Równolegle do rozpoczęcia przygotowań do budowy stacji Osowa Góra powstał pomysł zbudowania modułu stacji normalnotorowej i wąskotorowej obok siebie. Takich makiet nie jest zbyt dużo, a mają one moim zdaniem niepowtarzalny klimat. Nie mogłem jednak nigdzie w realu znaleźć stacji, które by mi odpowiadały, by budować je w mieszkaniu. Postanowiłem więc stworzyć coś nie mającego odzwierciedlenia w prawdziwym świecie. Jako, iż Osowa Góra istnieje i szkoda by było skopać tak fajną stację, zdecydowałem (na podstawie moich dotychczasowych doświadczeń z poradników, czytania forum oraz własnych, nigdy nieukończonych projektów, dzięki którym mniej więcej już wiem co jak robić, a tym bardziej czego jak nie robić) podszkolić się budując właśnie takową stację, a właściwie stacje. Po prostu jak coś zepsuję, to na fikcyjnej makiecie nie będzie to tak raziło jak na takiej wziętej z rzeczywistości (a przynajmniej tak mi się wydaje
).
Teraz trochę o zamierzeniach, czyli co makieta ma sobą reprezentować i co miało się na niej znaleźć. Jej głównym celem jest pokazanie oglądającym współdziałania kolei normalnotorowej i wąskotorowej, prowadzenia ruchu oraz manewrów na stacji. Jak już wspomniałem, makieta budowana jest w mieszkaniu, więc nie może być za duża i nie może zajmować za dużo miejsca podczas przechowywania. Dlatego postanowiłem, że zarówno stacja normalnotorowa jak i wąskotorowa będą stacjami końcowymi, z wjazdem od tej samej strony. Zaoszczędziłem w ten sposób miejsce na semafory i granicę przetaczania. Ułatwiło to również zrobienie pulpitu, który jest prosty, intuicyjny i znajduje się na samym końcu makiety, nie da się go jednak zdemontować, gdyż jest "wbudowany" w makietę, co jak dla mnie jest jednak plusem. Obie stacje posiadają tylko semafory wjazdowe. Profile, które zastosowałem na końcu (a może raczej na początku
) to LL250 dla toru normalnego (w planach są dwa segmenty przejściowe na LL500 i FREMO) oraz standardowy profil FREMO H0e 350mm dla toru wąskiego. Całość po rozłożeniu ma 480cm długości i mieści się na czterech skrzynkach 120x50cm. 50cm szerokości jest następnym kompromisem gabarytowym, na jaki musiał niestety pójść. Utrudniło to znacząco projektowanie układu torowego, na którym chciałem umieścić (na każdej ze stacji): 3 tory główne w tym 2 z krawędzią peronową (1 mógł być ślepy tylko pod pociągi pasażerskie), tor ładunkowy z rampą pod magazynem, tor odstawczy dla wagonów, tor do niewielkiej lokomotywowni oraz dodatkowo tory na zapadnię transporterową. Powstało kilka koncepcji na przestrzeni kilku miesięcy, ostatecznie wybrałem i wykonałem coś takiego:
Czy dało się zaprojektować to lepiej na takiej powierzchni i ze wszystkimi wyżej wymienionymi rzeczami? Nie wiem, mi nie wychodziło. Ostatecznie układ stacji jest jaki jest, stacja i tak jest fikcyjna, więc niech się na niej dzieje
. Fikcja fikcją, ale w miarę możliwości starałem się to projektować tak, by choć trochę po ukończeniu przypominało to stacje, które miałyby prawo istnieć w rzeczywistości.
Budowa stacji rozpoczęła się w lipcu 2022 roku i trwa po dzień dzisiejszy. Na obecnym etapie budowy nie dokuczają koszty, a raczej brak czasu, ale staram się regularnie, powoli iść do przodu i zbudować coś, co ma się stać moją pierwszą w pełni ukończoną stacją (a nawet stacjami). Oto kilka zdjęć z dotychczasowej budowy:
Więcej zdjęć i postępów przy pracy - mam nadzieję - już niebawem.
Teraz trochę o zamierzeniach, czyli co makieta ma sobą reprezentować i co miało się na niej znaleźć. Jej głównym celem jest pokazanie oglądającym współdziałania kolei normalnotorowej i wąskotorowej, prowadzenia ruchu oraz manewrów na stacji. Jak już wspomniałem, makieta budowana jest w mieszkaniu, więc nie może być za duża i nie może zajmować za dużo miejsca podczas przechowywania. Dlatego postanowiłem, że zarówno stacja normalnotorowa jak i wąskotorowa będą stacjami końcowymi, z wjazdem od tej samej strony. Zaoszczędziłem w ten sposób miejsce na semafory i granicę przetaczania. Ułatwiło to również zrobienie pulpitu, który jest prosty, intuicyjny i znajduje się na samym końcu makiety, nie da się go jednak zdemontować, gdyż jest "wbudowany" w makietę, co jak dla mnie jest jednak plusem. Obie stacje posiadają tylko semafory wjazdowe. Profile, które zastosowałem na końcu (a może raczej na początku
Czy dało się zaprojektować to lepiej na takiej powierzchni i ze wszystkimi wyżej wymienionymi rzeczami? Nie wiem, mi nie wychodziło. Ostatecznie układ stacji jest jaki jest, stacja i tak jest fikcyjna, więc niech się na niej dzieje
Budowa stacji rozpoczęła się w lipcu 2022 roku i trwa po dzień dzisiejszy. Na obecnym etapie budowy nie dokuczają koszty, a raczej brak czasu, ale staram się regularnie, powoli iść do przodu i zbudować coś, co ma się stać moją pierwszą w pełni ukończoną stacją (a nawet stacjami). Oto kilka zdjęć z dotychczasowej budowy:
Więcej zdjęć i postępów przy pracy - mam nadzieję - już niebawem.
Ostatnio edytowane:
-
11
-
1
- Pokaż wszystkie