• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dioda LED SMD 0603 - porównanie

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Po zakupie diod (sunny white i golden white) ogólnie zachwalanych pozwoliłem sobie porównać je z ogólnodostępnymi. Na poniższym zdjęciu widać różnice.
1. - zimna biała
2. - ciepła biała ( http://www.tme.eu/pl/details/osm50603c1c/diody-led-smd-biale/optosupply/osm50603c1e/ )
3. - Sunny White
4. - Golden White

Myślę że nr 2 czyli dioda która kosztuje 25groszy niewiele ustępuje (jeżeli w ogóle) sławetnej Golden White.

DSC_0631.JPG

Abarth

Znany użytkownik
Reakcje
234 5 0
Dobre porownanie, tylko nie wiem czy nie pomyliłes numerków 3 i 4, bo sunny white bardziej przypomina cieplą a golden od niej sporo ucieka jak ja u siebie porownywałem :)

OP
OP
zdeniu

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Dobre porownanie, tylko nie wiem czy nie pomyliłes numerków 3 i 4, bo sunny white bardziej przypomina cieplą a golden od niej sporo ucieka jak ja u siebie porownywałem :)
Nr 3 i 4 opisywałem na czuja. Jak rozmawialiśmy diody podesłałeś nie opisane. Uznałem że golden będzie bardziej żółta od sunny. Być może się mylę.
Poza tym opierałem się opisem / porównaniem znalezionym gdzieś w necie na którym to widać że sunny jest jaśniejsza od golden.

Abarth

Znany użytkownik
Reakcje
234 5 0
Nr 3 i 4 opisywałem na czuja. Jak rozmawialiśmy diody podesłałeś nie opisane. Uznałem że golden będzie bardziej żółta od sunny. Być może się mylę.
Poza tym opierałem się opisem / porównaniem znalezionym gdzieś w necie na którym to widać że sunny jest jaśniejsza od golden.

Na tym obrazku jest to ładnie pokazane, sunny bardziej jak xenon czyli ciepla biała, po zalozeniu golden nikt nie powinien juz zarzucić ze żuk czy maluch jeździ na xenonach :D

Abarth

Znany użytkownik
Reakcje
234 5 0
Abarth, czyli jednak zgadzasz się że dobrze opisałem diody 3 i 4
Chodziło mi o obrazek z internetu co dales, tam jest to dobrze pokazane, u Ciebie wg mnie jest na opak ale zdjecie prawdziwej barwy nigdy nie odda w pełni. Ja u siebie mam cieple białe to sa zblizone do sunny, golden znacznie od nich ucieka barwą. Nie każdy przywiązuje uwage do barw, wiec byle sie świeci ;)

OP
OP
zdeniu

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Czegoś chyba nie rozumiem. Na zdjęciu z netu wyraźnie widać że golden jest żółtawa a sunny bardziej biała.
Tak samo na moim zdjęciu wyraźnie widać że nr 4 czyli golden jest bardziej żółta od nr 3 czyli sunny.
Więc raczej nic nie pomyliłem.

Poza tym jak sam twierdzisz
Nie każdy przywiązuje uwage do barw, wiec byle sie świeci ;)
tym samym wygrywa bezkonkurencyjnie nr2 czyli dioda również z barwą żółtawą (nie jak sam to pisałeś xenon) która jest prawie 10 razy tańsza od goldena.

Abarth

Znany użytkownik
Reakcje
234 5 0
Czegoś chyba nie rozumiem. Na zdjęciu z netu wyraźnie widać że golden jest żółtawa a sunny bardziej biała.
Tak samo na moim zdjęciu wyraźnie widać że nr 4 czyli golden jest bardziej żółta od nr 3 czyli sunny.
Więc raczej nic nie pomyliłem.

Poza tym jak sam twierdzisz

tym samym wygrywa bezkonkurencyjnie nr2 czyli dioda również z barwą żółtawą (nie jak sam to pisałeś xenon) która jest prawie 10 razy tańsza od goldena.
No ja tej wyrazistości nie widze u Ciebie na fotce.

Tak jak mówisz, jak ktos nie przywiazuje uwagi do barwy to lepiej kupić zwykle cieple białe które sa tańsze, tymbardziej ze 603 są juz dostepne, gorzej z 402 która jest duzo mniejsza i idealna do zastowań w drobnych rzeczach gdzie 603 jest za duża jak np rower w H0, motor czy ludziki.

