• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dekdoer w TP1

PULMAN

Znany użytkownik
Reakcje
32 0 0
Witam.

Po włożeniu dekodera Roco do TP1 lokomotywa podczas jazdy straszne szarpie.
Co można na to poradzić aby chodziło lepiej????

POZDRAWIAM

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Czy lokomotywa w analogu jeździła dobrze?
Czy ten dekoder w innech lokomotywach działa tak samo?
Masz ustawione 128 kroków prędkości?
Sprawdź też czy nic nie ociera o zębatki i silnik.
Dekodery ROCO/ESU nie prezentują najwyższej jakości, jednak używam takiego i nie jest tak źle. Przy jeździe ze stałą szybkością też zrywa?

OP
OP
PULMAN

PULMAN

Znany użytkownik
Reakcje
32 0 0
Dekoder jest wzięty z Herkulesa.
w nim śmiga bardzo dobrze natomiast w TP1 nie.
Tp1 w analogu też dobrze jeżdzi nic jej nie zatrzymuje.
Jak ma dekoder i zaczyna się rozpędzać to przy małej pedkosci zaczyna szarpać i póżniej przy wyższej trochę.
CV są ustawione.

POZDRAWIAM

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Ja przy dekoderze ROCO miałem szarpanie przy ruszaniu w Pk2. Przełożyłem dekoder do większego loka (BR44) i szarpało przy zmianie prędkości. Okazało się, że kable ocierały o silnik (lok nie ma gniazda, dekoder sam zamontowałem). Po przysunięciu kabli wszystko jest OK. Przy jeździe ze stałą szybkością problemów nie było, gdyż te dekodery mają kompensację obciążenia.
Tak poza tym to w dekoderze ROCO po włożeniu go do lokomotywy PIKO trzeba chybą zmienić cztery CV, wieczorem napiszę Ci które i na jaką wartość.

OP
OP
PULMAN

PULMAN

Znany użytkownik
Reakcje
32 0 0
Oglądałem ją kable nidzie nie ocieają.
Może to faktycznie te Cv bo zuważyłem że z biegiem jady troszke szarpanie ustepowło.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Bo widzisz Kolego, PIKO montuje w modelach silniki 3-polowe, a ROCO 5 polowe, tak więc dekoder ROCO ustawiony fabrycznie jest na współpracę z silnikiem 5-polowym.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Według instrukcji do LokPilot V3.0 ESU (ten sam dekoder co ROCO 10745 tylko pod oryginalną nazwą producenta) jest tak:
Lokomotywy PIKO:
CV2 = 6
CV53 = 40
CV54 = 10 do 14
CV55 = 30
Mam nadzieję, że pomoże.

P.S. Lekkie szarpnięcie przy ruszaniu dla tego dekodera jest normalne, w BR44 nie ma go, gdyż lok ma koło zamachowe.

OP
OP
PULMAN

PULMAN

Znany użytkownik
Reakcje
32 0 0
Pomogło!!!
Co prawda jeszcze troszkę szarpie ale bardzo malutko.
Ale to nie to samo co było na początku.

Jeszcze raz dziękuję.

POZDRAWIAM

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
A ja wczoraj w moim BR44 ustawiłem CV2 = 0 i uzyskałem idealnie płynny start. Nie wiem jednak czy w lokomotywie z silnikiem 3-polowym zdałoby to egzamin. Fabrycznie CV2 było ustawione na 4. CV2 to prędkość minimalna. Jeśli chcesz by lok łagodnie się rozpędzał i hamował, to możesz pod CV3 wpisać powiedzmy 30 i pod CV4 też 30. CV3 to czas rozpędzania, a CV4 to czas hamowania.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
krzychu12231 napisał(a):
A ja wczoraj w moim BR44 ustawiłem CV2 = 0 i uzyskałem idealnie płynny start. Nie wiem jednak czy w lokomotywie z silnikiem 3-polowym zdałoby to egzamin. Fabrycznie CV2 było ustawione na 4. CV2 to prędkość minimalna. Jeśli chcesz by lok łagodnie się rozpędzał i hamował, to możesz pod CV3 wpisać powiedzmy 30 i pod CV4 też 30. CV3 to czas rozpędzania, a CV4 to czas hamowania.
Właśnie wpadłem na pomysł, żeby utworzyć FAQ i w jednym miejscu zebrać ustawienia popularnych dekoderów z wyjaśnieniem za co dany CV w danym dekoderze odpowiada
Ostatnio naszukałem sie sporo do deków M133 - a i tak musiałem zasięgnąć ostatecznie wiedzy u Martinezo (nie działały mi CV2 i 5 ) jak coś te dane mogę uzupełnić :)

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Dobry pomysł pepej. Jeśli chodzi o CV, to kilka podstawowych, te we wszystkich dekoderach jazdy odpowiadają za to samo:
CV1 -adres dekodera;
CV2 -prędkość minimalna;
CV3 -rozpędzanie;
CV4 -hamowanie;
CV5 -prędkość maksymalna;
CV8 -reset dekodera (wartość 8 ).

