• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dekoder Roco 10884

Reakcje
7 0 0
Jako początkujący w temacie sterowanie cyfrowe mam dwa pytanie do grona szanownych kolegów.
1. Co ma wspólnego dekoder jazdy Roco 10884 z firmą ZIMO, i czy w ogóle coś ma ?
2. Co sądzicie na temat tego dekodera jak o fachowcy ... dobry czy zły jak na początek ?

Reakcje
0 0 0
Co do "wspólnych cech" kolega Grześ napisał w jednym z moich tematów, że jest to ten sam dekoder co ZIMO MX630R.
Posiadam obydwa dekodery - ROCO 10884 i ZIMO M630R. Jak narazie spisują się bardzo dobrze, ale niech się fachowcy wypowiedzą :)

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jeżeli jesteś początkujący to każdy jest dobry. Z dekoderami tak jak ze wszystkim, nie ma uniwersalnych. Każdy ma jakies prferencje i musi coś sobie dobrać. Ja mam zimo z dźwiekiem i do tego taką książeczkę z instrukcją , że od razu postanowiłem przeczytać ją na emeryturze a jeździć na ustawieniach fabrycznych. Mam też najprostsze bachmany po 59 zł z drim i jeżeli wystarczy komuś jazda i 2 dodatkowe funkcje poza światłami, u mnie to światła manewrowe i przygaszanie czerwonych przy jeździe w wagonami, to wystarczy. W innym loku mam światła manewrowe i sygnał dźwiękowy. A możesz zamówić dekoder oświetlenia z niezależnym włączaniem każdej żarówki jak w prawdziwych i jeszcze z funkcją demo w analogu u blue. To dopiero zobaczysz jak zaczniesz się bawić . Warmii to nazywa sie rozpoznanie bojem.
Miłej zabawy i wesołych świąt.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 127 22
Niby starasz się pomóc, niby coś wiesz, ale nieco niedokładnych informacji piszesz.
przygaszanie czerwonych.
Chyba Ci chodziło o wyłączanie czerwonych. W przypadku białych świateł stosujemy przyciemnianie, możemy je też nazwać przygasaniem. Ale czym innym jest możliwość wyłączenia świateł, a czym innym jedynie ich przyciemnienia.
możesz zamówić dekoder oświetlenia z niezależnym włączaniem każdej żarówki jak w prawdziwych i jeszcze z funkcją demo w analogu u blue.
Czy aby na pewno ma on możliwość niezależnego włączania każdej żarówki? Jeśli mam na myśli ten sam dekoder, a zapewne tak, to tak się składa że byłem jednym z pierwszych odbiorców tych dekoderów oświetlenia, i nie mają one możliwości o jakich piszesz. Mają za to możliwość wyświetlenia wielu specyficznych dla PKP sygnałów oświetlenia lokomotywy, ale nie da się ręcznie sterować każdą jedną żarówką.

OP
OP
M
Reakcje
7 0 0
Jeżeli jesteś początkujący to każdy jest dobry. Z dekoderami tak jak ze wszystkim, nie ma uniwersalnych. Każdy ma jakies prferencje i musi coś sobie dobrać.....
Gdyby każdy było dobry, to wszystkie kosztowały by tyle samo i nie było by problemu. Problem w tym ze maluch to nie Mercedes.
Dlatego moje pytanie o dekoder Roco 10884. Bo jeżeli maczała w tym palce firma ZIMO, to rozumie. Jeżeli natomiast nie to różnie to może być.
Dla mnie ZIMO to renoma tak samo jak Uhlenbrock.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie mam takiego dekodera wiec nie odpowiem ale jeżeli ktoś ma to może sprawdzić kod producenta. Szukaj kogoś kto ma albo zapytaj sprzedawcy o kod producenta w CV8 wartość 145 to zimo.
Blue rozwija swoje dekodery a na dodatek można zamówić sobie takie zmiany a raczej takie mapowanie żeby odpowiadało indywidualnym potrzebom. Ja uważam że jest to dobry wyrób za dobrą cenę ale to opinia subiektywna . Np funkcja losowej zmiany swiateł w przedziałach w czasie jazdy może sie nie podobać a mnie bardzo odpowiada tak jak automatyczna zmiana swiateł końca skladu zależnie od kierunku jazdy i demo świateł w analogu czyli prąd stały na szynach w gablotce i czasami wagon mrygnie jakimś przedziałem.