• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

Diorama do prezentacji taboru

Seb

Aktywny użytkownik
GGM
Reakcje
40 0 0
Ponieważ w ostatnią niedziele wróciła do mnie po modernizacji moja SP 42-118, postanowiłem zaprezentować mój ulubiony model oraz dioramkę, którą zbudowałem dla celów prezentacji taboru. Diorama ma 50 cm długości i 15 cm szerokości. Tor to flex tillig elite na podkładach drewnianych. Nie jest patynowany gdyż nie mam jeszcze żadnych farb ani pigmentów. w planie mam jeszcze dodanie słupa (słupów) drewnianych przy torze. W zasadzie była to moja pierwsza próba budowy takiej miniatury i wszystkiego dopiero się uczyłem. W tym miejscu chciałbym podziękować uczestnikom tego forum, gdyż bez wiedzy zdobytej przy jego śledzeniu nic bym nie zbudował.

Załączniki

OP
OP
Seb

Seb

Aktywny użytkownik
GGM
Reakcje
40 0 0
Krzaki to Polak 9272. Temat średniej i wysokiej zieleni dopiero przede mną. W zasadzie miało ich nie być na tej dioramie, ale po zakupie nie mogłem się powstrzymać i "zasadziłem" je

OP
OP
Seb

Seb

Aktywny użytkownik
GGM
Reakcje
40 0 0
Dziękuję za słowa uznania. ta diorama to taki poligon doświadczalny, na którym uczyłem się szutrowania i obsługi elektrosadzarki made by Mattia :). Pierwsze koty za płoty, ale nie ostatnie mam nadzieję. mam pomysł na kolejną większą dioramę, tym razem z możliwością podłączenia zasilania i sterowania dcc do torów. Zaczął nawet powstawać pierwszy budynek kartonowy, wycinany laserem do umieszczenia na niej. Póki co budowa idzie średnio a i czasu wolnego mało więc nie wiem kiedy będą jakieś godne pokazania postępy prac. Ponadto postanowiłem w najbliższym możliwym terminie odwiedzić kolegów z BGM przy okazji spotkania w Kozach celem podpatrzenia doświadczonych kolegów przy pracy. Gdyby na kolejne spotkanie wybierał się ktoś z okolic Sosnowca, to może umówimy się i pojedziemy razem?

OP
OP
Seb

Seb

Aktywny użytkownik
GGM
Reakcje
40 0 0
Po długiej przerwie znalazłem czas (urlop) i chęci by stworzyć kolejna dioramę do prezentacji taboru. Forma i wielkość nowej pracy (15 x 50cm bez podstawki) zostały wymuszone pośpiechem i błędem przy zamawianiu szklanej osłony do poprzedniego projektu. Okazało się, że zamówiona "gablotka" jest minimalnie (ok 4mm) krótsza niż diorama i takim oto sposobem zrodził się pomysł, by wykonać kolejną dioramę w której mógłbym prezentować modele. Ponieważ na kilku giełdach modelarskich w Sosnowcu nabyłem kilka modeli samochodów wykorzystałem okazję i spróbowałem wykonać na dioramie fragment drogi asfaltowej. W pierwotnej wersji droga miała być brukowana, niestety wyszło to niezbyt dobrze (kamienie były bardzo różnych rozmiarów na dwu końcach dioramy) wykonałem ja jako asfaltową. Pierwszy raz spróbowałem też podłączyć całość do zasilania dcc i choć zupełnie się na tym nie znam (uczyłem się przy okazji lutować) operacja zakończyła się sukcesem.
Przy okazji mam prośbę do moderatorów o przeniesienie wątku do działu relacje (rzecz jasna jeśli uważają, że wątek się do tego nadaje).
DSCF1528-2.jpg DSCF1529-2.jpg DSCF1530-2.jpg DSCF1534-2.jpg DSCF1537-2.jpg DSCF1541-2.jpg DSCF1543-2.jpg DSCF1545-2.jpg

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.132 387 20
Bardzo fajnie to wyszło. Gratuluję. Brakuje mi tu tylko spękania asfaltu w kilku miejscach, byłoby to takie uzupełnienie do tych widocznych ubytków.
I jeszcze jedna drobna uwaga. Nie pokazuj razem Żuka z innymi modelami, bo ten Żuk jest przeskalowany i trochę psuje realizm. Albo sam Żuk albo tylko inne samochody. :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.919 531 30
Fajna dioramka, ale jak ma być do prezentacji, to wywaliłbym te krzaki ze środka i zostawił tylko drzewo po lewej i jeden krzak po prawej. Tak, jak jest, to krzaki nie pozwalają na podziwianie w pełni modelu kolejowego.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
Panie Andrzeju bo to jest pomyślane tak, że jak model kolejowy to z jednej strony a jak model samochodowy to z drugiej. Krzaki mają być cezurą, wyraźnym podziałem :) ...ja bym to sobie tak wytłumaczył...a Żuk? ...a Żuk jest na miarę naszych polskich możliwości ;)

OP
OP
Seb

Seb

Aktywny użytkownik
GGM
Reakcje
40 0 0
Asfalt ma sporo pęknięć. Słabo je widać ze wzgledu na oświetlenie. Mój obiektyw tez średnio daje sobie radę z fotografią macro wiec nie moglem zrobic zdjęć szczegółów. Można by je zapewne mocniej uwypuklić, jednak nie uśmiecha mi się przemalowywanie wszystkiego. Na żywo wygląda to dobrze według mnie.
Dzięki za zwrócenie mojej uwagi na rozmiar żuka. Wcześniej nie przyglądałem mu się tak dokladnie, ale teraz widze, że coś jest nie tak.
Co sie tyczy krzaków to zostaną tak jak sa. Bez nich byłoby łyso, a model można dokładnie obejrzeć od strony toru.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.132 387 20
Asfalt ma sporo pęknięć. Słabo je widać ze wzgledu na oświetlenie. Mój obiektyw tez średnio daje sobie radę z fotografią macro wiec nie moglem zrobic zdjęć szczegółów. Można by je zapewne mocniej uwypuklić, jednak nie uśmiecha mi się przemalowywanie wszystkiego. Na żywo wygląda to dobrze według mnie.
OK, rozumiem.
Dzięki za zwrócenie mojej uwagi na rozmiar żuka. Wcześniej nie przyglądałem mu się tak dokladnie, ale teraz widze, że coś jest nie tak.
Żuk jest z firmy RA Dosly, a oni niestety przeskalowali go. No ale jak na razie to lepszych nie ma. :( Czasem trafi się na naszym portalu aukcyjnym jakiś kit żywiczny, ale on jest też przeskalowany.