• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dekoder uniwersalny do wagonów typu Y oraz podobnych

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
447 8 0
Nadszedł czas, aby zaprezentować listwę oświetleniową do wagonów typu Y.
Zapowiedź o budowie tej listwy była ponad rok temu.
W kwietniu powstał prototyp PCB. Pokazałem go w swoim wątku tutaj.
Projekt umożliwia zastosowanie listwy w wagonach typu Y i podobnych np. ryflak czy bonanza.
Płytkę można zastosować w wagonach PIKO, ROCO, ROBO, ACME, Tillig i Heris W przypadku PIKO i ROCO również w wagonach w wersji skróconej.
Po pierwszych przymiarkach i testach, powstał nowy projekt PCB.
W porównaniu do pierwszej wersji, na płytce zmieniłem miejsca wyłamania odcinków płytki ( w poprzedniej wersji płytka była za długa), poprawiłem i dodałem otwory montażowe, dodałem miejsca montażu LED w korytarzu, tak by pasowały do różnych wagonów, dodałem możliwość zamontowania kondensatorów Gold-Cap oraz zrobiłem jeszcze kilka kosmetycznych zmian.
W chwili obecnej program dekodera jest, powiedzmy, w wersji hobby.
Umożliwia on sterowanie 16 wyjść funkcyjnych. 11 wyjść jest przeznaczonych do przedziałów, jedno do korytarza i przedsionków, dwa do oświetlenia WC oraz dwa do świateł końcowych.
Każde wyjście można przypisać do dowolnego klawisza funkcyjnego (w chwili obecnej F0 do F15), posiada regulację jasności oświetlenia w 63 krokach (PWM), możliwość płynnego załączania i wygaszania oraz dodatkowy efekt świetlówki, który jednak (po kilku wnioskach forumowiczów) zostanie w przyszłości usunięty.
Jak będzie można zobaczyć później na zdjęciach, listwa ma 11 wydzielonych stref, na których w dowolnym miejscu można przylutować LED, tak by pasowały do wagonów 9-cio, 10-cio i 11-sto przedziałowych oraz innych typów.

W pierwszej kolejności pokażę montaż w wagonie z segmentu Hobby, a jest nim ROCO 54172 1-ej klasy.
Wagon ten jest z VI epoki i zastosowałem w nim LED barwy zimnej.
Najpierw rozebrałem wagon na części, czyli zdjąłem dach oraz rozdzieliłem pudło wagonu od podwozia.
Przygotowałem też listwę na której przylutowałem w odpowiednich miejscach LED.
Roco 54172-0.jpg
Roco 54172-4.jpg
Sprawdziłem też jak zrobione są światła końcowe. W oryginale zastosowano światłowody dymne, które nie będą dobrze przewodzić światła czerwonego. Podjąłem decyzję o zastosowaniu czerwonych LED o średnicy 3 mm. Otwory pod światła mają 2,2 mm, więc musiałem przetoczyć LED, tak by weszły w otwór. Po przylutowaniu przewodów, pomalowałem LED czarną farbą, by nie przeświecały do wnętrza wagonu.
Roco 54172-1.jpg
Roco 54172-2.jpg
Roco 54172-3.jpg
Następnie zamontowałem odbieraki prądu z kół. Zastosowałem uniwersalne blaszki.
Roco 54172-5.jpg
Do wagonów skróconych, nie przewidziałem możliwości montażu kondensatora UPC bezpośrednio na PCB. Jeżeli będę robił kolejny projekt, będzie to uwzględnione.
Póki co, kondensatory przymocowałem dwustronną taśmą w części WC i doprowadziłem do nich przewody.
Roco 54172-6.jpg
Po takim przygotowaniu przystąpiłem do finalnego montażu płytki w wagonie.
Roco 54172-9.jpg
Roco 54172-8.jpg
Po sprawdzeniu czy wszystko działa można założyć dach i przejść do programowania dekodera.
W ustawieniach domyślnych dekodera, F0 załącza wszystkie przedziały oraz korytarz ale bez WC. Brak załączenia WC nie stanowi problemu, gdyż można dodać samemu. Funkcje F1 do F11 załączają kolejne strefy przedziałów. Jako, że mamy w tym wagonie 9 przedziałów, trzeba zmienić ustawienia.
Na filmie poniżej ustawienia są następujące:
F0 - wszystkie wyjścia załączone oprócz czerwonych.
F1 do F9 - odpowiednio przedziały 1 do 9.
F10 - załączenie tylko przedziałów.
F11 - pierwsze WC.
F12 - drugie WC.
F13 - światła końcowe - czerwone.
F14 - korytarz z przedsionkami.
F15 - wybrana grupa świateł.
Oczywiście wszystkie ustawienia można indywidualnie dopasować do swoich potrzeb.
W przypadku przedziałów 5 i 9 ustawiona jest minimalna jasność.
Roco 54172-12.jpg

