• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Dekoder DR4024 i GGB kolejka - programowanie dekodera - ktoś pomoże?

MaciejWesola

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
Uruchomiłem sobie sterowanie lokomotywami przez układ GBBKolejka - centrala Railbox - dwa różne dekodery lokomotyw. Fajnie wszystko działa. No ale mam kilka małych serwomechanizmów modelarskich i wymyśliłem sobie, żeby je wykorzystać do sterowania zwrotnic i szlabanów. Nabyłem drogą kupna dekoder Digikeijs DR4024 i jak na razie bezskutecznie próbuję go uruchomić z GBB. Nie potrafię zdefiniować zwrotnic i potem nadać im adresów do przeniesienia do dekodera. Instrukcja GBB niestety tu nie pomaga.
Chcę na początek uruchomić sterowanie serwomechanizmów z poziomu GBB.
Ktoś pomoże jak to uruchomić?

OP
OP
M

MaciejWesola

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
Średnio. Dioda czerwona na dekoderze cały czas mruga, tak jakby cały czas coś tam do niego wysyłała centrala i nie chce wyjść z tego stanu. Instrukcję znam..
Tego nie kumam
Call up the desired magnetic article address which the DR4024 is to receive as the start addres WTF jest ten "magnetic article address?"

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
Probowales zaprogramowac dekoder myszą? Z instrukcji do tego digikeys wynika ze to jest tak jak w dekach od paco, wchodzisz w tryb programowania, wysylasz komende "przestaw zwrotnice numer X" i dekoder zapamietuje ten numer zwrotnicy jako numer pierwszego wyjscia i nastepnym przypisuje kolejne. Jak to ci zadziala to dopiero testowac z programem.

parvuselephantus

Aktywny użytkownik
Reakcje
169 15 1
WTF jest ten "magnetic article address?"
Nie miałem DR4024 w rękach, ani nie instalowałem GBB kolejki. Ale patrząc po spisie treści instrukcji:
Programming 6
3.1 Programming the magnetic article address 7
3.2 Programming the servo positions A-D 8
3.3 Programming CV's via POM
(main track programming) 9
3.4 Programming CVs on the Programming Track 10
Zgaduję, że to są instrukcje programowania różnych dodatków. I tak:
- 3.1 opisuje instrukcję do artykułów o napędzie magnetycznym
- 3.2 opisuje instrukcję do artykułów na bazie serva
- 3.3 Nie wiem co to jest POM... ale liczę, że na 3.2 można przerwać czytanie :p

OP
OP
M

MaciejWesola

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
Do tego na razie nie doszedłem. Dekoder nie wychodzi z trybu programowania nawet przy zapisie CV.
Robiłem takie próby z programem ( nie mam myszy) i skończyło się jak powyżej czyli nie wychodzi z trybu programowania. Jedyny sposób na wyjscie z tego trybu to wielokrotne klikanie przyciskiem włącza/wyłączania trybu programowania i po którymś tam -set kliknięciu dioda gaśnie _ przy czym ona nie świeci stałym światłem jak mówi instrukcja tylko błyska nieregularnie, tak jakby sygnalizowała transmisję jakiś pakietów.

OP
OP
M

MaciejWesola

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
Hm...dzięki, ale to wszystko wiem. Zaintrygowała mnie tylko nazwa "magnetic article" i w nadziei że ktoś kompetentny odpowie zadałem pytanie. Zgaduj zgadula zupełnie mi nie pomaga.
PoM to Programing On Main track tak dla Twojej informacji.

parvuselephantus

Aktywny użytkownik
Reakcje
169 15 1
Zaintrygowała mnie tylko nazwa "magnetic article".
Ale akurat na to jedno chyba byłem w stanie odpowiedzieć :) To wynika ze spisu treści (oraz poniekąd samej instrukcji - jak się czyta rozdział 3.1. "Magnetic article" to artykuły magnetyczne - czyli bardziej po Polsku - artykuły na bazie magnetycznej. W 3.1 jako przykłąd podają rozjazdy (elektromagnetyczne).