• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Diorama - malutka bocznica przemysłowa

Reakcje
234 0 0
Witam!

W tym wątku przedstawię budowę kolejnej mojej małej dioramy. Wykonałem ją w czerwcu 2025.
Tym razem chciałem spróbować zrobić kawałek asfaltowej drogi. Użyłem kawałka styroduru 2mm. Pomalowany, przeszlifowany i przetoczyłem po nim kulkę z folii aluminiowej by stworzyć ubytki i pęknięcia, a może raczej wgniecenia.

Wymiary to 40 cm x 60 cm. Dwa tory R2 PIKO, dwa tory G231 PIKO i dwa koziołki PIKO.

Bonusowo zrobiłem też drzewo z drucika 0,4mm kupionego w Action i na podstawie eksperymentu z klejem VIKOL, drobnym piaskiem i odpowiednim doborem barw zrobiłem korę. Liście i tutaj przyznaję się do błędu zrobiłem z posypki NOCH listowia posypanej na kawałki waty filtracyjnej zabarwionej na zielono. Jak na debiut w tworzeniu drzew nie jest źle ale na przyszłość wiem żeby korzystać z trawy elektrostatycznej.

Elementy takie jak podkłady to balsa wycinana laserowo - pomalowałem i waloryzowałem suchym pigmentem. Inne elementy jak "betony", beczki, palety to druk 3D. Płyta ażurowa to karton. Ogrodzenie również karton. Brama z zestawu ogrodzeń od KIBRI.

Zapraszam do podziwiania załączonych fotografii i komentowania.

Nie wykańczałem boków z racji, że mam pomysł dostawić w przyszłości kolejne części. Diorama wykonana dla zabawy i do fotografowania taboru.
IMG_7751.jpg
IMG_7743.jpg
IMG_7822.jpg
IMG_7825.jpg
IMG_7858.jpg
IMG_7860.jpg
IMG_8032.jpeg
IMG_8061.jpg
IMG_8064.jpg
IMG_8150.jpg
IMG_8162.jpeg
IMG_0471.jpg
IMG_8801.jpg
IMG_8810.jpg
IMG_8171.jpeg
IMG_8182.jpg

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.817 68 5
Widziałem tę dioramę na fb. Wykonanie jest bardzo dobre (choć jest jeden merytoryczny błąd, który też można od biedy obejść odpowiednim kontekstem).
Rób dalej, bo zapowiada się ciekawie.

Co do błędu - chodzi mi o ten przejazd tuż przed kozłami oporowymi. Ale, jak pisałem, jeśli przyjmiemy, że to tory wyciągowe, a nie odstawcze, to można na to przymknąć oko. :)

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 0 0
Ja bym tego za przejazd nie uznał - wewnętrzna droga techniczna i tyle. To akurat znak przejazdu mnie razi - drogówka by go tam nie postawiła, więc chyba któryś pracownik zakładu dla dowcipu skądś go przytargał albo ew. mocno nawiedzony behapowiec wymyslił...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.149 657 30
Też zwróciłem uwagę na ten znak ostrzegawczy o przejeździe - jeżeli już, to powinien być dalej od przejazdu, na samym przejeździe razem ze znakiem stop już trochę nie ma sensu. Bardziej tam pasowałby po prostu krzyż św. Andrzeja. Ale bardziej przeszkadza mi brak wyrównania poziomu jezdni między torami. Normalnie należałoby podsypać ziemi czy żwiru tak, by płyty między tortami były poziomo. A tak na marginesie, jak na taką małą bocznicę, to te tory wydają się za porządne, za ładnie podsypane i wyprofilowane.

OP
OP
Polokowski
Reakcje
234 0 0
Dzięki za odpowiedzi. Sam nie wiedziałem jak rozgryźć temat przejazdu i znaków. Drogę też inaczej bym zrobił. Pociągnął asfalt przez cały przejazd na pewno.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.817 68 5
Znaki chyba da się jeszcze poprawić, ale polecam konsultacje przed realizacją następnych projektów :)
Potencjał jest :)

OP
OP
Polokowski
Reakcje
234 0 0
Podpisuję się pod tym stwierdzeniem.
Jakimi farbkami malowałeś szyny?
Na szyny poszła Tamiya XF-10 ale chyba w dwóch warstwach. Później było i tak lekko patynowane pigmentami z fixerem w odcieniach brązów po podkładach i na szynach na pewno też coś osiadło. Ale zazwyczaj maluję właśnie Tamiya XF-10 i jestem zadowolony.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10