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
krzychu12231 napisał(a):
Dobry pomysł pepej. Jeśli chodzi o CV, to kilka podstawowych, te we wszystkich dekoderach jazdy odpowiadają za to samo:
CV1 -adres dekodera;
CV2 -prędkość minimalna;
CV3 -rozpędzanie;
CV4 -hamowanie;
CV5 -prędkość maksymalna;
CV8 -reset dekodera (wartość 8 ).
Proponuje po prostu poczytać standardy na początek:
http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... dardowe+CV
:grin:

PS. CV8 to nie do końca prawda, co piszesz...

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
gbbsoft napisał(a):
Proponuje po prostu poczytać standardy na początek:
http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... dardowe+CV
:grin:
Dzibi nie miałem na myśli standardowych ustawień tylko te mniej spotykane niuanse oraz wyłapanie różnic miedzy dekoderami konkretnych firm.

Czytając tak obszerny manual początkujący user nie wie o co chodzi np ja :D . Szukałem informacji dlaczego nie działa mi CV 2 i 5, również na stronie którą podałeś i nie znalazłem pomimo że informacja jest.

Teraz jak wiem od Martinezo, że trzeba było CV29 = 2 to i na stronie znalazłem, choć przyznam bez bicia że opis CV29 nie do końca jest dla mnie jasny

CV29 Configurations Supported/bity konfiguracyjne

bit0 - kierunek lokomotywy: =0 - normalnie, =1 - odwrotnie. Bit kontroluje, w którą stronę lokomotywa pojedzie do przodu (i odpowiednio do tyłu). Zmiana bitu powoduje zmianę orintacji lokomotywy. Funkcje, którą są czułe na kierunek jazdy (np: światłą FL) także odpowiednio zareagują

bit1 - =0 - tryb 14 kroków prędkości, =1 - tryb 27/28/128 kroków prędkości

bit2 - alternatywne źródła zasilania: =0 - tylko jazda cyfrowa, =1 - jazda cyfrowa, a w razie braku sygnału cyfrowego - jazda z alternatywnego zasilania (np: analogowa) wg CV12

bit3 - komunikacja dwukierunkowa: =0 - wyłączona, =1 - włączona

bit4 - tablice prędkości: =0 - dekoder korzysta z ustawień CV2, CV5 i CV6, =1 - dekoder korzysta z tablicy prędkości w CV67-94

bit5 - adresowanie: =0 - adres dekodera jednobajtowy zapisany w CV1, =1 - adres długi zapisany w CV17,18

bit7 - rodzaj dekodera: =0 - dekoder lokomotywy (Multifunction Decoder), =1 - dekoder akcesoriów (ten bit jest informacyjny i nie może być zmieniany).

Wartości najczęściej spotykane
2 = 27/28/128 kroków oraz sterowanie przez CV2,CV5,CV6
6 = j.w. + włączona jazda analogowa
18 = 27/28/128 kroków oraz sterowanie przez tablicę prędkości
20 = j.w. + włączona jazda analogowa
skoro są to bity konfiguracyjne to sekwencja wysyłana jako wartość konfiguracji do dekodera według mojego toku rozumowania powinna być słowem składajacym sie z ośmiu bitów np 01101011 skąd zatem biorą sie wartości 2,6,18,20 ? trzeba przeliczać bin na dec ? czy można podać zamiast 2 słowo 00000010 ?

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Ano w konkretnym systemie, np. Roco, trzeba jakoś tę wartość CV wbić z klawiatury, i na ogół w manipulatorach robi się to właśnie w postaci dziesiętnej. Jeśli dany CV jest zbiorem znaczników bitowych (tak jak CV29), to pozostaje posumować wagi bitów ustawionych na 1 i wyliczyć wartość dziesiętną do wpisania.
Jeśli używasz ProLoka (polecam), to możez oglądać i wprowadzać wartości CV binarnie, dziesiętnie lub szesnastkowo.

GBB: mógłbyś łaskawie zmienić temat wątku z "dekdoer" na "dekoder", bo zęby bolą od czytania...

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
pepej napisał(a):
Dzibi nie miałem na myśli standardowych ustawień
Ty nie, ale krzychu12231 - tak
pepej napisał(a):
trzeba przeliczać bin na dec ? czy można podać zamiast 2 słowo 00000010 ?
To zależy od umiejętności manipulatora/centralki którą posiadasz (czy potrafi ustawiać pojedyncze bity w bajcie, czy nie):
Roco - tak
Lenz - nie
PC - nie
itd.

Patrz też: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... der%C3%B3w :D
pepej napisał(a):
Czytając tak obszerny manual początkujący user nie wie o co chodzi np ja . Szukałem informacji dlaczego nie działa mi CV 2 i 5, również na stronie którą podałeś i nie znalazłem pomimo że informacja jest.
Absolutnie się zgadzam, że należało by spisać ciekawe niuanse dotyczące konkretnych dekoderów. Ale nie sądź, że taki FAQ (a) będzie mały lub/i (b) jasny dla początkujących... :roll:

PS. Moje Wiki jest do twojej dyspozycji... Kiedyś nawet coś tam sam zapisywałem: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... odera+M133 i http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... Trix+Hobby

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 11
DCC 7