• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dekoder wg MERG'a szarpie oraz kilka pytań

piwkooo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam

Otóż popełniłem dekoder dec13 , według opisu ze strony Merg,a i mam parę pytań .

Po zmontowaniu dekoder ruszył , ale to nie to :( , spodziewałem się pięknie sunącej loko , a tu szarpie jak cholera ! Czy ktoś miał też tak ? Lok to PIKO SU45 , na oryginalnym ROCO 10732 jest OK . Mam jeszcze BR140 i ER20 , ale sprawdzę jutro jak się z tymi zachowuje .

Druga sprawa to schemat tego dekodera , na schemacie jest jaśniej zaznaczony C2 , ale opis na dole sugeruje usunięcie nie C2 , a R2 :shock: , jeśli chcemy jeździć tylko w DCC, o co tu chodzi , bo nie kumam !

No i tak jeszcze , po zmontowaniu nie można było zmieniać CV , no ale po wywaleniu tego R2 , mogę już dokonywać modyfikacji ustawień lecz nic one nie zmieniają , jeśli chodzi o te nieszczęsne szarpanie :?

Może mi ktoś , coś doradzić ? Wiem , wiem muszę sprawdzić na tych innych lokach , ale dziś już późno , a po drugie to chyba jak najsłabszy ROCO daje radę to ten też chyba powinien ?

Pozdrawiam
Andrzej

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
R2 może wpływać na jazdę przy sterowaniu analogowym; przy DCC nie powinien mieć znaczenia. C2 wpływa na pomiary prędkości obrotowej silnika i jest potrzebny.

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Miałem szarpanie gdy kwarc był niedolutowany. Sprawdź więc czy oscylator pracuje, jeśli nie to sprawdź kwarc i bity konfiguracyjne.

OP
OP
piwkooo

piwkooo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam

No i klapa w tych dwóch innych lokach to samo :cry:

Sprawdziłem kwarc , jest OK .

Ustawienie bitów OSC-HS , WDT-on , PWRT-off , CP-off może jeszcze ten analog , r-mik które elementy są odpowiedzialne za to , może je wywale ?

Za co jest odpowiedzialny Q8 ?

Pozdrawiam
Andrzej

Rubikus

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Masz jakiś błąd w układzie. Ten dekoder naprawdę dobrze działa. Kwarc masz zwykły czy z kondensatorami na pokładzie? A może kondensatory zewnętrzne?

OP
OP
piwkooo

piwkooo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kondensatory zewnętrzne 22pF , kwarc murata CSTCS16.00 z tej aukcji

No pytam o ten Q8 , bo chyba mnie wprowadzono w błąd z tym cyfrzakiem , mam PDCT114 a tam są dwa 10K , a ma być 2,2k i 10k albo 47k , ale nie wiem czy to ma wpływ ?

Spróbuję z BC850 i podlutuję , opory na zewnątrz :shock:

Thx

Rubikus

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Wrzuć BCR108, to tranzystor cyfrowy ma dwa odpowiednio dobrane rezystory w swojej strukturze. Ten tranzystor jest niezbędny, bo steruje prędkością poprzez impulsy PWM z procka.

OP
OP
piwkooo

piwkooo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie mam BCR108 :(

Podstawiłem zamiast niego BC850 i rezystory 2,2k i 10k i nic bez zmian jak szarpało tak szarpie .

Jutro zaś coś pokombinuję :?

Dzięki serdeczne za sugestie :)

Ciekawi mnie jak te dekodery się sprawują , bo czytałem różne opinie na ich temat , jedni chwalą inni odradzają , co o nich myślicie ?

Pozdrawiam
Andrzej

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
piwkooo napisał(a):
Ciekawi mnie jak te dekodery się sprawują , bo czytałem różne opinie na ich temat , jedni chwalą inni odradzają , co o nich myślicie ?
Poważna wadą tych dekoderów jest brak funkcji przyspieszania i zwalniania oraz ABC. Jak znasz sie na programowaniu, to wejdź na http://kolejki.eu w zakładce elektronika poszukaj AVT-5201. Masz tam kody źródłowe dekodera, który realizuje ABC i rozpędzanie/zwalnianie. Kod jest na AtTiny85, ale bez problemu przerobisz go na ATMega8(88/168) czy inny, aby sterowac większą liczbą wyjść.
Jak chcesz mogę dać ci schematy i gotowe płytki dekodera na AtMega88/168 z dźwiękiem.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
r-mik napisał(a):
Poważna wadą tych dekoderów jest brak funkcji przyspieszania i zwalniania...
??
Nie ma niby CV3 i CV4 ?

