• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

dobry głośnik do zmio mx645

muminek

Znany użytkownik
Reakcje
429 44 1
Przeszukując forum nie trafiłem na odp więc postanowiłem założyć nowy temat mianowicie chciał bym się poradzić bardziej doświadczonych kolegów w kwestii doboru głośniczka do dekodera zimo mx645 z dźwiękiem od br50 w zestawie mam kosteczkę 15x11x8 i nie jestem zadowolony przy fabrycznym ustawieniu głośności delikatnie charczy a gdy zwiększę głośność to brzmi jak by miał się rozlecieć
identyczny głośniczek mam w sm42 i przy głośności ustawionej na wartość 160 dźwięk jest głośny i czysty czy to zależy od tego że dźwięk do ty5 jest fabryczny a w sm42 był wgrywany ? bardzo mi zależy żeby osiągnoc taki sam głośny i czysty dzwięk w ty5 jaki jest w sm42 da się coś z tym zrobić ?

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Wg dokumentacji:
The value "65" (default) is (mathematically) the loudest possible distortion-free, but values up to about 100 functioning rather well, because the volume is increased without the distortion would be strongly heard already, also depends the usefulness of sound of the used sound samples

Czyli powyżej 100 to już jest przesterowane, a 160 to jest hardcore i może rozwalić głośnik albo końcówkę mocy w dekoderze.

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
630 7 0
Karol zacytował kawałek instrukcji ZIMO i tego należy się trzymać ;)
Jeśli chodzi o dźwięki, to jest temat "rzeka" - sample na różnym poziomie, inne ustawienia głośności poszczególnych dźwięków w schemacie itd...
Jeśli chodzi o same głośniki, to parametrem wiodącym jest skuteczność głośnika wyrażana w decybelach.
Przekładając z polskiego na nasze - im większa wartość skuteczności tym większa wartość "głośności" przy tej samej mocy doprowadzanej do głośnika.
Istnieje tylko mały problem... Kto z producentów miniaturowych głośników bawi się w pomiary takich parametrów :(
Jeszcze jedno... nie ma znaczenia jaki dekoder zastosujesz :)

Chyba odezwało się zboczenie zawodowe...;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
muminek

muminek

Znany użytkownik
Reakcje
429 44 1
szczerze to liczyłem że odp mi ktoś kto montował do tego dekodera inne głośniczki niż te kostki cukru oczywiście wiem że więcej decybeli przekłada się na głośniejsze granie ale tak jak pisałeś producenci nie podają ile dB mają głośniczki a przynajmniej nie Zimo czy ESU dlatego też napisałem ten temat żeby poradzić się jak uzyskac głośniejsze granie z tego dekodera
znalazłem w jednym temacie że połączenie dwóch głośniczków daje dobre efekty ale nie do każdej dwa się zmieszczą no i koszty przy kilku lokomotywach tylko rosną

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 7
DCC 10
DCC 2
DCC 38
DCC 3