• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja Dekoder ESU LS5 na płytce RB2400 w SM42 od Piko

Wolniak

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zamontowałem płytkę RB2400 do SM42 od piko I wszystko fajnie. Zaprogramowałem dekoder ESU LS5, wszystko zadziałało elegansio.
Schody się zaczęły gdy chiałem skonfigurować skrzypienie na zakrętach (czujnik na wózku)( i sprzęgi automatyczne.
Niestety nie mogę dojść do jakich wyjść dekodera to podłaczone jest (wg nomenklatury ESU).

Czy ktoś się już zmagał z czymś takim?

Sytzmer

Znany użytkownik
H0m
MSMK
Reakcje
767 5 0
Skrzypienie na zakrętach obsługiwane jest przez czujnik, a w LS5 jest on zawsze podłączany do AUX10. Zakładam, że korzystasz z LokProgrammera, więc będziesz musiał zrobić dwie rzeczy: Po pierwsze, w zakładce Funkcji ustawić Wyjście 10 jako Sensor, po drugie, w mapowaniu funkcji, przypisać dźwięk skrzypienia nie pod AUX10, a właśnie pod „Sensor”. Jeżeli nie zadziała z automatu, musisz poszukać ustawień tego „Sensora” i ustawić odpowiedni typ i czułość. Polecam wziąć na warsztat jakąś domyślnie skonfigurowaną lokę Esu i zobaczyć jak w niej jest to zrobione, na przykład G 1000 BB (https://projects.esu.eu/projectoverviews/8?page=6&count=10&order=date&type=all&cat=8).
Jest szansa, że będę mieć dostęp do softu w najbliższym czasie, więc jak będziesz jeszcze szukał rad, to mogę coś spróbować poscreenować.
PS: ja osobiście płytki railboxa nigdy nie konfigurowałem, ale same sensory do dekoderów montowałem.