• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Detektory zajętości i ich współpraca z programami sterowania ruchem

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
375 1 0
Przeglądnąłem forum i nie znalazłem tematu współpracy detektorów zajętości toru z programami sterującymi. Moje główne pytanie dotyczy tego jaka konfiguracja daje tu najlepsze możliwości stosowania przebiegów automatycznych czy tez rozkładów jazdy. Chodzi mi o to, żeby pociąg wyjeżdżał i zatrzymywał się w konkretnych miejscach (blokach) przy uwzględnieniu takich parametrów jak sygnalizacja, długość pociągu, prędkość i długość drogi hamowania.

Moje doświadczenie w tym zakresie jak do tej pory w zasadzie ogranicza się do Roco 10819 jako detektora izolowanych odcinków i TrainControllera (TC) jako programu zarządzającego (osobny wątek TC jest tutaj). Nie wiem czy to najlepszy wybór, dokonałem go parę lat temu bazując na opiniach wyrażanych na tym forum oraz po tym jak przeczytałem że jest on także stosowany do obsługi wielkiej ekspozycji-makiety Wunderland w Hamburgu. Całkiem możliwe, że jest jakaś lepsza konfiguracja detektor-program sterujacy ale o niej nie wiem i stąd ten wątek.

Co do moich zabaw w modelarstwo, to działanie Roco monitoruje poprzez Z21 Maintanance tool i wygląda na to, że działa poprawnie. Natomiast TC stosunkowo często pokazuje zajętości bloków nieprawidłowo i nie wiem w czym jest rzecz. Przeglądałem inne fora (m.in. forum TC) i nie znalazłem odpowiedzi bo chyba niewiele osób stosuje taką konfiguracje i dlatego jest niewiele wypowiedzi na temat współpracy miedzy detektorami a programami zarządzającymi. Kolejnym problemem jest to, że nawet przy poprawnym wykrywaniu zajetości, pociag nie zatrzymuje sie we właściwym miejscu - albo jedzie za daleko albo zatrzymuje się za szybko.

Prosze podzielcie sie swoim doswiadczeniem w tym temacie.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.027 64 10
Moje główne pytanie dotyczy tego jaka konfiguracja daje tu najlepsze możliwości stosowania przebiegów automatycznych czy tez rozkładów jazdy. Chodzi mi o to, żeby pociąg wyjeżdżał i zatrzymywał się w konkretnych miejscach (blokach) przy uwzględnieniu takich parametrów jak sygnalizacja, długość pociągu, prędkość i długość drogi hamowania.
U mnie wszystko funkcjonuje na Digikeijs + iTrain. Ostatnio tylko zakupiłem nową centralę Yamorc YD7010 dawniej Digikeijs. WI-FI funkcjonuje bez problemu, WLAN multimaus również.
Po odpowiednim skonfigurowaniu w iTrain tzn. bloków, informacji zwrotnej, długości peronów i składów wszystko odbywa się w pełni automatycznie. Trasy przebiegów program dobiera sam tak samo jak sam odpowiednio steruje sygnalizacją świetlną oczywiście po wcześniejszym zaprogramowaniu. Można oczywiście sterować również ręcznie lub półautomatycznie.
Program iTrain i Digikeijs bardzo dobrze steruje obrotnicą i lokomotywownią z automatycznym otwieraniem i zamykaniem bram wjazdowych oraz oświetleniem dzięki modułowi Digikeijs DR4050 dzień-noc.
Osobiście jestem bardzo zadowolony i polecam.

OP
OP
Mario

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
375 1 0
Wielkie dzięki! Wygląda doskonale. Powiedz proszę czy detekcja pociągu pochodzi z izolowanych odcinaków czy z jakiegoś rodzaju detektorów. A jeśli z izolowanych odcinków to czy jest coś specjalnego co trzeba o nich wiedzieć? Np. min, max i optymalna długość. A poza tym czy wsparcie (forum/inne) iTrain jest wystarczające, żeby nie spędzać godzin na uczeniu się co i jak?

Ostatnio edytowane:

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.027 64 10
Tak, potrzebne są odcinki izolowane. Każdy blok musi mieć określoną długość i co najmniej jedną informacje zwrotną. Jeżeli jest więcej niż jedna, to każda musi mieć określoną długość. Natomiast poprzez naciśnięcie autowypełniania w opcjach bloku wszystkie inf.zwrotne w owym bloku są automatycznie ustawiane. W każdym bloku możesz określić Vmax, Vmin w obu kierunkach oraz miejsce zatrzymania tak samo jak i automatyczne zwalnianie składu przy jeździe w bok po rozjazdach i wjeżdżaniu na perony.
iTrain posiada bardzo szczegółową instrukcję w różnych językach jak i swoje forum, które zawsze pomoże.

OP
OP
Mario

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
375 1 0
Tak, potrzebne są odcinki izolowane. Każdy blok musi mieć określoną długość i co najmniej jedną informacje zwrotną. Jeżeli jest więcej niż jedna, to każda musi mieć określoną długość.
To jeszcze dopytam: jaką długość powinny posiadać odcinki izolowane na makiecie i od czego to zależy, jeśli w ogóle. I co to jest informacja zwrotna? Miejsce/miejsca przylutowania zasilania do izolowanego toru czy coś innego? Jeśli jest to wyjaśnione na YT, to proszę o link, bo jakoś nie mogę znaleźć.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 0
DCC 43
DCC 17