• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Domki do makiety

Reakcje
3 1 0
Witam
Ostatnio w planach mam budowę makiety. Materiały i czas mam, ale nie mam pomysłu na budowle do makiety. Bardzo chciałbym własne domki zrobić, nie mam pomysłu jak się za to zabrać. Chciałbym żeby to były jakieś domki jednorodzinne. Mam nadzieję że mi w jakimś stopniu doradzicie.
Pozdrawiam:)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.968 447 99
Witam
Ostatnio w planach mam budowę makiety. Materiały i czas mam, ale nie mam pomysłu na budowle do makiety. Bardzo chciałbym własne domki zrobić, nie mam pomysłu jak się za to zabrać. Chciałbym żeby to były jakieś domki jednorodzinne. Mam nadzieję że mi w jakimś stopniu doradzicie.
Pozdrawiam:)
Kolego, nie obraź się... z całym szacunkiem, ale jak czytam "nie mam pomysłu jak się do tego zabrać" to zastanawiam się, czy brałeś kiedyś udział w zajęciach klejenia sześcianów z papieru w szkole. Nie wiem, jaki może być tu problem. Po prostu znajdujesz plany, uruchamiasz umysł i kleisz...
Jak nadal masz z tym problem, to nie ma wyjścia i chyba trzeba kupić coś do sklejania, np.:

Model 1
Model 2
Model 3
Model 4
Model 5

Jest tego więcej. Trzeba poszukać...

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.030 55 5
Rodzimi producenci mają różne rodzaje domków w ofertach. Warto na początek zakupić gotowy i spróbować poprzerabiać.

Ja tak zrobiłem z budynkiem Piko. Przerobiłem piekarnię na bar mleczny. Szału nie robi, ale trochę pracy wymagało...

20230501_113135.jpg 20230501_113219.jpg

OP
OP
E
Reakcje
3 1 0
Kolego, nie obraź się... z całym szacunkiem, ale jak czytam "nie mam pomysłu jak się do tego zabrać" to zastanawiam się, czy brałeś kiedyś udział w zajęciach klejenia sześcianów z papieru w szkole. Nie wiem, jaki może być tu problem. Po prostu znajdujesz plany, uruchamiasz umysł i kleisz...
Jak nadal masz z tym problem, to nie ma wyjścia i chyba trzeba kupić coś do sklejania, np.:

Model 1
Model 2
Model 3
Model 4
Model 5

Jest tego więcej. Trzeba poszukać...
Ogólnie nie chodzi mi o to , że nie umiem sklejać, tylko chodzi mi oto że nie mam wymiarów na budynki , choć szukałem w internecie.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.030 55 5
Modelarstwo polega na tym, że pomiary się robi samemu.
Jednakże, jak wspomniałem, po co wyważać otwarte drzwi - polscy producenci modelarscy mają takowe w ofertach i tam są wymiary.
Bogos, modelekartonowe.eu, kotebi i jeszcze paru innych....

OP
OP
E
Reakcje
3 1 0
Modelarstwo polega na tym, że pomiary się robi samemu.
Jednakże, jak wspomniałem, po co wyważać otwarte drzwi - polscy producenci modelarscy mają takowe w ofertach i tam są wymiary.
Bogos, modelekartonowe.eu, kotebi i jeszcze paru innych....
W wielu miejscach nie można od tak sobie pomierzyć, w większości przypadków są to domy prywatne i trzeba mieć pozwolenie które większość właścicieli nie chcę wydawać. Jeśli chodzi o kupywanie gotowców to zawsze jest jakiś wydatek a jak już się ma materiały to żal nie skorzystać.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.030 55 5
Jakie znowu pozwolenia?
Przecież, jeśli przyjdziesz do kogoś z flaszką lub bombonierką, pokażesz na telefonie, że budujesz modele i chciałbyś zebrać kilka pomiarów, to może Ci nawet plany pokażą.

Nie przesadzaj też z tematem wydatków, bo te modele nie są aż takie drogie. Parę dyszek za kilka formatek kartonowych i papierowych, to nie jest majątek....

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.968 447 99
No dobra.... kolega chce wymiary.... ale czego konkretnie? Przecież co budynek, to inne wymiary.... a ogólnie to sobie przecież można samemu coś wymyślić z chociażby wiedzy na jakiej wysokości jest okno w domu, czy sufit... albo 2 minuty poszukać w Internecie (jak się komuś chce)...:

https://www.dobrykorepetytor.pl/blog/przekroj-poprzeczny-i-podluzny-projekt-domu-jednorodzinnego

dom.jpg

Jakiś inny:

https://www.projektdomudo100m2.pl/dom-z-poddaszem-i-garazem/

PRZEKROJE-KONCEPCJA-2_page-0001.jpg

Ostatnio edytowane: