• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? dekoder do ROCO E-Lok Rh 1216

Aliennowicz

Użytkownik
Reakcje
14 1 0
Cześć,

planuję zakupić model ROCO E-Lok Rh 1216 i żeby rozłożyć koszty wymyśliłem sobie, że kupię wersję analogową i za czas jakiś dokupię dekoder. Jako, że to mój pierwszy zakup modelu (poza zestawem startowym) zacząłem się zastanawiać jaki dekoder wybrać. I o ile o dekoderach do do naszych rodzimych produkcji informacje znaleźć można dość łatwo to jednak do ww. modelu już nie nie.

Zatem, możecie mi podpowiedzieć/polecić dekoder do tej lokomotywy?

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.521 18 0
Zacznijmy od tego z jakiego zarządu kolei będzie model. On brzmi inaczej na zasilaniu prądem stałym (PKP) niż na prądzie zmiennym (np. OBB)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.790 33 1
Roco stosuje dekodery ZIMO. MS450 to 16bit dźwiękowiec i jest bardzo dobry. W Polsce oczywiście kupisz go u Elvisa i w sklepach też.
Dźwięk EU44 bez problemu, dźwięk na prąd zmienny to pewnie też Ci wgrają. Tak będzie najtaniej.
Ostatecznie jest nie najtańsze, ale wyjście zakupu dekodera od Roco.
Jeśli nie PKP, tylko np. OBB na prąd zmienny, to możesz później dokupić ich dekoder.
Tu wycinek z ulotki od Rh 1216 OBB.

Zrzut ekranu 2024-05-27 202819.jpg
Zrzut ekranu 2024-05-27 203040.jpg

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
638 3 0
Rh 1216 ( czy nasz EU44) tak samo brzmi niezależnie od systemu zasilania.
Mylicie go z "grającymi" Rh 1116.

OP
OP
A

Aliennowicz

Użytkownik
Reakcje
14 1 0
Zacznijmy od tego z jakiego zarządu kolei będzie model. On brzmi inaczej na zasilaniu prądem stałym (PKP) niż na prądzie zmiennym (np. OBB)
CD

W takim razie może warto jednak rozważyć zakup z fabrycznym dekoderem? Tyle, że odłoży się to w czasie a tu obawa o niedostępność modelu. Co czynić?

OP
OP
A
Reakcje
14 1 0
Zakupiłem wersję z dekoderem.

Pierwsza sprawa która rzuciła mi się w oczy to fakt, że modelu przewidziano 20 dźwięków lokomotywy. Zastanawiam się czy gdybym jednak zdecydował się na osobny dekoder miałbym dostępnych więcej opcji.
A może do dekodera fabrycznego można wgrać inne/dodatkowe dźwięki?

Durga sprawa to zacząłem się zastanawiać czy przed zakupem można przejrzeć instrukcję online ale niestety - przynajmniej w przypadku Roco - nie znalazłem. Szkoda.

No i pomijam już sprawę braku polskiej instrukcji - standard.