• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dni Techniki Kolejowej w Ostrowie

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.622 8 0
Witam. W dniu dzisiejszym zorganizowano małą wystawę taboru na stacji w Ostrowie. Inicjatorem było koło SITK, KMK oraz oddziały spółek byłych PKP mających siedzibę w Ostrowie. Na torze przy peronie 3 zaprezentowano tabor, zaś na terenie "wagonówki" urządzono przejazdy drezyną. Można było spróbować swych sił, na prawie 200 metrowym odcinku udostępnionego toru.
Otwarto dla zwiedzających halę parowozowni. Na jednym z torów zagościł na stałe zabytkowy wagon wyremontowany siłami załogi oraz członków KMK.
Również wystawa eksponatów i pamiątek zgromadzonych w Izbie Tradycji ostrowskiego węzła cieszła się dużym zainteresowaniem. Zaproszono gości specjalnych - Mirosławę Michalską, poetkę (na co dzień Dyżurną Ruchu stacji Bydgoszcz) oraz malarza Mirosława Banacha. Na zdjęciu poniżej, M.Michalska w otoczeniu członków KMK (z lewej M.Płóciennik - opiekun Izby).

Załączniki

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.622 8 0
Limit fotek ;) , więc kolejne.
Model Ty2. Wspomnienie mojej dawnej przygody z konwersją modeli ;) Nie jest doskonały, ale przynajmniej na honorowym miejscu. Bez tabliczek, bo jakiś miłośnik pewnie zdemontował.
Uruchomiono również makietę klubową. Po latach tułaczki jest szansa, że zagości już na stałe w udostępnionym przez dyrekcję parowozowni pomieszczeniu. Wymaga "kapitalnego remontu", jednak dzisiaj działała i cieszyła się sporym zainteresowaniem nie tylko dzieci.
Oczywiście na makiecie nie mogło zabraknąć "ostrowskiego rumuna"
Pozdrawiam.

Załączniki

Reakcje
0 0 0
Pewnie nie będzie dużą przesadą, jeżeli napiszę, że właśnie ta zakładowa makieta byłą zalążkiem do mojej późniejszej pasji. Pamiętam jakie wrażenie wywarła na mnie gdy miałem kilka lat i mój tata zabrał mnie w (w Sylwestra?) do sali balowej ostrowskiego ZNTK. Najbardziej podobały mi się podnoszone i opuszczane szlabany na przejeździe kolejowym. Nie mogłem od nich oderwać wzroku i z płaczem wróciłem do domu. Dopiero około dwa-trzy lata temu przypadkiem miałem okazję zobaczyć ją powtórnie w budynku dworca. Zwróciłem wtedy uwagę na jej prostotę wykonania. co mi wcale nie przeszkadza. Cieszę się bardzo, że się nie zmarnowała, jak wiele rzeczy z ZNTK.

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.499 35 0
Czy to grono to nie jest pochodna klubu z OCK-u?
Tak z ciekawości zapytam. Czy udało się uratować modele wagonów z Technikum Kol. w Ostrowie (sala gdzie nauczano taboru kolejowego na 1 piętrze miała kilka sporych modeli wagonów, wózków, wagonów kołowych itp.) bo co jasne szkołe dawno zlikwidowano i ciekawe czy coś ocalało?

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.622 8 0
Czy to grono to nie jest pochodna klubu z OCK-u?
W prostej linii :D Nie udało się zawiązać stowarzyszenia (chodziło o osobowość prawną) więc w chwili obecnej jesteśmy "przyklejeni" do SITK.
Co do modeli i wyposażenia sali dydaktycznej (sterowania ruchem pociągów) - niewiele z niej uratowano. Modele wagonów które były pracami dyplomowymi absolwentów, zostały przekazane na fabrykę Wagon (do tamtejszej Izby Tradycji). Modele trafiły do "kanciapy" czekając na lepsze czasy. Może jeszcze są, a może podzieliły los kasowanych wagonów.

To teraz pozostaje zapytać - kto to jest "Pan xxx" :?: :D

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.499 35 0
Pan xxx chodził poprostu do tego technikum swojego czasu jak jeszcze ono sobie spokjnie istniało podobnie jak istniało jeszcze ZNTK Ostrów jednak raczej nie jestem nikomu znany w okolicznym gronie. Co prawda poznałem kilku pasjonatów kolejnictwa podczas wyjazdu do Jędrzejowa w 2008 roku ale poza tym wybrykiem siedze sobie w domu i robie na swoją półkę :)
PS te modele z tej akurat klasy wspominam bardzo przyjemnie czasami udawało się tam pięknie maskować pomoce bardzo mile widziane podczas sprawdzianów :) oczywiście bez szkody dla modeli (czy jak je nazywano pomocy dydaktycznych). Jednak ogólnie sala była królestwem profesora Marczewskiego i jego także pamiętam doskonale.