OP
OP
zdeniu

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
No ja tej wyrazistości nie widze u Ciebie na fotce.
Różnica jest widoczna i to bardzo dobrze :)
gorzej z 402 która jest duzo mniejsza i idealna do zastowań w drobnych rzeczach gdzie 603 jest za duża jak np rower w H0, motor czy ludziki.
Nieprawda, wcale nie jest gorzej a i cena bardzo atrakcyjna (54gr / 1szt.)
http://www.tme.eu/pl/details/osm50402c1c/diody-led-smd-biale/optosupply/#
Świeci tak jak 0603 pod nr 2 na mojej pierwszej fotce.

Abarth

Znany użytkownik
Reakcje
234 5 0
Różnica jest widoczna i to bardzo dobrze :)

Nieprawda, wcale nie jest gorzej a i cena bardzo atrakcyjna (54gr / 1szt.)
http://www.tme.eu/pl/details/osm50402c1c/diody-led-smd-biale/optosupply/#
Świeci tak jak 0603 pod nr 2 na mojej pierwszej fotce.
To napiecie musisz miec z dupy albo ułozenie diody na zdjęciu bo u mnie sunny swieci jasniej niz golden przy tym samym napięciu... Moge zrobić u siebie raz porównanie i foto, tylko po co?
Dla mnie 402 sie trudniej lutuje niz 603, wiec tak jak pisałem, jest gorzej dla mnie ale zastosowań wiecej.

Dla Ciebie jest wszystko jedno i kupisz ciepla barwe która jest tańsza, ja bedac amatorem tez do wielu zastosowań takie daje ale do niektórych szukałem własnie Golden bo barwa jest inna i dioda ciepła dla mnie tam sie nie sprawdza, ale są wsród kolejkowców profesjonaliści którzy kupują nie tylko zabawki za pareset złotych, ale i konkretne modele za pare tysięcy i on nie będzie wtedy oszczędzał 5-10zł na oświetleniu, zapłaci nawet 4zł za sztuke jak chcieli inni, byle by jego model był jak najwierniej odwzorowany. Spotkałem takie osoby ale to juz tacy typowi maniacy :)

OP
OP
zdeniu

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
To napiecie musisz miec z dupy albo ułozenie diody na zdjęciu
Napięcie nie może być do dupy bo jest podane takie samo do wszystkich. Być może ułożenie choć starałem się ułożyć równiutko.
u mnie sunny swieci jasniej niz golden przy tym samym napięciu...
Hmm, ale rozmowa od początku jest o barwie a nie jasności (golden bardziej żółty a sunny bardziej biały)
Dla mnie 402 sie trudniej lutuje niz 603, wiec tak jak pisałem, jest gorzej dla mnie ale zastosowań wiecej.
Pisząc gorzej myślałem że piszesz o gorszej dostępności białych ciepłych.
Dla Ciebie jest wszystko jedno i kupisz ciepla barwe która jest tańsza
Nigdzie nie napisałem że jest mi wszystko jedno co nie zmienia faktu że do większości zastosowań nie widzę sensu przepłacać za coś co wcale wiele się nie różni od tańszej opcji.
ale do niektórych szukałem własnie Golden bo barwa jest inna i dioda ciepła dla mnie tam sie nie sprawdza
Rozumiem to tylko właśnie nie widzę znacznych różnic w barwie diod nr 4 i 2 (golden i ogólnie dostępnej w sieci)
ale są wsród kolejkowców profesjonaliści którzy kupują nie tylko zabawki za pareset złotych, ale i konkretne modele za pare tysięcy i on nie będzie wtedy oszczędzał 5-10zł na oświetleniu, zapłaci nawet 4zł za sztuke jak chcieli inni, byle by jego model był jak najwierniej odwzorowany.
Zgadzam się z tym całkowicie. Gdyby mnie było stać kupować modele warte po kilka tysięcy zapewne nie szukałbym alternatyw. Niestety większość naszego społeczeństwa należy do grona nie śmierdzących kasą stąd większość szuka alternatyw, kompromisów bo właśnie z kompromisów w dużej mierze składa się modelarstwo.

Jak już pisałem (i wkleiłem zdjęcie) nie widzę dużej różnicy między obiema diodami (nr 4 i 2) poza dużą różnicą w cenie.
Nic nikomu nie sugeruję, każdy widzi porównanie i każdy ma swój rozum.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Elektryka 3
Elektryka 5
Elektryka 5
Elektryka 18
Elektryka 9