• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Dekodery? Pomocy

Reakcje
13 0 0
Witajcie.
Czy Koledzy rozpoznajecie może układy na zamieszczonych zdjęciach?
Otrzymałem je jakiś czas temu niestety bez opisu i opakowań, a że jestem słaby w temacie elektroniki to sam tego nie ogarnę.
Proszę o pomoc do czego można wykorzystać te elementy

Pozdrawiam
Robert
IMG_E0828.jpg
IMG_E0830.jpg
IMG_E0831.jpg
IMG_E0832.jpg
IMG_E0833.jpg
IMG_E0834.jpg

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.614 31 1
Hej.
*Ten pierwszy, duży, to dekoder DCC ze złączem PluX12. Niestety nie wiem jakiego producenta.
Wpinasz do lokomotywy i zarządza jej całą jazdą i światłami w systemie cyfrowym i analogowym też.
Działa w gniazdach lokomotyw PluX12, PluX16 i PluX22. W tych 2 ostatnich z ograniczeniami, bo są one bardziej rozbudowane od PluX12, które to jest bardzo rzadko spotykane, praktycznie już wcale.
*To drugie, to zaślepka do gniazda PluX12 płytki lokomotywy - wpina się ją w gniazdo PluX12 płytki lokomotywy gdy używa się jej TYLKO w systemie analogowym.
Została pewnie wyjęta z tegoż gniazda i zastąpiona dekoderem z wtyczką PluX12 do jazdy w systemie cyfrowym (i analogowym również) (takim jak ten z pierwszych 2 zdjęć).
*To trzecie to zaślepka do złącza NEM 651 6pin płytki lokomotywy.
Opis taki sam, jak zaślepki PluX12 opisanej powyżej, tylko tyczy się złącza NEM651 6pin. (głównie stosowane w starszym Fleishmann'e)

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.910 527 30
Ta pierwsza, długa płytka wygląda mi na dekoder PluX12. Jakiej firmy, nie potrafię rozpoznać, szczególnie z takiego zdjęcia. Nie wiem zresztą, kto w ogóle produkuje dekodery ze złączem PluX12, to raczej rzadkość. Pozostałe małe płytki to zaślepki, które wkłada się w gniazdo dekodera, żeby móc jeździć w analogu bez dekodera (jedna PluX12, druga 6-pinowa).

PS Kolega @melonowy był szybszy.

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.060 6 2
Ten dekoder to na 99% Zimo MX623P12 (dekoder jazdy).

A zaślepka z oznaczeniem 3004-1 pochodzi z modeli PIKO i może także być wykorzystywana także w gniazdach Plux16 i Plux22. Ta druga to nie wiem z czego, ale jak koledzy pisali nadaje się tylko do gniazda 6 PIN.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 55
DCC 9
DCC 2
DCC 4
DCC 46