• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dobry klej do tworzywa sztucznego

Raperrek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.508 10 0
Pierwsze dwa kleje jak dla mnie to jest lipa. Za to Humbrol według mnie jest chyba najlepszy. Ja go używam i nie miałem z nim problemów.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.918 32 2
Jedyna znana mi możliwośc pozbycia się plam z kleju cyjanoakrylowego (CA) jakim jest np. super glue to zmycie ich rozpuszczalnikiem do kleju CA. Jednak może on zeżreć również tworzywo. :roll:

Reakcje
0 0 0
Raperrek napisał(a):
Lecz zależy mi na tym aby nie pozostawiał białego osadu jak super glue.
Przy okazji, da się jakoś pozbyć owy nalot po tym kleju ?
Taki nalot to dowód za dużej ilości kleju, który paruje i osiada w okolicy spoiny. "Klej najlepiej trzyma jak go nima" mawiali w dawnych czasach stolarze i ściskali tak mocno, że klej w zasadzie wypływał ze szczeliny. Wystarczy zwykle spolerowanie powierzchni na te opary, nie wżerają się w plastik.
Jak już się klej wylał i zastygł, to tylko debonder. Do kupienia w sklepach modelarskich.

Maciekk krytykuje kleje Wamodu, ale ja uważam, że więcej zależy od techniki klejenia niż samego kleju, nie wierzę, żeby te kleje były jakoś słabsze. TO tylko mieszanina paru rozpuszczalników. Zwykle zagęszczona rozpuszczonym tworzywem.

Klejem innego rodzaju, który możesz sobie wypróbować i być może uznasz tak jak ja za najlepszy jest ten:
http://www.toysonics.com/images/D/tamr8738-01.jpg
Tu masz dyskusję o tym specyfiku.
http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=76&t=978
Nie nadaje się do części przezroczystych, poza tym jak dla mnie to podstawowy klej, który w zasadzie jest chyba modyfikowanym acetonem...a w dawnych czasach robiło się klej samemu rozpuszczając w acetonie trochę plastikowych wiórów.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.455 552 30
Kpt.Nemo napisał(a):
Plastik to zwyczajowa nazwa tworzyw sztucznych, popularna w latach 70-tych.
A teraz się tak nie mówi??? Przecież używa się określenia, że coś jest z plastiku albo jest plastikowe. Niektórzy piszą i wymawiają to słowo z "y": plastyk, nie plastik, ale nie wiem, która forma jest bardziej poprawna, myślę, że obie są dopuszczalne.

Młody

Znany użytkownik
Reakcje
0 1 0
Najlepszy jest Polycement do Humbrola. Niby mała tubka a starcza naprawdę na długo.
Skleiłem już nim 2 modele SDV i jeszcze jest więcej niż połowa w tubce.