• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dekodery do lokomotyw?

Picio87

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam!
chciałbym się zapytac osób znających się na dekach jakie by mi poleciły do eu43 ACME oraz do Brawy br 232 pcc?
Ostatnio kupiłem deka ROCO 10732 i po włożeniu do eu43 niby działał ale ma problem z hamowaniem oraz nie miał prędkości - jezdził wolno mimo iż na myszcze regulator byl na maximum, reaguję tylko na stop na myszcze bo np w innej lokomotywie dzała poprawnie ten dekoder i rusza płynnie i hsmuje jak się zwolni regulator do zera.

Także mysz i dek są okey

Proszę o doradztwo jakie można zastosować deki aby uniknać takich sytuacji?
Eu43 gniazdo 8pin a Brawa ma 21 pin

Dzięki piotr

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
U mnie w Brawie siedzi Lenz Silver, jak na razie nie narzekam, ale lokomotywka nie jest intensywnie eksploatowana, ogólnie nie miałem do tej pory problemów z Lenzami.
Elvis poleca Zimo do wszystkiego.
Z dekoderem Roco miałem podobny problem - źle współpracował z Rocowskimi lokomotywami, w innych było ok.

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
172 1 0
Ja w swoich lokach stosuję dekoder Digital plus Lokdecoder by Lenz. Jestem z nich bardzo zadowolony, ale mają jedną wadę są podatne na wstrząsy, z tym trzeba uważać aby Ci się lokomotywa nie przewróciła. Wiem bo raz mi tak się zdarzyło i teraz bardziej uważam. Poza tym nic się z nimi nie dzieje. Ja kupuję na allegro u pw_wiktoriak.

Ikcelos

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jeśli dekoder dobrze działa w jednej lokomotywie a w drugiej nie, to problem nie jest w deku a w indywidualnych nastawach CV pod konkretny silnik. Które to CV znajdziesz w instrukcji dekodera. Mam lokomotywy różnych producentów i testowałem w nich różne dekodery . W tej chwili w większości stosuję deki dźwiękowe ESU lub ZIMO . To bardzo dobry sprzęt z szerokimi możliwościami regulacji wielu parametrów dzięki czemu można go dopasować do prawie każdego silnika. Niestety dość drogi . Można jednak kupić bardzo dobre i znacznie tańsze odpowiedniki bez dźwięku np. lokPilot ESU.

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeśli dekoder dobrze działa w jednej lokomotywie a w drugiej nie, to problem nie jest w deku a w indywidualnych nastawach CV pod konkretny silnik.
Mój egzemplarz jest wadliwy, drugi, taki sam dekoder działał normalnie, regulacja pierwszego, resetowanie nie pomogło.

Wo gule loka nie reaguje:światła się nie świecą nic.
Może dekoder nie był zabezpieczony i jakiś metalowy element zrobił zwarcie, albo jakieś połączenie zostało mechanicznie uszkodzone.

Tomasz

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Też miałem problem z Rocowskim dekiem w BR140 ROCO. Wywaliłem go i wstawiłem w jego miejsce Lenz Silver. Teraz lok śmiga jak marzenie.
Generalnie do loków bez dzwieków stosuję dekodery Lenza: Gold lub Silver natomiast do loków z dzwiękiem ZIMO MX lub ESU. Polecam.

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
A ja mam pytanie odnośnie roco-wskiej lokomotywy Rh 754. Jako że planuje kupić zestaw startowy zawierający tą właśnie lokomotywę / nr zestawu 41358 / proszę o pomoc w zdobyciu w dalszej kolejności dekodera dźwiękowego wraz z dźwiękami. Ta sama lokomotywa o num. kat. 62917 takowy posiada w związku z czym myślę, że jest to do zdobycia.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 11
DCC 20
DCC 0
DCC 2
DCC 4