W kolejnych dniach, w marę możliwości czasowych, będę prezentował montaż dekodera w innych wagonach.

OP
OP
Marqus

Marqus

PKMK
Reakcje
447 8 0
W tym oraz w kilku następnych wpisach zaprezentuję montaż listwy w wagonach ROBO.
Pierwszym wagonem będzie wagon kuszetka 2 klasy, o numerze katalogowym 244050.
SAM_8367-2.jpg
Poniżej przygotowana listwa z zamontowanymi LED w barwie białej ciepłej.
SAM_8360-2.jpg
W następnej kolejności, zabrałem się za zrobienie świateł końcowych.
W wagonie zastosowano czerwony (prawdopodobnie) światłowód. Jednak próby z oświetleniem nie dały pozytywnych efektów. Zdecydowałem się na zastosowanie LED Ø2 mm, koloru czerwonego. Po skróceniu czoła diody i pomalowaniu boków czarną farbą i dolutowaniu przewodów, tak to wygląda.
SAM_8355-2.jpg SAM_8356-2.jpg
Sposób montażu w wagonie jest podobny jak to zastosował @PP1970
A tak widać to w wagonie.
SAM_8363-1.jpg
Po zamontowaniu czerwonych świateł, można przystąpić do właściwego montażu listwy w wagonie.
Na ścianie korytarza oraz na ściankach dzielących WC i przedziały są wypustki do stabilizacji oryginalnej płytki oświetleniowej ROBO. Na mojej listwie brakuje w tych miejscach otworów, dlatego należy te wypustki odciąć. Tego momentu niestety nie uchwyciłem na zdjęciu. Zrobię zdjęcie przy montażu listwy w innym wagonie.
Do wnętrza szafy rozdzielczej wkładamy kondensatory UPS, zwracając uwagę na ich polaryzację względem otworów na płytce oraz wyciągamy przewody od blaszek kontaktowych z kół. W wagonie blaszki z przewodami montowane są przez producenta. Jest to bardzo dobre rozwiązanie.
SAM_8357-1.jpg SAM_8358-1.jpg
Następnie nakładamy listwę, przekładając wyprowadzenia kondensatorów i przewody od blaszek.
SAM_8361-1.jpg SAM_8362-1.jpg
Dociskamy płytkę do ścian wagonu i przylutowujemy kondensatory i przewody.
Z tak zamontowanymi kondensatorami, płytka stabilnie trzyma się nad przedziałami. Dodatkowo można wzmocnić mocowanie poprzez przyklejenie płytki w paru miejscach do ściany korytarza. Ja to zrobiłem stosując bezbarwny klej uniwersalny.
Położenie LED w przedziałach widać poniżej.
SAM_8364-2.jpg SAM_8365-2.jpg SAM_8366-2.jpg
Kolejną czynnością jest przylutowanie przewodów od świateł końcowych, sprawdzenie działania i złożenie wagonu.
Po włączeniu oświetlenia, okazało się, że ściany przedziałów przepuszczają światło. Widać to na zdjęciu, na którym załączone jest oświetlenie w wybranych przedziałach.
Problem prześwitujących ścian w wagonach ROBO, już chyba kiedyś był poruszany na forum.
Problemem ścian zajmę się przy kolejnej rewizji lub przy obsadzaniu wagonu pasażerami.
Na ten moment, zmniejszyłem jasność w WC i przedziale służbowym odpowiednią wartością CV.
SAM_8369-2.jpg SAM_8372-2.jpg SAM_8370-2.jpg
I na koniec światła końcowe.
SAM_8373-2.jpg
W kolejnej części prawdopodobnie przedstawię montaż dekodera w wagonie typu 102A.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.429 146 0
Ale pamiętasz, to co pisałem: Jest 12 przedziałów, ale jak 2 będą razem to na przedziały wykorzystane będzie 11 obwodów. Zostanie zatem 5 obwodów: korytarz (WC nie ma okien więc nie ma potrzeby oświetlania), 2 górne czerwone z jednego końca, 2 górne czerwone z drugiego końca, 1 dolne czerwone z jednego końca, 1 dolne czerwone z drugiego końca. :)

