• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dioramka stacji

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Dioramka stacji jest już skończona ale chętnie bym usłyszał jakieś rady dotyczące ewentualnych poprawek.Co można by dodać lub zmienić by całość jeszcze ładniej wyglądała.

Załączniki

Reakcje
1.786 13 0
Czy tory są na stałe zaszutrowane? Jesli nie to najpierw cale tory pomaluj sprayem matowym ciemna rdza, potem spatynuj jakoś żeby miały realistyczny wygląd i potem zaszutruj. Jak zaszutrujesz równiutko i starannie to wylej starannie i delikatnie klejem modelarskim z igłą pomiędzy podkłady tak by klej nie dostał się na powierzchnię podkładów( po cztery krople miedzy podkłady wewnątrz i po dwie na zewnątrz i jak już stwardnieje i zwiąże materiał po godzinie, to też spatynuj pigmentami na sucho. Warto też póki podłoże jest mokre od kleju dodać trochę niskiej trawki między tory stosując elektrosadzarkę i trawkę nie wyższą niż dwa milimetry- spatynuj też trochę kostkę na peronach i budynki,bo będzie lepszy efekt. Dioramka fajna więc powodzenia w urealnianiu. :D

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.644 560 30
Diorama całkiem dobra. Oczywiście kolega Daniel ma rację, ale upiększania nigdy dość. Ja miałbym inne uwagi: przede wszystkim, niefortunnym pomysłem jest ułożenie torów ukośnie, po przekątnej podstawy. Będzie trudno połączyć tory z sąsiednimi segmentami, gdyby kiedyś przyszedł taki pomysł, szczególnie tory od strony budynku stacyjnego, nie mówiąc już o torze żeberkowym, zakończonym kozłem oporowym.

Co do podsypki, to powinna mieć bardziej wyrównane brzegi pryzmy (wzdłuż toru). Poza tym, nie powinnmo być trawy na międzytorzu (zwłaszcza, przy wolnych od trawy torach). Powinien tam być też tłuczeń, ale nieco niżej, niż w samym torze. Oczywiście w praktyce tam trawa też rośnie i przebija się przez tłuczeń, ale gdzie niegdzie, a nie równo na całej długości międzytorza.

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Tory są na stałe zaszutrowane. Odcień szyn jest rdzawy może na zdjęciach wyszły nieco jasne lecz w rzeczywistości są takie jak powinny być.Jeśli chodzi o klej to stosuje go zdecydowanie więcej niż kilka kropel,staram się lać taką ilość aby cały szuter na torowisku był mocno przytwierdzony.Pigementów nie stosowałem jeszcze.Gdzie to można zdobyć?Elektrosadzarki niestety nie posiadam.Do siania trawy elektrostatycznej stosowałem metodę młotkową.Osobiście wole gotowe maty trawiaste .
Diorama nie jest moja własnością.Wykonałem ją według życzenia, z tego względu tory są ułożone pod skosem.Diorama ta nie będzie z czymkolwiek zestawiana jej zadaniem będzie wyłącznie prezentacja Taboru
Następna sprawa trawa między torami też wykonanie wg życzenia.Po mojemu było by to tak jak wykonałem na" Makiecie Przemytnika"

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 17
J
Buduję makietę 23
Buduję makietę 9
Buduję makietę 51
Buduję makietę 5