• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Digitools 5.1 do SM42

Neonmat

Użytkownik
Reakcje
19 1 0
Mam pytanie odnośnie dekodera Digitools do SM42, chodzi dokładnie o miejsce gdzie można przylutować oświetlenie kabiny i jak to potem zmapować. Instrukcje mam po węgiersku a i pierwszy raz to będę robił więc potrzebna fachową podpowiedź.

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
132 1 0
Z tą fachowością to się "nie wychylę", ale kiedyś grzebałem przy "węgrze".
Moim zdaniem wyjście AUX3 i AUX4 są wolne i można je użyć.

Screenshot_20240321_114723_Microsoft 365 (Office).jpg

Za sterowanie tymi wyjściami odpowiadają cefałki z czterema grupami/możliwościami różnych ustawień.

Screenshot_20240321_115009_Microsoft 365 (Office).jpg

Użyj AUX3, pierwsza grupa/możliwość, odpowiada za to CV134. Do tego CV wpisz wartość, która będzie numerem przycisku - tym "guziczkiem" włączysz/wyłączysz to, co podłączysz do wyjścia AUX3.
To najprościej.
Pozdrawiam. Szymon.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.757 567 30
W dekoderach ESU z wtykiem 8-pinowym, dodatkowy fioletowy przewód to wyjście AUX 1, podejrzewam, że tu może być podobnie.

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
132 1 0
W sumie sposób programowania dla tego dekodera jest dosyć prosty. Masz w dość przystępny sposób podaną metodykę, wyjaśnioną zasadę postępowania. Są pokazane przykłady zastosowania poszczególnych ustawień i możliwości ustawienia interakcji. Mimo, że nie znam j. angielskiego ( "w moich latach" jedynym słusznym był j. rosyjski - na maturze "5" ;) ), to używając tłumacza Google, dałem radę zrozumieć o co chodzi. Najprostszy sposób podłączenia i mapowania już masz podany w poście #2. Można trochę "nawymyślać" i zmienić jasność, ustawić działanie tylko na postoju itp.

OP
OP
N

Neonmat

Użytkownik
Reakcje
19 1 0
Ok czyli reasumując mogę podpiąć "+" Leda z rezystorem do fioletowego a "-" do GND na dekoderze a potem ustawić CV 130 na np. 5 i będzie działać po naciśnięciu F5. Poprawcie jeśli się mylę

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
132 1 0
Ok czyli reasumując mogę podpiąć "+" Leda z rezystorem do fioletowego a "-" do GND na dekoderze a potem ustawić CV 130 na np. 5 i będzie działać po naciśnięciu F5. Poprawcie jeśli się mylę
Broń Cię Boże!!!!
Wyjścia funkcyjne (AUX1, AUX2 ...) to "MINUSY"!!! "PLUS" jest wspólny dla wszystkich wyjść i jest to przewód NIEBIESKI.

Czyli Twój "+" leda do niebieskiego, a "-" do AUX.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 10
DCC 0
DCC 63
DCC 3
DCC 6