@Piwkooo
Podstawowy MERG13 pracuje prawidłowo.
Rezonator ? szukanie winnego... Bzdura - jeżeli przy szybszej jeździe działa prawidłowo.
Gdyby to był on to dekoder by cudował przy każdej prędkości.

Usuń elementy odpowiedzialne za jazdę analogową (trzy rezystory) bo potrafią "śmiecić" przy zabrudzeniach toru.
Wczytaj się w instrukcję MERG'a dotyczącą pracy silnika - tam jest opis ustawień parametrów PWM.

Rubikus

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
martinezo napisał(a):
r-mik napisał(a):
Poważna wadą tych dekoderów jest brak funkcji przyspieszania i zwalniania...
??
Nie ma niby CV3 i CV4 ?

@Piwkooo
Podstawowy MERG13 pracuje prawidłowo.
Rezonator ? szukanie winnego... Bzdura - jeżeli przy szybszej jeździe działa prawidłowo.
Gdyby to był on to dekoder by cudował przy każdej prędkości.

Usuń elementy odpowiedzialne za jazdę analogową (trzy rezystory) bo potrafią "śmiecić" przy zabrudzeniach toru.
Wczytaj się w instrukcję MERG'a dotyczącą pracy silnika - tam jest opis ustawień parametrów PWM.

:D
I wyszło na moje., pan r-mik albo ss nie wie o czym mowi i o czym pisze. Dla mnie ten pan to zwykla kserokopiarka. Słuchajcie go , a będziecie wodę z pralki pić........

Rubikus

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
maetinezo doskonale wie, że dekodery są dobre, ja też to wiem , a r-mik stara się pokazać, że wie :D :shock: :devil: Nieudolny jest w mąceniu w głowach budujących samemu dekodery.

OP
OP
piwkooo

piwkooo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam :D

Wielkie dzięki @martinezo właśnie mnie uratowałeś od samobójstwa ;)
Siedzę już 4 godziny i zmieniam te cefały i już miałem dość , a tu gotowe rozwiązanie pszyjszło :LOL:

Kurde , muszę chyba postawić Ci browca , bo jakby nie Ty , to już chyba bym nie wziął lutownicy w ręce ( co może podobało by się mojej drugiej połówce :twisted: ) , nic tylko lutuje i podmieniam tranzystory i szukam po necie tego nieszczęsnego BCR'a .

A tak na marginesie , to przecież jest chyba te zwalnianie , bo lok nie staje w miejscu jak przyklejony , tylko ładnie zwalnia ?!

Muszę jeszcze poświęcić trochę , na te rozpracowanie tych CV , bo jak na razie to jestem zielony ( ale uczę się pilnie ) :oops:

Jeszcze tylko napisz które , to te rezystory od analoga wywalić , podejrzewam , że to R1 i R5 , bo R2 już poszedł w las .

Jeszcze raz dzięki WIELKIE za pomoc .

Pozdrawiam
Andrzej

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
357 0 0
r-mik napisał(a):
Poważna wadą tych dekoderów jest brak funkcji przyspieszania i zwalniania oraz ABC.
Ciekawa wada ;) .
Funkcje automatycznego hamowania lub zwalniania (przy asymetrycznym poziome sygnału DCC) są ciekawe, ale podejrzewam, że większość z nas tego nie używa. Ile osób ma wystarczająco duży tort by zastosować sensownej długości odcinki izolowane, a na nich automatykę? Na modułach też raczej nikt tego nie robi...
Funkcje te nas cieszą, ale podobnie jak np. RailCom (który staje się już standardem w nowoczesnych dekoderach) w większości przypadków nie są przez nas wykorzystywane.

Dekodery MERG13, choć są to już dość wiekowe konstrukcje, sprawdzają się w wielu przypadkach. Szczególnie gdy nie potrzebujemy dźwięków, czy też bardzo rozbudowanych układów świetlnych.
Jako konstrukcje DIY mają tez coś co jest dla nas dużo cenniejszego, a niespotykanego w innych dekoderach do samodzielnej budowy - funkcję BEMF. Kompensacja obciążenia, jest niewątpliwym plusem tych dekoderów...

Może nie są idealne, ale mam do nich sentyment, gdyż moim pierwszym dekoderem był M133...

Pozdrawiam
Piotr

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 3
DCC 2
DCC 1
DCC 10
DCC 13