• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dekoder Zimo Sound odmawia współpracy

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
Mam problem z dekoderem Zimo. Jest to najprawdopodobniej MX645. Chciałem wprowadzić do niego długi adres. Wpierw próbowałem to zrobić poprzez wbudowaną funkcję MM i nie przyjął tej komendy. Później spróbowałem standardową metodą poprzez CV 17/18. I od tego momentu dzieją się dziwne rzeczy. Nie mogę nic do niego wprowadzić, brak charakterystycznego szarpnięcia przy przyjęciu adresu. Próbowałem kombinować z CV29 ale jak do tej pory wszystko jak krew w piach. System MM tak jakby nie widzi dekodera, może ktoś jest w stanie pomóc?

Ostatnio edytowane:

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.776 62 3
a co wpisywałeś do CV29?
Może zacznij od prozaicznego CV8 = 8
I sprawdź, czy pojedzie na adresie 3.

Jeśli myszą MM wprowadzasz długi adres, to niestety w CV29 trzeba samemu wpisać, że dekoder ma ten długi adres obsłużyć. Wówczas w CV29 należy wpisać wartość dziesiętną co najmniej 34, tj. sumę 2, jako kroki prędkości 28/128, oraz wartość 32 jako aktywny długi adres.

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Sprawdź na wszelki wypadek kabelki, mnie przytrafił się taki numer, że w czasie programowania dekoder przestał odpowiadać, okazało się że jeden kabel ma przerwę.

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
W dekoderze było ustawienie fabryczne, nic nie zmieniałem.
Reset nie pomaga
Nie ma efektu na adresie 3. Przy wprowadzaniu CV'łek nie ma charakterystycznego szarpnięcia.

Kabelki zaraz przejrzę. Jednak wątpię, bo wyskoczyło to ot tak.[DOUBLEPOST=1383779629,1383778864][/DOUBLEPOST]Brzęczyk mówi, że kabelki są ok.

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
Uzupełniając temat adresów...
MultiMaus obsługuje krótkie adresy tylko do wartości 99 , natomiast dekodery umożliwiają zapis CV1 do wartości 127.
Chcąc na MM sterować adresami powyżej 99 MUSIMY dekoder przestawić na długie adresy - aktywny bit 5 w CV29 ( +32)

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
To wiem. Przed przeprogramowaniem tego sounda, zmeniałem adres najzwyklejszego dekodera Zimo i przy użyciu funkcji Long Adress w MM, wszystko poszło bez problemu.