• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diody schottky do dekoderów DCC

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Właśnie ni z gruszki ni z pietruszki strzeliły mi 2 diody w dekoderze Lenz Standard (w trakcie jazdy lok zrobił zwarcie).

Chętnie odkupie 10-20 szt diod schottkego na zapas bo to już drugi dekoder uziemiony przez mostek Graetza, wielkość jak na rysunku, prąd im większy tym lepiej :D

lenz10231-01.PNG

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czym można zastąpić diody na zdjęciu? - wymiary około 1,6 mm x 1,0 mm bez padów lutowniczych (2mm z padami)
lenz10231-01.PNG

Martinezo polecił mi SS14L w obudowie subSMA ale chyba będą za duże ?

Jaki to typ obudowy ?

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Prąd prądem ale ja osobiście diodek tego gabarytu nie znalazłem, choć szukałem, jakby ktoś wiedział gdzie nabyć to prosiłbym też o info.

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja używam MBR0530T1G. Prąd 500mA 30V ale u mnie jakoś dają radę. Ostatecznie możesz podlutować na kłakach SS14 (sporo większe).
to wiele wyjaśnia :D

W drugim watku kolega Marqus dał link do diód w obudowie SOD323 z prądem 1A lub 1,5A i napięciem 30-40V
http://forum.modelarstwo.info/threads/diody-schottky-do-dekoderów-dcc.12985/#post-173217
Można prosić administratora/moderatora o przerzucenie tego wątku do działu elektronika i sklejenie z wyżej wymienionym w linku, powyższe informację mogą być z czasem przydatne innym użytkownikom forum.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 127 22
Sorry, że się wtrącę, ale to nie jest dział "elektronika" tylko "elektryka" (a to jest chyba różnica), zaś temat moim zdaniem powinien być w dziale "DCC" a nie tu, bo dotyczy elektroniki, a dokładnie elementów do dekodera DCC.

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Sorry, że się wtrącę, ale to nie jest dział "elektronika" tylko "elektryka" (a to jest chyba różnica), zaś temat moim zdaniem powinien być w dziale "DCC" a nie tu, bo dotyczy elektroniki, a dokładnie elementów do dekodera DCC.
Widzę, że wątek trafił już do działu DCC, jednak w dział Elektryka IMHO nie słusznie się tak nazywa - większość tematów gdzieś tam zahacza o elektronikę. Moim zdaniem dział powinien się nazywać Elektronika, bo nie wszystko co jest elektroniką podchodzi pod DCC

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie powinno być problemu tyle , że płatność realizujesz kartą kredytową z góry przy zamówieniu.
No i tu jest problem, zarejestrowałem się na pl.farnell.com i na etapie płatności poległem właśnie z powodu braku karty kredytowej :D Tymczasem wybrałem się w piątek do TME i zrobiłem dość duży zapas diod schottkiego - dekodery już naprawione - gdyby ktoś potrzebował niewielkie ilości to mogę odstąpić :)