• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dekoder rozjazdu podłogowego

mbrs

Użytkownik
Reakcje
20 0 0
Cześć
Naszło mnie na zintegrowanie rozjazdów PIKO z dekoderami na potrzeby zabawy podłogowej. Zaprojektowałem i wykonałem płytkę, troszkę się namordowałem z doborem kondensatora. Potem w praniu wyszło, że ze względu na wysokość kondensator i przycisk musiałem z płytki usunąć, ale ostatecznie wszystko ładnie śmiga i mieści się w wysokości podkładu.

PXL_20240522_041752397s.jpg

Ale do brzegu: pytanie mam takie - czym to wszystko przykleić? Co się ładnie trzyma tego gumowego plastiku pikowskiego? Na zdjęciach nasmarkany klej CA - słabo wygląda i równie słabo trzyma.

PXL_20240522_041801111s.jpg

And zoom:

PXL_20240522_041809111s.jpg

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.083 131 86
Może zamieścisz schemat, "rysunek" płytki? Znajdzie aię tu kilka osób, które też by się chętnie "pobawiły" DCC na podłodze.

No i co ta "płytka" robi i dlaczego przycisk jest tak mało osiągalny (do czego on ma służyć)?

Co do kleju. Trudno mi coś doradzić bo nie wiem jaki to materiał (nie mam takich torów). Bez kleju to można jeszcze tylko delikatnie "przyspawać" lutownicą albo nawet lekko nadlać stopionym plastikiem.
Albo lekko "polimerem" (jak radzi @Piotrek59) z pistoletu na samych rogach "przytrzymać".

Nie wiem jak tam głęboko chowa się ten kondensator ale chyba można podszlifować trochę plastik pod nim. Będzie wtedy głebiej schowany.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
mbrs

mbrs

Użytkownik
Reakcje
20 0 0
Może zamieścisz schemat, "rysunek" płytki? Znajdzie aię tu kilka osób, które też by się chętnie "pobawiły" DCC na podłodze. schowany.
Jutro...

No i co ta "płytka" robi i dlaczego przycisk jest tak mało osiągalny (do czego on ma służyć)?schowany.
Dekoder przełącza kierunek rozjazdu :)
Posiada jeszcze pole lutownicze dające zasilanie na diodę w pozycji na wprost. Dla mnie zbędne.
Guzik służy do nauki adresu, dlatego może być niedostępny po użyciu.

Nie wiem jak tam głęboko chowa się ten kondensator ale chyba można podszlifować trochę plastik pod nim. Będzie wtedy głebiej schowany.
Oryginalnie był zastosowany kondensator 1uF. Ale płytka nie ruszała mi wtedy napędu rozjazdu. Metodą prób i błędów (nie jestem elektronikiem) stwierdziłem, że minimum to 100uF, a taki kondensator już mi się na płytce na wysokość nie mieści nawet jakbym wyciął dziurę. Dlatego zastosowałem zewnętrzne THT. Wszystko się mieści w grubości płytki bez szlifowania.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.456 39 7
- płytkę można zmodyfikowac i dać otwór i przykręcić do podsypki
- 100uF to malutko, conajmniej 470uF, 16V też mało jeśli kondesator jest na zasilaniu DCC po mostku

OP
OP
mbrs

mbrs

Użytkownik
Reakcje
20 0 0
-
- 100uF to malutko, conajmniej 470uF, 16V też mało jeśli kondesator jest na zasilaniu DCC po mostku
Tak jak mówiłem 100uF działa niezawodnie. Przy mniejszym tj 47uF dekoder czasem nie działał prawidłowo. Większy to strata miejsca.
Dzięki za zwrócenie uwagi na woltaż. Ślepy się robię na starość, nie zauważyłem, że dałem 16v. Przy najbliższej okazji wymienię, bo tam mam jakieś 18v. Nie mam pojęcia jak to się stało... mam z 50 szt większych i jakimś cudem zapodał mi się jeden za słaby.

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
Jakie tam masz tranzystory wykonawcze na elektromagnes? W moim projekcie musialam dac cos solidniejszego - 5-10 i wiecej A tranzystory w D-PACK z wylutu z plyt glownych PC bo mi mniejsze nie wyrabialy z przestawianiem elektromagnesu w napedzie piko. Kondensator po mostku, 2x220uF, napiecie instalacji DCC 18Vpp

OP
OP
mbrs

mbrs

Użytkownik
Reakcje
20 0 0
Jakie tam masz tranzystory wykonawcze na elektromagnes? W moim projekcie musialam dac cos solidniejszego - 5-10 i wiecej A tranzystory w D-PACK z wylutu z plyt glownych PC bo mi mniejsze nie wyrabialy z przestawianiem elektromagnesu w napedzie piko. Kondensator po mostku, 2x220uF, napiecie instalacji DCC 18Vpp
ULN2003, wyjścia pomostkowane x3. Działa, pytanie jak długo. Ale serię kilkunastu przedstawień raz po razie ogarnia i nic się nie grzeje.

OP
OP
mbrs

mbrs

Użytkownik
Reakcje
20 0 0
Zatem wstawiam obiecany schemat:

1716534680695.png

Oryginalnie C3 miało być 1uF, ale przy takiej konfiguracji napęd PIKO nie działa.
Sprawdzałem w instrukcji napędu i podają tam, że maksymalny prąd to 0,7A. Trzy zmostkowane wyprowadzenia ULN2003 dźwigną 1,5A zatem mimo tego co pisze @Alana powinno być ok.
Wsad do PICa nie jest mojego autorstwa, jest zamieszczony na komercyjnej stronie. Nie będę go podlinkowywał ani umieszczał tutaj. Jak jest ktoś chętny to podpowiem na priv. Nie chcę tu tworzyć reklamy, ani łamać czyichś praw.

Płytka wygląda tak:
1716536240979.png

1716535316965.png

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
A
DCC 26
DCC 21
DCC 1
DCC 10
DCC 13