• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dekoder Lenz Silver

EVB420 12

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
990 1 0
Czy to jest możliwe iż Dekoder Lenz Silver po 15min. jazdy w lokomotywie serii 781 (ST44) Roco odmówił posłuszeństwa? Dodam, że ciągnął zaledwie 8 wagonów, i nigdy nie było z nim problemów (mam go ok rok). Nagle podczas wolnej jazdy (dociąganie pod semafor) na MM pojawiło się zwarcie i tak dzieje się nadal. W innej lokomotywie sytuacja sie powtarza. A co ważne nie widać powierzchownie, i nie czuć aby był spalony
;) Od razu mówię, że dekoder w żaden sposób nie mógł zrobić zwarcia z płytką elektroniczną, czy ramą, gdyż był oklejony taśmą dwustronną.
Dlatego chciałbym zapytać czy spotkał się ktoś z podobną sytuacją?
Pozdrawiam Kuba

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Miałem podobnie z Lenz Standard+ w TP1-32 nagle padł w trakcie jazdy - jak się okazało padły 2 diody w mostku prostowniczym i zaczęły robić zwarcie, po wymianie diod shottkiego na nowe śmiga dalej. Diody w dekoderach Lenz są strasznie małe gabarytowo i obstawiam, że max jaki mogą przepuścić to 500mA. Do mojego udało mi się wcisnąć 1A - SS14L.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 54
DCC 0
DCC 3
DCC 3
DCC 16