• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dekodery

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam...moze w tym dziale uda mi sie uzyskac jakas pomoc !! Jako iz jestem zupelnym laikiem co do obslugi aparatury jak i samych dekoderow prosze o wyrozumialosc :D
Sprawa pierwsza...posiadam dekoder typu TCS T1 ...chyba tak sie to pisze :D ...i jest z nim cos nie tak. Po wlaczeniu bostera ....nie urzywajac aparaturki sterujacej...lok daje na pelnej mocy !!! I nie wiem jak go przywrucic do ustawien fabrycznych lub w ogole przeprogramowac aby zechcial ,,sluchac,, myszy !!?? Aparatura sterujaca to Prodigy Advance 2. Czy jest szansa na odzyskanie go czy jest juz do wyzucenia ??
Sprawa druga...Ta sama aparatura sterujaca..PA2..dekoder MX630 ZIMO.. i nie wiem jak zaprogramowac dekoder ????! Probowalem na 2 sposoby...main track...i program track....i bez rezultatu. Aparaturka jest napewno sprawna....podlaczenie do szyn na 100%....to co to moze byc ???? PROSZE O POMOC !!

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Bipa1966 napisał(a):
Sprawa druga...Ta sama aparatura sterujaca..PA2..dekoder MX630 ZIMO.. i nie wiem jak zaprogramowac dekoder ????! Probowalem na 2 sposoby...main track...i program track....i bez rezultatu. Aparaturka jest napewno sprawna....podlaczenie do szyn na 100%....to co to moze byc ???? PROSZE O POMOC !!
Nic się nie da zaprogramować, nawet adresu ?

Jeśli chodzi o TCS T1, to w załączniku masz instrukcję. Reset do fabryczych ustawień dekodera:

Factory Reset allows you to reset all of the CVs with a shaded default value back to their
factory set value. To start the process, enter a value of 2 in either CV 30 or CV 8.
Then turn off the power and then restart. The reset is now complete.
czyli musisz zapisać wartość 2 do CV8 lub CV30 a później wyłączyć zasilanie i włączyć z powrotem.

Programowanie MX630 szeroko opisał WM-Model w jednym z wątków.

Załączniki

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Wlasnie....chodzi mi o adres....uruchomienie loka.....nie potrafie go nijak ruszyc !! Juz nawet nie chodzi o jakies CV....na czym kompletnie sie nie znam....i jest mi to niepotrzebne :D

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
OK ...moze po kolei...
Mam wszystko przed soba...podlaczone....Probuje na ...main track...boster wlaczony...na myszy wchodze na prog...wybieram ...main track...potwierdzam ...enter.. wyskakuje.....Loco 1111....potwierdzam...enter....wyskakuje..... _ _ _ _ ....miga...wpisuje ....????? co dalej ?

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Szalejącego dekodera raczej nie próbuj programować na makiecie, szczególnie jak nie jesteś pewien jego adresu... :D

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Na początek sprawdź, czy dekoder działa na adresie 3. Naciśnij Loco, później 3 i ENTER.
W tym momencie masz aparaturę ustawioną do sterowania lokiem o adr 3.

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Makiety nie mam...i ten szalejacy dekoder probuje ujarzmic na kawalku toru dl. 23cm :D
Tak ...jest wyjscie na Program Track....i z tego co sie orientuje ta aparaturka jest przystosowana do programowania wlasnie na zwyklym torze pod warunkiem wlasnie przepiecia przewodow na ...Prog Track !

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Musisz rozróżnić dwie rzeczy:
1. Programowanie na Main Track (czyli programowanie na makiecie, nawet jak to jest kawałek toru) - musisz znać adres dekodera
2. Programowanie na Program Track, może to być ten sam kawałek toru, ale podpięty pod inne wyjście aparatury - możesz programować dekodery nie znając ich adresu

tym to się różni.

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
No dobra ...wlasnie przepiolem przewody na Prog Track....Na wyswietlaczu pojawia sie prog track....daje enter....wyskakuje _ _ _ _ Adr.....wpisuje...6666...wciskam...enter.....pojawia sie migajace ...read....i wraca z powrotem do....migajace6666...i tak w kolko...nie moge z tego wyjsc !!

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Naciśnij PROG i ENTER.
Powinno migać “Adr” , Przy pomocy 0 - 9, wpisz adres (np "3") i naciśnij ENTER.

W tym momencie lok powinien szarpnąć i to znaczy że udało sie zaprogramować adres na 3.

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Wszystko robie tak jak napisane ...i nic...lok ani nie drgnie !! Dek jest nowiutki....z pewnej reki...i mysle iz nie powinien byc zepsuty....podlaczony jest tez mysle dobrze...pomaranczowy przewod w strone gwiazdki...

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
OK ...raz jeszcze od poczatku.... podpiete pod....Prog Track....naciskam Prog....pojawia sie....Pro9 migajace...i z boku wyswietlacza pisze Prog track...

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
EUREKA :D chodzi...!!! Przepiolem na Main track i chula jak ta lala :LOL: Wielkie dzieki !!! Jestem dluzny wielka flaszke jak sie spotkamy :D
Kiedy sa jakies spotkania w Rybniku....ktos wie??? Mam 30 min. jazdy ...wiec musze sie tam kiedys pojawic :D
Jeszcze tylko....jak wejsc do tego CV aby ujarzmic ten dekoder ??
Jak zapne deka to kolek malo nie porozwala....chyba w rece trzymac i probowac cos robic ????

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Bipa1966 napisał(a):
Jeszcze tylko....jak wejsc do tego CV aby ujarzmic ten dekoder ??
Jak zapne deka to kolek malo nie porozwala....chyba w rece trzymac i probowac cos robic ????
Nacisnij PROG, pozniej ENTER tak dlugo az sie pojawi #CV i wtedy mozesz programowac CV-ke

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 55
DCC 9
DCC 2
DCC 4
DCC 46