego to jest bardzo fajny : CA JOKER 20g ,gesty, rzadki,super rzadki jak woda. Dystrybutorem tego jest :AN-FINANS,ul. Gnieznienska 6-8 53-633Wroclaw,tel (71)7257223. Niestety adresu E-mail nieznam , ale klej polecam naprawde super , cena op. 20g cale 4,90 zl.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
Czesc Zbyszku ! Chyba pamietasz ,juz tu taki jeden kiedys sie pokazal ,"co robil w kartonie laserem ",(kol.Rys),bil piane,obiecywal tu na forum cuda i nietylko na forum,i co ! zostalo tylko obiecywanie. Moja propozycja, n i e d o t y k a c ! ! ! "grawerki laserem bo zrobi krzywde".Pozdrowienia Mattia
Ja robię tylko i wyłącznie dla siebie i jeśli facet powie, że mi zrobi i przede wszystkim- za ile, to sobie zrobię, to co potrzebuję, chcę mieć a żadna firma wielkoseryjna tego nie robi.

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Domki bardzo efektowne! Próbowałeś drukować całą siatkę budynku na papierze i całość tapetować na sklejoną bryłę z PCV? Wtedy znikły by jasne paski na krawędziach.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Budownictwo i pozostała infrastruktura 14
J
Budownictwo i pozostała infrastruktura 4
Budownictwo i pozostała infrastruktura 92