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.429 146 0
No to projekt zakończony. Kolega @Marqus chyba nie będzie miał nic przeciwko jak opiszę tu jego dzieło. :)
Otóż chodziło mi o oświetlenie wagonu WLAB kolei RZD/SZD. Wagony tego typu posiadają 12 przedziałów i (podobnie jak WLAB-y PKP) na ścianie czołowej 3 światła czerwone. Chciałem mieć niezależne sterowanie oświetleniem przedziałów, części wspólnych i oddzielnie zapalane 2 górne końcówki oraz 1 dolną. I kolega @Marqus właśnie to zrobił - opracował płytkę z dekoderem na 16 wyjść. Z tych 16 wyjść 1 jest na oświetlenie korytarza i przedsionków, 4 na sterowanie końcówkami i 11 na przedziały (przedział 4 i 5 są na jednym obwodzie). Nie ma oświetlenia WC, gdyż w tym typie wagonów przedziały WC nie mają okien. Jest tu możliwość losowego zapalania oświetlenia przedziałów oraz możliwość przyciemniania oświetlenia w przedziałach (czyli tzw. oświetlenie nocne). Funkcje zostały zaprogramowane następująco:
F0 wł/wył oświetlenia korytarza+przedsionków oraz wszystkich przedziałów
F1-F11 wł/wył oświetlenia poszczególnych przedziałów P1,P2,P3,P4+5,P6,...,P12
F12 wł/wył oświetlenia korytarza+przedsionków
F13 górne 2 czerwone koniec A
F14 dolne 1 czerwone koniec A
F15 górne 2 czerwone koniec B
F16 dolne 1 czerwone koniec B
F17 losowe wł/wył oświetlenia poszczególnych przedziałów
F18-F28 wł/wył oświetlenia "nocnego" przedziałów

A tak to wygląda na filmiku:

OP
OP
Marqus

Marqus

PKMK
Reakcje
447 8 0
A wracając do oświetlenia wagonu WLAB firmy ACME, w wagonie nad korytarzem i przedsionkami zastosowano świetliki. Pierwszy projekt płytki został zmodyfikowany, żeby płytka również pasowała do tych wagonów.
Poniżej kilka zdjęć z montażu listwy w wagonie.
Przygotowana listwa z zamontowanymi na gotowo LEDami. Oświetlenie płytki trochę przeszkadza ale myślę, że widać zamontowane LEDy.
ACME-1.jpg
Kolejne dwa zdjęcia pokazują położenie LED nad świetlikami w korytarzu i przedsionkach.
ACME-3.jpg ACME-4.jpg
Efekt świecenia.
ACME-5.jpg ACME-6.jpg
Położenie i świecenie LED w przedziałach.
ACME-7.jpg
A finalnie jak świeci, pokazał Kolega @Arekmiz

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 3
DCC 2
DCC 1
DCC 10
DCC 13