• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja DigiSound Dekoder - Instrukcja PL i Tabele CV

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.441 28 1
DigiTools.jpg

Witam Kolegów.
Nigdzie w necie nie znalazłem instrukcji do DigiSound w ludzkim języku...:)
Węgierski to gorzej niż chiński, a angielski to też nie dla wszystkich może być...
Myślę, że w tym temacie możemy dyskutować o dekoderach DigiSound i rozwiązywać problemy nurtujące nas w związku z tymi dekoderami.
Wszystkie interesujące nas kwestie odnoszące się do tych dekoderów w jednym miejscu. Prosto i bez szukania po necie.
Na początek i zachętę wstawiam nie do zdobycia "zdobyty w trudzie" ;) plik PDF z kompletną instrukcją dekoderów DigiSound w języku polskim.
Pierwsze moje pytanie brzmi: Jak i gdzie podłączyć i skonfigurować oświetlenie LED kabiny w DigiSound 5.1 (8pin) ?

Załączniki

OP
OP
melonowy

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.441 28 1
No dobra, zostawmy na razie to oświetlenie.
Mam zagwozdkę. Może Kolega Artur się tu odezwie...
Mam od niego projekt dźwiękowy dla BR64/24 (Oi2) i porobiło się coś z hamulcami. DigiSound 5.1 (8pin)
Włączają się bardzo wcześnie przy zwalnianiu i grają niemiłosiernie długo. Nie jest to naturalne i bardzo denerwujące.
Które CV odpowiada za próg włączenia się dźwięku hamowania przy zwalnianiu?
Kontrolę głośności dźwięku rozgryzłem, ale powyższego nie mogę.

SpokoLoco

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Mam od niego projekt dźwiękowy dla BR64/24 (Oi2) i porobiło się coś z hamulcami. DigiSound 5.1 (8pin)
Włączają się bardzo wcześnie przy zwalnianiu i grają niemiłosiernie długo. Nie jest to naturalne i bardzo denerwujące.
Które CV odpowiada za próg włączenia się dźwięku hamowania przy zwalnianiu?
Kontrolę głośności dźwięku rozgryzłem, ale powyższego nie mogę.
Cefałkami tego raczej nie ustawisz. Najprawdopodobniej rozsypało się coś w projekcie dźwiękowym. Na pocieszenie dodam, że mam ten sam dekoder z tym samym dźwiękiem. Kilka razy też mi tak "zawył", potem działał normalnie.

OP
OP
melonowy

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.441 28 1
Wiesz co, ten "przedłużony" dźwięk hamulców jest następstwem moich modyfikacji CV odpowiedzialnych za zwalnianie lokomotywy.
Modyfikacja cv4 i cv6 doprowadziło do naturalnie wolnego i płynnego zatrzymywania się lokomotywy, ale wydłużyło też dźwięk hamowania.
Tu upatruję problem, bo działało wcześniej dobrze. Nie wydaje mi się żeby projekt się posypał, ale może się mylę.
Chodzi o to, żeby hamulce włączały się później, gdy lokomotywa prawie się zatrzymuje.
Z dwojga złego wolę jednak jak lokomotywa wolniej i płynniej się zatrzymuje. Hamuje dłużej bo ciężka jest...;)
Wyciszyłem trochę dźwięk hamulców i tak będę z tym żył...
W Zimo MX645 i MS450 jest takie CV, które kontroluje dźwięk hamulców - to CV287.
Regulowałem to w obu tych dekoderach zainstalowanych w moich lokomotywach.
A tak nawiasem to wcześniej głośnik miałem wsadzony pod kotłem, między kotłem i budką.
Teraz jednak po otrzymaniu dźwiękowca 16bit Hi-Fi od Elvisa do Oko1 (bajka dźwięki) stwierdziłem, że trzeba zabudować głośnik.
Wyciąłem z plastiku okrągły element zamykający kocioł i tworzący w nim duże pudło rezonansowe.
Wkleiłem głośnik w ten element, całość włożyłem i wkleiłem do kotła. Głośnik "kostka cukru". Wcześniej bzyczał, teraz gra całkiem dobrze.
Jakość reprodukowanego dźwięku poprawiła się diametralnie. Jestem bardzo zadowolony z bardzo pozytywnej zmiany.
Nie jest to jednak aż tak dobre jak ten dźwięk w Zimo MS450 16bit hi-fi zabudowane w kotle Oko1, ale nie ma już tak dużej różnicy między nimi.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
melonowy

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.441 28 1
@PP1970 Piotrek a masz rozpracowanego DigiSounda?
Bo w tej 41 mam mały kłopot. Po zaświeceniu kabiny nie rusza. Po zgaszeniu rusza sama. Po ruszeniu można znów zapalić kabinę.
Następnie po zatrzymaniu znów nie rusza. :eek: Nie mogę tego problemu rozwiązać z Kolegą SzymonG.
TU FILM

OP
OP
melonowy

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.441 28 1
Do kabiny mam takie ustawienia"
Led na rezystorze 1,1 kOhm.
CV130 - 20 - Ustawienie załączające AUX2 klawiszem F20 (CV 131,2,3 - 0) TERAZ ZMIENIONE NA CV130 - 19 - AUX2 ZAŁĄCZANE F19 - działa.
CV179 - 2 - Łagodne zapalanie i gaszenie
CV191 - 0 -
CV303 - 0 -
CV315 - 15 - Ustawienie jasności wyjścia AUX2 (zakres 0-64) Ja ustawiłem na 15.

DigiSoubd 5.1.JPG

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.133 88 0
@PP1970 Piotrek a masz rozpracowanego DigiSounda?
Niestety, nigdy nie miałem do czynienia z tym sprzętem. Ale programowe uzależnienie ruszania od stanu wyjścia funkcyjnego spotkałem tylko raz: przy zaciągniętym hamulcu ręcznym lokomotywa nie chciała jechać. Nie pamiętam, w jakim dekoderze.

Zmień F20 na inny.

OP
OP
melonowy

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.441 28 1
Kurczę, Ty to masz intuicję.
Wcześniej miałem na klawiszu 18 i uaktywnił się ukryty dotychczas dźwięk stukotu kół, o którym nawet nie wiedziałem, że gdzieś jest.
Dlatego ze względu na wygodę włączania oświetlenia kabiny zmieniłem klawisz na 20.
Kombinowaliśmy z cefałkami bez rezultatu przez kilka dni...
Nawet do głowy mi nie przyszło, że brzytwa Ockhama może tu mieć zastosowanie.
Zmieniłem CV130 na 19 i działa. :D THX ! (y)

Ostatnio edytowane:

SpokoLoco

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Ja zrezygnowałem z funkcji łagodnego zapalania i gaszenia. Przy włączonej też działy się różne dziwne rzeczy. Po powrocie CV 176-187 do wartości 1, wszystko wraca do normy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 1
DCC 5
DCC 16
DCC 1
DCC 13