• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Dekodery dcc

Darkos

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Wiem, że przewijało się trochę wątków na ten temat, ale to co znalazłem nie rozwiało moich wątpliwości.
Ogólnie chciałbym rozpocząć cyfryzację moich lokomotyw.
Dekodery jazdy i oświetlenia kosztują w okolicach 200zł, a z dźwiękiem około 500 zł.
1. Czy po za tym dźwiękiem jest jeszcze jakaś różnica z opcjami?
Dla porównania Zimo MX645P22-EU07 z dźwiękiem a taki Zimo MX633P22.
A może jest coś lepszego?
Na pewno będę chciał jedną lokomotywę z dźwiękiem, ale się zastanawiam czy zainstalować od razu we wszystkich. Mam 4 lokomotywy.
2. Szukałem jeszcze czegoś dla SM42 no i wyczytałem, że najlepiej kupić najtańszy dekoder Lenza, ale podobno szarpie przy ruszaniu. Niby się poprawia po zmianie ustawień.
Znalazłem jeszcze Zimo MX623R oraz MX630R.
Czy pomiędzy tymi dwoma jest jakaś znaczna różnica?
Może i pytania banalne, ale nigdy wcześniej nie miałem do czynienia ze sterowaniem cyfrowym, dlatego nie chciałbym kupować pierwszych lepszych.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.422 27 1
Cześć.
Dla porównania Zimo MX645P22-EU07 z dźwiękiem a taki Zimo MX633P22
Jeśli chodzi o dźwiękowe serii MX i jazdy serii MX, są one bardzo dobre i można je z powodzeniem stosować w modelach.
Dźwiękowe serii MX mają dźwięk 8bit - dobry, ale są nowsze i lepsze.
Teraz jest już następca MX645, czyli ZIMO serii MS z dźwiękiem 16bit (tzw. Hi-Fi). ZIMO MS450.
To bardzo, bardzo dobry dekoder dźwiękowy. Dźwięk jest znacząco czystszy, wyraźniejszy i lepszy niż w 8bitowym MX645.
Łatwy w programowaniu i bardzo płynnie napędza modele. Polecam go zawsze i wszędzie.
Wg. mnie łatwość dostosowania parametrów jazdy (płynność ruszania-zatrzymywania modelu) bije na głowę nowe dekodery ESU.
Dodatkowo ZIMO mają implementowany układ ładowania UPS i starczy dolutować tylko kondensator w celu podtrzymania napięcia na np. brudnych torach. Do ESU trzeba montować kondensator z układem ładowania tzw. UPS.

ZIMO MX645 Spodnia część.JPG Zimo MS450 Schemat.jpg
Dekodery ZIMO standardowo posiadają fabrycznie wgrany zestaw darmowych dźwięków do lokomotyw.
Wybieramy go poprzez zmianę wartości CV # 265:
  • CV265=1 - BR50
  • CV265=2 - BR78
  • CV265=3 - BR03.10
  • CV265=101 - BR211
Seria MX i MS dekoderów jazdy jest właściwie podobna, bez większych znaczących różnic. Bardzo płynnie sterują silnikami modeli.
Gdy nie ma potrzeby reprodukcji dźwięku, to prawie nie ma różnicy w tych seriach.:)
Oczywiście seria MS jest nowsza i nowocześniejsza, ale różnice są pomijalne.
Znalazłem jeszcze Zimo MX623R oraz MX630R.
Czy pomiędzy tymi dwoma jest jakaś znaczna różnica?
Ja nie widzę znaczących różnic, ale jeśli one są, to są one pomijalne jeśli chodzi o normalną eksploatację.
Generalnie logika programowania i obsługi serii MX i MS jest "taka sama".
Poznając ją, łatwo je mapować i programować, dostosowując do swoich potrzeb.
MS450 oznacza sam dekoder (kable), MS450R (złącze 8pin NEM652), MS450P16 (złącze PluX16), MS450P22 (złącze PluX22).
Nie mam jeszcze Stonki:eek:o_O:X3:, więc może ktoś doradzi, który tam wsadzić.
Jaki dekoder do Stonki - mały, bo tam jest ciasno.:)
Tu przykład dekodera dźwięku z głośnikiem.

sm1.jpg sm2.jpg sm3.jpg sm4.jpg

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.422 27 1
Można wgrywać dźwięki z bazy ZIMO (TU LINK), ale trzeba mieć programator kosztujący około 850zł (TU LINK).
Można też kupić dekoder i zlecić wgranie w wyspecjalizowanych sklepach, albo u uczynnych kolegów ze społeczności modelarskiej.
Koszt wgrania w sklepie to jakieś 40zł. np. TU.
Sklepy posiadają też inne plany dźwiękowe do polskich lokomotyw. Trzeba pytać.
ELVIS MODEL - spec od ZIMO. Można też tu do niego pisać na PW, jest na forum: @Elvis .
Coś się stało i nie można dodawać zdjęć.:confused:

Ostatnio edytowane:

Mikun

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
Melonowy czy dźwięki ZIMO można przesłuchać w programie zimo programmer bez podłączania programatora czy dekodera? Ściągnąłem kilka plików zpp i chciałbym posłuchać w nich wav. Ale w programie coś na czerwono mi się wyświetla i pewnie chodzi o brak programatora...