• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Dekodery dźwiękowe Zimo

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
934 19 5
Mx 8bitowy(nokia 3210) MS 16bitowy (samsung m12)Ja już dawno przeszedłem na MS i nie rozumiem dlaczego MX wogóle jest jeszcze PRODUKOWANY.Cenowo jak widzisz podobnie ale jak wiara kupuje to czemu nie produkować i to za jaką cenę.To w nawiasie to po to żeby uświadomić Kolegów co kupują.

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
934 19 5
Jest jeszcze ZIMO MS460 stereo w podobnej cenie.Moze za mocno pojechałem po mx-ie ale nie mogę przeboleć że Zimo wciska modelarzom dekoder z przed 11 lat za takie pieniądze.To powinno być dokładane do każdego modelu jako reklama gratis a mię sprzedawana za 100 euro.Roznica między dźwiękami mx a ms jest kolosalna po wgraniu na ms dzwieków do ST 44 i po zamontowaniu odpowiedniego głośnika usłyszysz ogromną różnice.Ja po roku jak odpalam ten model za każdym razem upewniam się że rozsądnie wydałem kasę.Niemiecy już dawno przeszli na ms można sobie obejrzeć i posłuchać na znanym serwisie.Czasy kiedy aby coś szumiało i gwizdało odeszły do lamusa teraz oczekujemy czegoś więcej.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.960 41 1
Tak. Popieram w całej szerokości, rozciągłości i przede wszystkim głośności :).
Ja mam dźwięki od Elvisa na MS450 w Oko1 z dedykowanym głośnikiem ESU. No bajka...
Tak jak @Asan napisał różnica z MX kolosalna. Moje inne MX-y teraz trochę się wstydzą...
Choć bezpośredniego porównania nie mam, bo w MS to dźwięk parowozu, a w MX mam diesle.
Inny parowóz natomiast mam na DigiSound.
Tu porównwnie parowozów MS i DigiSound bez dwóch zdań wypada jednoznacznie, zdecydowanie na korzyść MS450.
Jeśli chodzi o Cefałki MX i MS, to jakichś wielkich różnic nie ma.

OP
OP
A

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.747 172 0
Chyba nie. CV60 wg instrukcji to regulacja przyciemnienia oświetlenia. Jeśli damy CV60=255 to światła "przyciemnione" będą miały 100% jasności świateł "pełnych". Jeśli damy CV60=127 to światła "przyciemnione" będą miały 50% jasności świateł "pełnych".

A mi chodzi o jasność wszystkich świateł podłączonych do dekodera (w tym oświetlenie "pełne", oświetlenie maszynowni, oświetlenie kabin). Chciałbym rozjaśnić wszystkie światła. :)

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.776 62 3
Tak to jest w dekoderach, że masz ustawioną pełną wartość i można ją przyciemnić, jeśli chcesz jaśniej niż zrobiła fabryka, to trzeba zmniejszyć opór przed źródłem światła, popłynie wyższy prąd, zaświeci jaśniej LED.

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
127 1 0
Za stroną modelmanii z Gdańska:

Artykuł modelarski przeznaczony dla osób powyżej 8 roku życia.
MS460 Przewodowy wariant z 10 -wyjściami FA; 15 przewodów połączeniowych (2x szyna, 2x silnik, wspólny plus, masa, plus elektrolityczny, 4 FA, 2x 2 głośniki) + 6 pól lutowniczych
Dekoder dźwięku stereo MS460 z 16-bitowym dźwiękiem firmy ZIMO ze złączem magazynowania energii 15 V
z 15 przewodami przyłączeniowymi, dekoder w rurce termokurczliwej
Wymiary: 30 x 17 x 4,2 mm
Prąd silnika/całkowity: 1,5 A (szczyt 2,5 A)
Moc dźwięku: 2x 3 W
10 wyjść funkcyjnych (w tym 4 z przewodami, 6 na pola lutownicze),
4 przewody na 2 głośniki,
2 wyjścia poziomu logicznego i serwo
Wyposażony we wszystkie funkcje ZIMO: mapowanie funkcji DCC, mfx, MM, SUSI, RailCom, NMRA i ZIMO i wiele więcej.
mfx z automatycznym logowaniem do centrum cyfrowego
Można używać głośników o impedancji - od 4 do 8 omów.
=================================
Nazwa produktu Dekoder jazdy i dźwięku MS450 13 przewodów (Zimo MS450)
H0,00 Dekoder jazdy i dźwięku(3W) z kondensatorem (16V) 30x15x4mm - 1.2A
12 wyjść funkcji (4 wires, 8 na polach lutowniczych), 13 przewodów
DCC, MM, mfx, DC i AC analog, 2 servo przewody sterowania, SUSI,
RailCom, NMRA mapping, etc.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.427 552 30
A tak nawiasem mówiąc, jaki jest sens dźwięku stereofonicznego w modelu? Pomijam fakt, że w wielu zwłaszcza starszych modelach ciężko upchać jeden głośnik, a co dopiero dwa...